Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Greenpeace: A dunai műanyag hulladék nagy része a Coca-Colától származik

888.hu

2021.04.23. 14:00

Az azonosított szemét több mint fele, 325 darab PET-palack a Coca-Colától származott.

 

A Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a Fák a Rómain nevű civil csoport önkéntesei mintegy 2000 darab műanyag hulladékot gyűjtöttek össze a Szentendrei-szigeten, a Duna-ág melletti erdős területen április 17-én – írja közleményében a Greenpeace.

23 aktivista bevonásával összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával. 500 méteres partszakaszt tudtunk megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy 2000 darab műanyag szemét volt, döntő többségben PET-palack. A szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttattuk el, de a Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten, ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot. Mi biztosan folytatjuk a munkát”

– nyilatkozta Tóth-Kalló Éva, a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntese.

Az eseményen a Greenpeace munkatársának segítségével az önkéntesek márkavizsgálatot végeztek, hogy felmérjék, pontosan mely cégektől származik a környezetbe kikerült hulladék, amelynek jelentős része PET-palack volt, illetve kisebb mennyiségben egyéb műanyag csomagolási hulladék.

A közleményből kiderül, hogy begyűjtött és átvizsgált 2000 darab műanyag hulladék mintegy harmada (624 darab) volt azonosíthatóan egy adott márkához, illetve vállalathoz köthető.

Az azonosított szemét több mint fele, 325 darab PET-palack a Coca-Colától származott.

Az eredmény nem meglepő: nemzetközi márkavizsgálatok szerint is a Coca-Colától származik a világon a legtöbb környezetbe kijutó műanyag hulladék. Az üdítős cég egymás után három évben érdemelte ki ezt a nemesnek egyáltalán nem mondható címet a Break Free From Plastic mozgalom – amelyben a Greenpeace is szerepet vállal – felmérése szerint. De 2018-ban a Tisza felső szakaszán végzett hazai szemétgyűjtés alkalmával is a Coca-Cola csomagolóanyagai domináltak.

A márkavizsgálat alapján a második helyen a Pepsihez köthető italcsomagolások végeztek a cégtől származó 101 darab PET-palackkal (16%), míg a harmadik helyre a Szentkirályi Magyarország került 56 darab palackkal, ami az azonosított szemét körülbelül 9%-át jelentette.

A Greenpeace emlékeztetett, hogy csak a Coca-Cola globális szinten évente több mint 120 milliárd egyszer használatos műanyag palackot gyárt.

Ez azt jelenti, hogy a cég másodpercenként 3800 darab PET-palackot önt a világra.

A vállalat előszeretettel hangsúlyozza a fogyasztó felelősségét a szelektív hulladékgyűjtésben, miközben eldobható PET-palackokban forgalmazza termékeit olyan országokban is, ahol ez a szolgáltatás nem elérhető a lakosság számára.

Azonban az újrahasznosítás önmagában nem jelent kiutat a műanyagválságból, elég csak arra gondolni, hogy az eddig gyártott műanyagoknak csak kevesebb mint a tizede lett újrafeldolgozva. Az egy használat után szemétté váló palackok pedig nemcsak környezetszennyezők, de rendkívüli mértékben pazarolják erőforrásainkat, és rombolják a klímát, hiszen előállításukhoz értékes nyersanyagot, a föld mélyéből származó kőolajat használnak.

Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Azt várjuk a cégektől, hogy segítsenek kilábalni a nagyrészt általuk okozott műanyagválságból úgy, hogy felhagynak végre az eldobható csomagolóanyagok használatával. A kormánynak pedig jogszabályokkal kell köteleznie a cégeket az egyszer használatos italcsomagolások garantált újrahasznosítására és újratöltésére. Előrelépés, hogy a közelmúltban elfogadott törvény értelmében 2023-ban Magyarországon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, azonban az igazi megoldást a tartós, újratölthető, újrahasználható csomagolóanyagok jelentenék a műanyagszennyezés megfékezésére.”

A Greenpeace egyszer használatos italcsomagolások kivezetésére indított greenpeace.hu/stopPET címen elérhető petícióját már több mint 30 ezren írták alá.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére