Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa panaszt tett a ZDF-nél

ifj. Lomnici Zoltán

2021.10.29. 15:20

A német közszolgálati televízió teret enged az antiszemitizmusnak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Bild beszámolója alapján a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster aggodalmát fejezte ki a Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF) német műsorszolgáltató igazgatójának, Thomas Bellutnak a csatorna antiszemitizmuskezelése és a tetten érhető zsidógyűlölet miatt.

A vádak súlyosak, és a legrosszabbkor érkeznek: alig néhány héttel azután, hogy a WDR, egy másik német közszolgálati adó a kritikák után visszavonta Nemi El-Hassan műsorvezetőt a „Quarks” című tudományos műsorból, új antiszemitizmusbotrány fenyeget – ezúttal a ZDF-nél.

Schuster kifogásolta, hogy a ZDF olyan újságírót alkalmaz, aki „az antiszemita és Izrael-ellenes harag terjesztésében jeleskedik”. „Az antiszemitizmust terjesztő embereknek nem szabad helyet kapniuk a közszolgálati műsorszolgáltatásban” – mondta Schuster. A központi tanács elnöke arról is írt, hogy nagyon érdekli, „hogyan kíván eljárni ebben az ügyben”, és hogy „általában hogyan kezeli a hasonló ügyeket a ZDF”.

Konkrétan Yasmin Ayhanról van szó, aki a ZDF „sitcom” írójaként dolgozik. Számos sajtóorgánum, köztük a Bild című napilap is felfedte, hogy Ayhan rendszeresen antiszemita tartalmat terjeszt az interneten, radikális, Izrael-gyűlölő eseményeken vett részt, ahol nyáron beszédet is mondott.

A közszolgálati műsorszolgáltató azonban eddig nem tett semmit, mivel Ayhan kijelentette, hogy „évek óta nyilvánosan harcol az antiszemitizmus ellen”. Schusternek adott válaszában a ZDF igazgatója, Bellut is tanúsítja, hogy a szerző „egyértelműen elhatárolódott az antiszemita álláspontoktól”. Bellut nem reagált Ayhan 2021-es májusi részvételére az Izrael-ellenes tüntetéseken, de kifejtette: „Bárki, aki egyértelműen és nyilvánosan megkérdőjelezi Izrael állam létjogosultságát, vagy antiszemitaként fejezi ki magát – és ezt nem módosítja hitelesen –, az nem tartozhat a ZDF-hez, illetőleg annak produkciós munkáihoz.”

Vita a WDR műsorvezetőjéről, El-Hassanról

A Westdeuitscher Rundfunk (WDR) igazgatójának, Tom Buhrownak írt másik levelében Schuster óva int attól, hogy ejtse a Nemi El-Hassan újságíró elleni vádakat. Bírálják, amiért 2014-ben részt vett az antiszemita Al Quds March megmozduláson, egy Izrael-ellenes tüntetésen, és amiatt, hogy jelenleg is „lájkolja” Izrael online gyűlölését. A Times of Israel című lap szerint Berlin betiltotta az Al Quds March meneteket a német fővárosban.

El-Hassan 2021 őszén „lájkolta” azon Instagram-tartalmakat, amelyekben palesztin terroristák börtönből való kitörését ünnepelték, pedig a terroristák egy része izraeli állampolgárokat is megölt. A WDR kijelentette, hogy El-Hassan egyelőre nem fogja moderálni a „Quarks” tudományos programot. Számára a továbbiakban a kamera mögötti munkát tartják lehetségesnek.

Schuster rámutat, hogy El-Hassan védelmére kelt Izrael volt nagykövete, Avi Primor és Moshe Zimmermann történész, akik „nem tekinthetők a németországi zsidó közösség képviselőinek”. Ők ketten megvédték El-Hassant az antiszemitizmus vádjaitól, és szerintük felfüggesztése „a palesztin származású nő diszkriminációja”.

Schuster ennek egyértelműen ellentmond. A „Zsidó Hang a Békéért” egyesület, valamint a központi tanács elnöke szerint „aktívan támogatta a BDS (Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók) bojkottmozgalom eseményeit”, amelyek „érvelési mintáit és módszereit” a német Bundestag „egyértelműen antiszemitának nyilvánította”. Primor és Zimmermann álláspontja „egy kisebbségi vélemény, amelyet a zsidók túlnyomó többsége nem oszt”.

Mint ismert, 2019-ben a ZDF-en futó Heute Show műsorvezetője, Oliver Welke tisztán antiszemitának nevezte a magyar kormány Soros–Juncker-plakátjait, amelyek „szemtelen hazugságokat” állítanak az Európai Unióról. Ugyanebben az évben Jair Netanjahu konzervatív kommentátor Budapesten kijelentette, hogy Soros György üzletember belülről rombolja Izraelt, szervezetei éjjel-nappal és korlátlan költségvetéssel dolgoznak azért, hogy megfosszák az országot zsidó identitásától. Benjamin Netanjahu korábbi izraeli miniszterelnök fia a XXI. Század Intézet meghívására érkezett a magyar fővárosba, ahol az általuk szervezett Izrael és a választások című rendezvényen tartott előadást. Jair Netanjahu azt mondta, hogy az Európai Unió rengeteg pénzzel támogat több száz radikális Soros-szervezetet Izraelben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére