Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lánchíd: a kormány keményen a főváros tyúkszemére lépett

Horváth K. József

2020.07.04. 17:40

Élmény volt hallgatni azt a kétségbeesett mosakodást, amit Karácsony főpolgármester és a Lánchíd-felújítás legújabb illetékese, Tüttő Kata, az MSZP-kötődésű vörös báró, Leisztinger Tamás egykori élettársa vitt véghez az ATV péntek esti műsoraiban.

Ma már szinte csak az ATV Egyenes Beszéd című műsora és a csatorna híradója az a fórum, ahol meg mer szólalni a fővárosi vezetés, ahol üzembiztosan nem kapnak kényes kérdéseket, mint például a Hír Tv-ben, meg a szélsebesen felszámolt Tarlós-féle Budapestinfón, ahol bárki bármit megkérdezhetett közvetlenül a főpolgármestertől.

Hollik István szóvivő a friss bejelentésével – miszerint ha sokáig tart még a Lánchíd felújítása körüli szerencsétlenkedés, akkor a kormány átveszi a hidat és sajátjaként újítja fel – úgy a tyúkszemére lépett a fővárosi vezetésnek, hogy a csillagokat látta.

Nem kérdés, hogy a kormány pikk-pakk megcsinálná a hidat, elég a nagyszerűen sikerült Kossuth tér megújítására vagy a Vár lépésről lépésre történő rekonstrukciójára gondolni, eltüntetve az évtizedeken át éktelenkedő szocialista hagyatékot, a romos, még a háborús golyók ütötte kormos sebek lehangoló látványát. A budapestiekhez méltó ékszerré alakítva a főváros koronáját. Jogilag is egyszerű lenne a történet, hiszen csak egy törvényt kellene módosítani a tulajdonváltáshoz és kész. Egyébként sem nagyon érthető, hogy mi a fenének kellett az SZDSZ kérésére átadni híd a tulajdonjogát a fővárosnak, hiszen Demszky a fővárosnak rossz gazdája volt, miért lett volna jobb gazdája akkor a Lánchídnak. Mindegy, a szocik és a szadesz között akkor sem az értékek, hanem az érdekek domináltak, így Békesi László javaslatára odaadták a hidat a szabad madarasoknak a kilencvenes évek első felében.

Csakhogy, ha a kormány újítaná fel a nemzet szimbólumát, akkor még nyilvánvalóbb lenne, hogy a király meztelen. Hogy Karácsonyék még véletlenül sem a híd mielőbbi felújítását helyezték a prioritási sorrendjük élére, hanem a kormány elleni harcot. Ehhez pedig kiváló eszköznek bizonyult a Lánchíd felújítására fordítható szerintük kevés pénz a kormány zsarolásához. Az ügy azért is hajmeresztő, mert Tarlós idejében már félretették erre a célra a 24 milliárd forintot, amiből hatmilliárdot a kormány állt volna, ahogy most is. Tarlós pedig igazolta, hogy ebből a pénzből a felújítás megvalósítható.

Csakhogy Karácsony nem Tarlós, az ő célja nem annyira a Lánchíd felújítása, mint inkább a politikai pozíciók erősítése a 2022-es választásra. Ehhez pedig nagyon jól hangzott, hogy nekik az a pénz nem lenne elég a felújításra, ami Tarlósnak igen. Ezért aztán elkezdték sorozni a kormányt, ahogy a csövön kifért. Arról egy szót sem lehetett hallani, hogy mikor akarják kiírni a közbeszerzést, ami alapján egyáltalán beszélni lehetne arról, mennyibe kerülne szerintük a híd felújítása.

Valójában ez persze számukra sem volt soha pénzkérdés, hiszen ők is jól tudták, amit a miniszterelnök a parlamentben ország-világ előtt bejelentett, hogy 180 milliárd forintnyi, azonnal mozgósítható értékpapír a rendelkezésükre áll. Azt pedig maga Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes is elismerte, hogy megvan a pénz a Lánchíd felújítására. Nagyívű nyilatkozatából tudjuk azt is, hogy a „folyamatok folyamatban” vannak, ahogy Gyurcsánytól, hogy a kígyók kígyóznak. Ugye, az ember akkor kényszerül keresni a szavakat, ha mellébeszél, ha nem az igazság csöppjei hullanak ki a szájából.

Bár Karácsonynak és Tüttő Katának még ehhez is különleges képessége van.

Hollik István tyúkszemre lépő bejelentése után ugyanis nem győztek rohanni az ATV-hez, hogy biztosítsák a nagyérdeműt, hogy ők szinte már egy lépésre vannak a közbeszerzési eljárás kiírásától. Tüttő, aki eddig erről hallgatott, mint a sír, így beszélt: „Naponta izgalmas fordulatokat vesz a felújítás ügye. Egyszerűbb lenne, ha Hollik István vele beszélne. Ha Hollik Istvánnak bármilyen kérdése van, lehet, hogy egyszerűbb, ha fölhív engem telefonon.” Ez persze fordítva még indokoltabb lett volna, hiszen jelenleg még a főváros az ügy ura. A Városháza azonban ahelyett, hogy nyílt kártyákkal játszana, lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában való részvételt, hogy a kormányt ne tájékoztassa a helyzet állásáról, hanem tovább dagassza zsarolási pozícióját. Nagyjából éppen mostanáig, mert most már ki kell lépni az árnyékból, cselekedni kell, mert egyébként jön a látványos pofára esés. Hogy a főváros valóban nem akart mást, csak zsarolni. Már az augusztus 20-i tűzijáték nevetséges bojkottálásának hídvédelmi indokát is elfelejtették szóba hozni.

Karácsony pedig már meg is tette az első lépést a visszavonulásra, persze úgy, hogy továbbra is kormányra mutogat. „Ez a mostani politikai vihar, amit nem mi kavarunk, véleményem szerint, az is el fog ülni és a Lánchíd fel lesz újítva és továbbra is nemzetünk büszkesége lesz” – fogalmazott. Ez a „véleményem szerint” kitétel azonban utal rá, hogy bizony a politikai vihart csak a baloldal szerint nem ők kavarták, mindenki más tisztán látja, hogy nagyon is Karácsonyék provokálták a konfliktust. Elmondta, hogy a Hollik-nyilatkozatból kiderült, van pénz a Lánchídra, csak nekik nem adják oda. Szerintem ennek a budapestiek csak örülhetnek, mert ez a követelőzés a Demszky-korszakot idézi, amikor a főpolgármester még saját kormányával is folyton hadakozott. Aztán maradt utána jó néhány félbehagyott, sőt el sem kezdett beruházás, miközben a kassza kiürült.

Vajon miért jelentette be éppen most hanyatt-homlok Karácsony, hogy a közbeszerzést a BKK fogja kiírni, lehet, hogy napokon belül, mert az előkészületek 99 százalékban befejeződtek?

Kérdés, ha így áll a helyzet, akkor mire kellettek volna nekik a hónapok óta hangosan követelt milliárdok? Csak nem a politikai hadakozás finanszírozására, a választási kampány előkészítésre, hogy Orbánt leválthassák végre?

Szokták mondani: a hülyék a túloldalon járnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére