Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kijev félelme a téltől

Georg Spöttle

2022.08.11. 12:00

A zaporizzsjai atomerőmű elfoglalása után nő a félelem Ukrajnában, hogy a fűtési infrastruktúrájuk komplett orosz kézre kerül vagy megsemmisül. Zelenszkij kormányának most az lenne a legjobb, ha a tél beköszönte előtt vége lehetne a háborúnak, ők ezt egy ukrán győzelemmel képzelik el.

Zelenszkij ukrán elnök ellenállásra és kémkedésre szólította fel országa lakosságát. Ezzel partizánharcra és szabotázsakciókra buzdított, valamint arra, hogy az ukránok jelentsék a hadseregnek az orosz csapatok mozgását és dobják fel a kollaboránsokat, akik bármilyen formában együttműködnek az oroszokkal.

Az ukrán hadseregnek további nehézfegyverekre lenne szüksége, mivel az orosz erők szisztematikusan megsemmisítik a beérkező eszközöket és lőszereket. Koppenhágában ma kezdődik egy konferencia, ahol tizenkét ország honvédelmi miniszterei ülnek össze, hogy megtárgyalják a további segítséget Kijevnek. A fegyverek hiánya mellett a közelgő fűtési szezon okoz félelmet az ukránoknak. Nem kétlem, hogy Zelenszkij videóhívással maga is be fog jelentkezni, hogy személyesen foganatosítsa követeléseit a nyugat fele. Az elnök úgy látja, hogy a győzelem az orosz veszteségek függvénye. Minél több fegyvert kapnak, annál nagyobb veszteségeket tudnak okozni az orosz csapatoknak és ezzel közelebb kerülnek a győzelemhez. Ez pedig Zelenszkij szerint csak akkor lesz teljes, ha visszafoglalják a Krím-félszigetet is.

Zelenszkij és kabinetfőnöke, Andrij Jermak szerdai sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy komoly gondok elé nézhet az ország, amennyiben az Orosz Föderáció az ősszel megsemmisíti az ország fűtési infrastruktúráját. Ukrajna energiaellátása jórészt nukleáris erőműveken alapul. Az oroszok által elfoglalt zaporozzsjai erőmű Európa legnagyobb ilyen létesítménye. Elvesztése már most is komolyan érintette az ország áramellátását a régióban. A probléma még azzal is mélyült, hogy Zaporozzsja megye kormányzója bejelentette, népszavazást fog kiírni az Orosz Föderációhoz való csatlakozásra. Így abból kell kiindulni, hogy az erőmű örökre orosz kézen fog maradni.

Érdekes kérdés, hogy ki áll a Krím-félszigeteki orosz légibázison történt robbantások mögött, amelyben egy ember életét vesztette és többen megsérültek. Az ukránok tagadták, hogy közük lenne az esethez, Zelenszkij viszont szerdán azt mondta, hogy megsemmisítettek kilenc orosz katonai repülőt. Ezzel azt sugallta, hogy mégis Kijev keze lenne dologban. Nyugati kémműholdak felvételei megerősítették, hogy komoly pusztítás történt a katonai repülőtéren. Titkosszolgálatok azt sem zárják ki, hogy egy Kijev által irányított diverzáns csoport követte el az akciót.

Eközben a déli fronton súlyos harcok folynak és az orosz tüzérség fölénye vitathatatlan. Ám a Donyecki Népköztársaságban is gondokat okoznak az ukránok folyamatos tüzérségi és rakétatámadásai. Az Európai Unió a mai naptól nem importál szenet Oroszországból, ez a gazdasági szankciók új lépcsőfoka. Brüsszel szerint ez nem fog fennakadásokat okozni sem a hőerőművekben, sem az iparban. Bár a szén ára is nyilvánvalóan jelentősen emelkedni fog, mivel az EU Ázsiából és Dél-Amerikából akarja pótolni az energiahordozót. A szállítási költségek így viszont jóval magasabbak lesznek és ezt ráterhelik a vásárlókra illetve a felhasználókra.

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére