Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Veszélyesek lehetnek a nyaralásból hazahozott növények

888

2021.07.11. 12:35

Sokan szeretnének különféle növényeket hazahozni emlékként a nyaralásból. Ezért az utazás megszervezése előtt érdemes tájékozódni a növényegészségügyi követelményekről, főképpen, ha harmadik országból szándékozunk növényt, növényi terméket behozni saját célra vagy családtagjaink számára – hívja fel a figyelmet az agrárszektor.hu.

A világgazdaság.hu közlése szerint körültekintőnek kell lennie annak, aki különféle egzotikus tájakról származó ültetésre szánt növényeket és terméseket hoz haza Magyarországra nyaralásából – olvasható az agrárkszektor.hu oldalon. Azok ugyanis komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak, mivel itthon nem honos növénykárosítókat hozhatnak magukkal – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az Európai Unió növényegészségügyi rendszere éppen ezért 2019 óta szélesebb körben korlátozza ezen áruk saját célú behozatalát EU-n kívüli harmadik országokból.

Azok a növények, növényi termékek, illetve egyéb anyagok, amelyeket növényegészségügyi rendelkezések érintenek három csoportra oszthatók:

  • behozni tilos,
  • növényegészségügyi bizonyítvány köteles,
  • illetve ezen okmány kötelezettsége alól mentes.

Ennek értelmében, bizonyos magas kockázatú növényeket tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból. Ilyen például a burgonya, a szőlőoltvány, a szőlő étkezésre szánt nyers levele, a leveles citrom, számos ültetésre szánt fás szárú növény, stb. A teljes listát a 2019/2072/EU rendelet VI. melléklete és a 2018/2019/EU rendelet tartalmazza.

A legtöbb növény előzetes növényegészségügyi vizsgálatát követően, a származási ország illetékes hatósága által kiállított növényegészségügyi bizonyítvány kíséretében behozható. Ez a dokumentum igazolja, hogy a növények mentes az uniós zárlati és vizsgálatköteles nemzárlati károsítóktól, így biztonsággal behozhatók.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére