Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az óceánokba kerülő műanyaghulladék mindössze 0,8 százalékáért felelnek a nyugati országok

Békési Marcell

2019.12.02. 16:00

Miközben Greta Thunberg nyugaton kelti a hangulatot, a 20 milliós Srí Lanka egyedül termel annyi műanyaghulladékot, mint Észak-Amerika és Európa összesen.

Évről évre több kutatás is születik az óceáni szeméthelyzet állapotáról, tömegek osztanak meg erről szóló képeket és híreket a közösségi médiában, az utóbbi időben egyre többen kívánják az egyszer használatos műanyagtermékek betiltását, és egyre nagyobb figyelem övezi az óceánok szeméthelyzetét.

A probléma viszont az, hogy mindez sajnos nem feltétlen a megfelelő helyen történik. A környezetvédelem ugyanis épp azokban a nyugati országokban kezd tömeghisztériába átcsapni, akik a legkevésbé felelősek a kialakult helyzetért.

Az Egyesült Államokban és az EU-ban például mindössze az összes megtermelt műanyagszemét 2 százaléka nincs szakszerűen begyűjtve, és ennek is csak mindegy harmada kerül az óceánokba.

És ez a mennyiség még mindig nem éri el azt a mennyiséget, amit a 20 millió fős lakosságú Srí Lanka egyedül az óceánba szemetel.

Évente a természetben végző műanyagszemét (millió tonna)

Egy másik érdekes statisztika, hogy az összes szemét nagyjából kilencven százaléka 10 folyóból érkezik az óceánba, és ezek közül egyik sincs Európában vagy Amerikában. Nyolc ázsiai folyó mellett két afrikai van a listán.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére