Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A legnagyobb kibocsátók közül senki sem tesz meg mindent a klíma védelemében

888.hu - MTI

2020.12.07. 20:50

A globális éghajlatváltozást fokozó gázok legnagyobb kibocsátói közül egyetlen ország sem teszi meg a folyamat megfékezéséhez szükséges valamennyi lépést – mutatta ki a Germanwatch német nemzetközi környezetvédelmi szervezet hétfőn ismertetett felmérése.

Az éghajlatváltozás feltartóztatását szolgáló erőfeszítéseket mérő mutató (Climate Change Performance Index – CCPI) alapján felállított rangsorban ismét nincs dobogós helyezett, mert egyetlen ország sem tesz eleget a veszélyes klímaváltozás megakadályozásáért – emelték ki a Germanwatch, a NewClimate Institute nevű nemzetközi kutatóintézet és a világ mintegy 130 országából több mint 1300 szerveződést összefogó Climate Action Network közös szervezésében elkészített elemzés eredményeit ismertető közleményben.

A listát 2005 óta minden évben összeállítják, és még egyszer sem volt első, második és harmadik helyezett.

A nagyjából 400 klímavédelmi és energiapolitikai szakértő közreműködésével végzett kutatásban 57 ország és az Európai Unió mint globális szereplő teljesítményét vizsgálták. Ezek az országok juttatják a légkörbe az éghajlatváltozást fokozó gázok több mint 90 százalékát.

A lista elején – azaz a negyedik helyen – ismét Svédország áll, sorban a negyedik éve. Utána az Egyesült Királyság, Dánia, Marokkó, Norvégia, Chile, India, Finnország, Málta és Lettország következik.

A CCPI-t 14 almutató alapján számolják. Négy fő dimenziót vizsgálnak; a üvegházhatású gázok kibocsátásának szén-dioxidban számolt alakulását – amely 40 százalékos súllyal szerepel a CCPI-ben –, a megújuló energiaforrások kiaknázását, az energiafelhasználást és a klímavédelmi politikát, egyaránt 20 százalékos súllyal. A vizsgálattal számszerűsítik és nemzetközileg összehasonlíthatóvá teszik, hogy miként törekszik egy-egy ország elérni a 2015-ben Párizsban kötött klímavédelmi egyezményben rögzített célokat.

Az új adatokat ismertető közleményben a többi között kiemelték, hogy az EU ellentmondásos képet mutat. A skandináv tagállamok, a feltörekvő Portugália és az EU egésze igen jól teljesít, és bejutott a globális lista élbolyába, ugyanakkor – mint írták – vannak „lefelé kiugró” értékeket mutató tagországok. Ezek közé tartozik Ciprus, Csehország, Lengyelország, valamint Magyarország is, amely a tavalyi 47. hely után az 50. helyen áll a klímavédelmi erőfeszítések alapján összeállított rangsorban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére