Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kockás füzet és Jancsikályha

Georg Spöttle

2022.07.05. 12:00

Vége a szép időknek, amikor a keményen dolgozó német munkás hatévente lecserélte az autóját és nem volt gond a „Bömössel” legurulni Szicíliáig vagy Malagáig és élvezni a mediterrán nyaralást a családdal. Most sötét és hideg idők jönnek. Német gazdasági szakemberek szerint 3–8,5 %-os gazdasági visszaesés várható az orosz földgáz hiánya miatt. A kormány szerint jó ötlet beszerezni kisebb, fatüzelésű, úgynevezett Jancsikályhákat is, mert szükség lehet rájuk.

A berlini kormány kongatja a vészharangot és folyamatosan bombázza a lakosságot jótanácsokkal, hogy miként vészeljék át az idei telet. Az orosz földgáz hiánya egyre jobban érezhető. A nyári melegben még csak a cégek küzdenek, nagy részben a vegy- és a gyógyszeripar, mivel ők a legnagyobb felhasználói az orosz fosszilis energiahordozóknak. A félelem, hogy munkahelyek százezrei esnek el az energiaháborúban, nem megalapozatlan. Ha elfogy a gáz, leáll a termelés, hosszabb távon ez pedig elbocsájtásokhoz vezet. Amint kiderült, 25 millió lakás gázellátása is komplett az orosz gáz érkezésétől függ. Moszkva pedig napi egymillió köbméterrel csökkentette az Északi-Áramlat vezetéken át a Németországba érkező földgáz mennyiségét. A kormány jótanácsa a lakosságnak, hogy télen ne fűtsenek ki minden helységet egy lakásban, hanem csak egyet és tartózkodjon ott mindenki. Ne süssenek süteményt vagy nagyobb sülteket sem a gázsütőben, hiszen az rengeteg energiát használ fel. Javasolják a hideg élelmiszereket, hiszen azzal sok gázt meg lehet spórolni. A hétfői „Focus” magazin is lehozta a kormány ajánlásait, amelyek közt van, hogy érdemes egy Jancsikályhát is beszerezni, mert abban rőzsét és más anyagokat is el lehet tüzelni egy energia-vészhelyzet esetén.

A ruhák szellőztetése és a hideg vizes mosás sem újdonság, ezt már a „brüsszeliták” is próbálják lenyomni az EU-s állampolgárok torkán. Persze nekem még mindig a német bőrgyógyász a kedvencem, aki azt mondta, hogy a test igazából öntisztuló és a kellemetlen szag az pár nap alatt magától elmúlik. Hát a 8E buszra felszálló hajléktalan bácsi ezt nyilván nem olvasta, mivel már vagy 10 éve büdös szegény. Ha mégis tusolunk, akkor arra az időre, amíg beszappanozzuk magunkat, zárjuk el a vizet és persze az se legyen túl forró, mivel az megint csak energia.

Az elszabadult árak miatt sok német alsóbb középosztálybéli család már most nem jön ki a havi büdzséjéből, ezért a kormány azt a tippet adta, hogy írják be egy kockás füzetbe napi szinten a kiadásokat és vessék össze a hónap hátralévő részére maradt összeggel. A jótanácsok közt van az olcsóbb, nem márkás, leértékelt élelmiszerek vásárlása és az akciók folyamatos keresése. Érdemes bevásárló munkaközösségeket is létrehozni pl. a szomszédságban, hogy ne mindenki külön autóval menjen a szupermarketbe. Ha pedig más városban van dolgunk, vigyünk magunkkal „stoppost”, aki beszáll az üzemanyagköltségekbe. Erre már egy app-ot is kidolgoztak, ami mondjuk nem is butaság, bár egy ismeretlent szállítani azért enyhén rizikós.

A derék Fritzek még csak otthon vagy baráti körben morgolódnak a jóléti társadalom szétverése miatt, ám ha tömeges munkanélküliség lesz a szankciók miatt, akkor abból Scholz és kormány nem jönnek ki jól.

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére