Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Esz-Szíszi új Egyiptoma

Georg Spöttle

2021.11.10. 11:20

 

Ha Egyiptom szóba kerül, rögtön a piramisok vagy Tutanhamon mesés aranyszarkofágja jut eszünkbe, esetleg a remek merülőhelyek a Vörös-tengeren. Ha viszont vannak helyi barátaink, és legalább kétévente ellátogatunk a Nílus partjára, akkor nemcsak az ókori dolgokat vesszük észre, hanem a modern változásokat is. Sosem felejtem el, amikor fiatalkoromban elmentem az akkor „még csak” húszmilliós város szeméttelepe mellett. Dante pokla jutott eszembe. A város legszegényebbjei éltek ott, és igyekeztek minden felhasználhatót kiválogatni a szemétből, mindent, ami még ehető, vagy amit néhány fontért el tudtak adni. Gyermekek nőttek fel ott, és a családok a tiltás ellenére titokban disznókat neveltek, amelyeket szintén hulladékkal etettek.

A kormánynak ezt sikerült felszámolnia, öröm látni, hogy szelektív hulladékgyűjtés van, és modern üzemekben dolgozzák fel az újrahasznosítható vagy komposztálható anyagokat. Kezd visszaszorulni a műanyag zacskók átkos jelenléte, hiszen azok a Nílusban úsztak milliószám a tenger felé, vagy a szél kergette őket a sivatagban. Örömmel tapasztaltuk, hogy már megkérdezik az üzletekben, hogy kérünk-e zacskót, és hogy már a szívószálak is mindenütt papírból készülnek. Eltűntek a „lógó belű” taxik és teherautók, amelyek iszonyatos füstöt és finom port termeltek. A kormány olcsó autóvásárlási hitelekkel ösztönöz új járművek vásárlására. A hatás az, hogy csökkent a szmog, és már a város több pontjáról újra látni lehet a piramisokat. A város lakossága átlag évi két százalékkal növekszik, és a külvárosokkal együtt ma 27 millióan élnek ott.

Látványosan csökkent a szegénynegyedek mérete a Mohamed Ali-mecset és a Holtak Városa közelében. A kormány az új városrészekben kompletten bebútorozott új építésű lakásokat ad a düledező viskók tulajdonosainak. A szegénység felszámolása fontos lépés a radikalizmus elleni harcban is, hiszen a Muszlim Testvériség vagy az Iszlám Állam éppen a legszegényebb rétegekre épít. A terrorveszély sajnos még megvan, de a rendőri és katonai ellenőrző pontok főleg a turisztikailag fontos helyeken nagyban csökkentik egy támadás lehetőségét. A katonák több radikális csoportot számoltak fel, amelyek főleg a Sínai-félszigeten hajtottak végre merényleteket. Az sem elhanyagolható, hogy a kairói kormány mindent megtesz a migráció visszaszorítására a Földközi-tengeren. Ez annyira sikeres, hogy 2016 óta nem futnak ki embercsempészek az egyiptomi partokról.

Lebontották a Királyok völgyében épült viskókat, amelyekben illegális ásatásokat folytattak a sírrablók. Ezek hatalmas károkat okoztak a nemzet kulturális örökségének. Az új múzeum világszínvonalú tárlata méltó módon mutatja be Egyiptom történelmét a fáraók korától az iszlám világáig. Lassan a turizmus is újraindul. Egyiptom szintén nagyon megszenvedte a világjárványt, ezért Abdel Fattáh esz-Szíszi adókedvezményekkel és a bérleti díjak elengedésével segített a turizmusban vagy a kiskereskedelemben dolgozóknak. A beoltott turisták újra látogathatják a fáraók földjét. Egyiptom korrekt módon a Szputnyik V vakcinát is elfogadja.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére