Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lionék megkapják a pénzt

Bohár Dani

2020.05.13. 11:05

„Agyilag zokni, a nevét sem tudja leírni.” 100 millió forintjuk lesz a gyöngyöspatai romáknak önmaguk fejlesztésére.

A hónapok óta koronavírus uralta közbeszédbe bombaként robbant a döntés, miszerint a Kúria elutasította a gyöngyöspatai önkormányzat és a Hatvani Tankerületi Központ felülvizsgálati kérelmét, amely azt célozta meg, hogy pénz helyett természetben kártalanítsák a diákokat. Az önkormányzat és a tankerület mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy az iskola szegregált tanulóinak ne anyagi támogatást adjanak, hanem az eddig meg nem szerzett tudást pótolják. Az érvelés teljesen logikus, hiszen a képzettséggel értéket, így pénzt is lehet termelni, miközben az egyszeri pénzügyi forrás gyorsan elfolyhat.

A Kúria nem tartotta alaposnak ezt a felülvizsgálati kérelmet és fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla jogerős döntését, ami azt jelenti, hogy ki kell fizetni 100 millió forint kártérítést 60 gyöngyöspatai cigány diáknak, akiket az ítélet szerint jogellenesen elkülönítettek a Nekcsei Demeter Általános Iskolában.

A szegregáció 2004-ben kezdődött Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, majd 2011-ben az Orbán-kormány vetett véget az elkülönített oktatásnak. Idén januárban lehetett az első híreket hallani arról, hogy nagyobb összegű kártérítés érkezhet a településre.

A helyi romák közül ezt sokan annyira biztosra vették, hogy már előre hitelt vettek fel uzsorakamatra, mondván, hamarosan úgyis vissza tudják fizetni. A Kúriának köszönhetően bejött a számításuk. Mondjuk azt nem tudni, hogy állnak a kamat szempontjából ezen hitelek, de el tudjuk képzelni.

Januárban én is jártam a stábommal Gyöngyöspatán. Kérdezősködtünk, informálódtunk, forgattunk. Ekkor találkoztunk Emmával és unokáival, Ricsivel, illetve Lionnal. A két gyerek összesen 4 millió 600 ezer forint kártérítést kap. Ugyanakkor a nagymama őszintén bevallotta, hogy a pénzt nem a gyerekek képzésére költik, hanem házfelújításra. A beszélgetésből kiderül az is, hogy Lion „agyilag zokni, a nevét sem tudja leírni”. Miközben ezeket az információkat megtudtuk, Lion éppen nyakon rúgta kisebb testvérét, Ricsit.

Hogy mennyire jó helyre kerül a pénz, ez a videó is bizonyítja:

 


A felvétel korábban elérhető volt a Facebookon is, azonban Zuckerbergék letiltották azt, mondván, sérti a közösségi alapelveiket. Lion Jean-Claude Van Damme-ot is megszégyenítő rúgását a törléséig összesen félmillió ember látta.

Térjünk vissza a jelenbe! A Kúria döntését követően a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy rossz és igazságtalan döntést hozott a törvényszék. Horváth László azt is hozzátette, hogy az ítélet felrúgja a társadalmi békét. Illetve mivel egy kis településről van szó, az is komoly kérdés, hogy egyáltalán miből fogják tudni kifizetni a 100 milliós összeget. Hiszen ez jelen pillanatban csődhelyzetet eredményezne a gyöngyöspatai önkormányzatban.

Sajnos ottjártunkkor is már érezhető volt a feszültség a roma és nem roma lakosság között, hiszen utóbbiak folyamatosan azzal érveltek, hogy miért kapnak ingyenpénzt a cigányok, miközben semmit sem tesznek érte. A 100 millió forintos összeg nagyon komoly konfliktusokat fog szülni a településen, ez már most borítékolható.

Az évekig tartó pereskedést az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyereknek Alapítvány vitte végig, akiknek ezzel sikerült beárazniuk a szegregációt, ami tanévenként 500 ezer forintot jelent. A CFCF egyébként ízig-vérig Soros-szervezet, a legfőbb támogatójuk a Nyílt Társadalom Alapítvány.

Egyértelmű politikai támadásról van szó, amelynek a Kúria csont nélkül zöld utat adott.

Akkor ízlelgessük ismét egy kicsit Budai Gyula 2017-es kijelentését, miszerint „minden bíró komcsi”.

Lehet benne valami.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére