Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

GFG blog 5.: Instagram és politika

G. Fodor Gábor

2022.06.01. 15:15

Újraindul a GFG blog. Mindig kell egy gondolat és egy gondolat kell.

 

Van egy tévedés.

Ez a tévedés különösen a baloldalt ejtette fogságba, de előfordul, hogy bármilyen pártszínű, különböző rendű-rangú politikus is azt gondolja: ha jelen vagyok az instán, már népszerű is vagyok. Az insta az új piactér. Ott találkozom a választókkal, ott vágom át a szalagot, ott mutatom meg, hogy milyen trendi és hogy mennyire, de mennyire érdekes vagyok.

Ezt a közkeletű félreértést nevezzük instapolitikának.

Az instapolitika követőket toboroz, lájkokat gyűjt, sztorikat oszt meg, üzeneteket formuláz és megmutatja a politikus emberi, azaz szerethető oldalát. Az instapolitika nem azt várja el, hogy szavazzak a politikusra, hanem, hogy kövessem az influenszert.

Na de – már elnézést – mitől és miért is lenne érdekes egy államtitkár, egy parlamenti képviselő, a párt megyei elnöke, a kistelepülés polgármestere, a körzeti megbízott és így tovább?

Miért gondolják azt, hogy érdekel, hogy tud zongorázni, meddig süti az almás pitét, hogy 1,2 km aszfaltozott utat ad át, öltönyös emberek társaságában joviálkodik és így tovább.

Azért gondolják, mert azt gondolják: ma ez a politika, ezt várja el tőlük a választó, és influenszerként így felel csak meg a korszellemnek.

Csakhogy abból, hogy „fent kell lenni az instán”, nem következik se az instapolitika, se az instapolitikus. Az insta ugyanis nem helyettesíti a politikát.

Csak azért fogok érdeklődni a politikus után az instán, azért fogom követni, lájkolni és így tovább, mert a valóságban gondolok róla valamit. Például, hogy ért ahhoz, amit csinál. Hiteles. Kiérdemli a szavazatomat, mert a helyén van és teszi dolgát. Érthető és logikus mondatokat mond a közös dolgainkról. Szavai és mondatai érzelmi azonosulást váltanak ki. Él a tőlünk kapott felhatalmazással és döntéseket hoz a közösség érdekében. És így tovább. Vagyis a valóságban ő egy politikus, aki politizál.

Még ebből se következik, hogy rajonganom kellene érte az instán. Tűkön ülve várni a következő posztját, aznap már a hetedik-nyolcadikat. Nem szűnő érdeklődéssel követve, hogy mennyit is dolgozik, megint öltönyösökkel parolázik, virágágyást avat, nekidől a falnak és rám mosolyog, kiskutyái vannak és azok aranyosak, késő este sem áll le, lendülettel száll ki még éjszaka is a kocsijából. Szóval nem ezért támogattam a szavazatommal, hogy szétspammelje az instámat.

Lájk vagy diszlájk?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére