Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Valami megváltozott a Szaturnuszon

Horváth József György

2016.10.26. 14:08

Kékrõl aranyszínûre változott a Szaturnusz északi sarkánál lévõ titokzatos, hatszögletû légköri képzõdmény.
A hexagon lényegében egy körforgást végző felhő, melynek alakja vélhetően a Szaturnusz szeleinek nagyon eltérő sebességeiből eredeztethető.

A megfigyelést az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cassini nevű szondája hajtotta végre, amely 2004 óta figyeli a hatodik bolygót.

A színváltozás valószínűleg a bolygó évszakokhoz köthető változása miatt következett be. A sarkvidékekre beeső napfény mennyisége hatással van a légkörben lévő aeroszolok, vagyis az áramló levegőben lévő részecskék vagy folyadékcseppek mennyiségére. A tudósok szerint az, hogy a hexagon színe kékesről aranyra váltott, annak köszönhető, hogy a napfény és a légkör kölcsönhatására több aeroszol termelődött.

Feltehetően azért történik ez most, mert a Szaturnusz északi féltekéje 2017 májusában eléri nyári napfordulóját.

A Cassini 1997-ben indult útnak a Szaturnuszhoz, hogy az általa gyűjtött információk segítségével a tudósok jobban megértsék a bolygón és más gázóriásokon zajló folyamatokat.

Számítógépes szimulációk segítségével kimutatták, hogy az északi sarkvidék körül a széláramlatokban bekövetkező apró eltérések hatszög alakú formációt képesek kialakítani.

(MTI, BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére