Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még magasabbra vinnék fel a gázárakat, hogy meg legyen mentve a demokrácia

888.hu

2022.07.12. 09:50

Ezt nem mi állítjuk, hanem a Világgazdasági Fórum hétfői állásfoglalása, amelyben összekapcsoltak két globális válságot – az „éghajlatváltozást” és a „demokrácia hanyatlását”.

 

A dokumentum szerint az előbbi elleni küzdelem megmentheti az utóbbit, amennyiben

 

a fogyasztók a szén, az olaj és a gáz használata helyett átállnak a zöld megújuló energiaforrásokra.

A Világgazdasági Fórum (WEF) tanulmánya szerint az elmúlt 15 évben a demokrácia világszerte hanyatlásnak indult. Ezért a szabadság védelme és előmozdítása érdekében „a vezető demokráciáknak meg kell erősíteniük gazdaságukat és meg kell védeniük a szabadságot”.

A továbbiakban azt írják, hogy az „alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság irányába tett előrelépés figyelmen kívül hagyása a demokráciákat nem kevésbé, hanem inkább nagyobb gazdasági veszélybe sodorhatja”, miközben a környezetvédelmi aktivisták továbbra is követelhetik a vállalatok fosszilis tüzelőanyagokba való befektetés felhagyását.

A WEF szerint Oroszország ukrajnai inváziója újra a figyelem középpontjába állította ezt a gazdasági gyengeséget.

Erre pedig a megfelelő válasz az USA és Európa részéről pedig az kell legyen a jelentés szerint, hogy

a vezető demokráciáknak meg kell állapodniuk abban, hogy véget vetnek a fosszilis tüzelőanyagok alulárazásainak, ami a tiszta energiára való áttérés legfőbb akadályozó tényezője.

A szén, az olaj és a gáz kitermelésével és elégetésével kapcsolatos alulárazás 2020-ban 5,9 billió dollár gazdasági költséget jelentett.

 

Továbbá a G20 vezető demokráciáinak közösen kellene elkötelezniük magukat a fosszilis tüzelőanyagok termelésének és fogyasztásának költség- és adókedvezményeinek fokozatos megszüntetése mellett.

 

A fosszilis tüzelőanyagok hatékonyabb árazását is fokozatosan be kellene vezetniük adók vagy kereskedhető engedélyek révén, hogy fedezzék a helyi légszennyezés, a globális felmelegedés és más gazdasági károk költségeit.

 

A WEF szerint a gazdaságokat rá kell kényszeríteni arra, hogy megreformálják a fosszilis tüzelőanyagok alulárazott voltát, hogy elkerüljék a politika által kiszabott büntetéseket, Joe Biden amerikai elnök pedig már elkötelezte magát amellett, hogy a fosszilis tüzelőanyag-ipart a végsőkig megbünteti.

A dokumentum arra a következtetésre jut, hogy a tiszta energiára való áttérés késleltetésével „a vezető demokráciák a fosszilis tüzelőanyagoktól való folyamatos függőségükkel még sebezhetőbbé teszik a gazdaságukat”.

 

A zöld átmenet előmozdítása érdekében való közös fellépés „nemcsak az éghajlatnak tesz jót, hanem a demokrácia védelme szempontjából is döntő fontosságú”.

– zárul a WEF tanulmánya.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére