Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Minden szakmát feladtam, hogy az Iszlám Állam katonája legyek”

Jog és Szabadság

2021.09.09. 17:25

Salah Abdeslam, az egyetlen túlélő terrorista büntetőpere a francia jogtörténet eddigi legösszetettebb eljárása.

A 2015. november 13-án elkövetett mészárlás – amelynek során az Iszlám Állam terroristái 130 embert meggyilkoltak, és 350-et megsebesítettek – bírósági tárgyalása a napokban kezdődött el Párizsban, és várhatóan legalább kilenc hónapig tart.

A tárgyalás kezdetén a bíróság felkérte Abdeslamot, hogy igazolja személyazonosságát, amire így válaszolt: „Először is azt akarom tanúsítani, hogy nincs más Isten Allahon kívül, és Mohamed az ő küldötte.” A bíróság ezután megkérdezte Abdeslamot a hivatásáról, az iszlamista pedig így válaszolt: „Minden szakmát feladtam, hogy az Iszlám Állam katonája legyek.”

Egyesek szerint a francia jogtörténet eddigi legösszetettebb büntetőeljárása kezdődik, a „Bataclan-tárgyalásban” közel 1800 perbeli résztvevő és 300 ügyvéd vesz részt. A tárgyalás a gyanúsítottak ellen hat évvel a terrortámadások után kezdődik.

November 15-e éjszakáján több, összehangolt támadás történt, voltak öngyilkos merénylők, akik Párizstól északra robbantottak, megölve magukat és egy biztonsági őrt. Harminckilenc ember halt meg a három lövöldözés során, Párizs 10. és 11. kerületének különböző helyszínein. Három fegyveres megrohamozta a Bataclan koncerttermet, aminek során 90-en vesztették életüket.

Abdeslam a támadásokat követően Sofien Ayari vádlottal együtt Brüsszelbe, Molenbeekbe menekült, ahol hónapokig bujkáltak. A rendőrség 2016 márciusában megtalálta Abdeslamot, és az egyenruhások, illetve a dzsihadista közötti lövöldözés után Abdeslamot őrizetbe vették.

Később a brüsszeli bíróság elé állították, és a lövöldözés során tanúsított magatartása miatt bűnösnek találták gyilkossági kísérletben, és 20 év börtönre ítélték. Ayarit, aki akkor a lakásban tartózkodott, szintén bűnösnek találták gyilkossági kísérletben.

Vélhetően Mohamed Bakkali vádlott a Bataclan-támadások ötletgazdája. Ő volt az, aki megtervezte a terroristák szállítását és elszállásolását, beleértve annak a lakásnak a bérlését, ahol az öngyilkos merénylethez használt bombákat feltételezhetően gyártották. Letartóztatása óta Abdeslam azt állítja, nem szégyelli a terrortámadásban betöltött szerepét. Egy 2017-es jelentésből kiderült, hogy „rajongói levelekre” is válaszolt. Kijelentette: „Először is nem félek attól, ami rám vár, mert nem szégyellem azt, aki vagyok.” Egy másik 2018-as jelentés azt állította, hogy Abdeslam rendszeresen bántalmazta a börtönőröket a Fleury-Mérogis-i börtönben, és a következőket monda: „Miért néztek rám vesztesként? Lúzerek vagytok, gyertek a cellámba, és elmagyarázom. Én muzulmán vagyok, ti pedig hitetlen kutyák. Egy nap majd minden megváltozik, és megcsókoljátok a lábamat.”

A francia főváros központjában, a régi Igazságügyi Palotában új, 550 férőhelyes csarnokot hoztak létre, hogy elegendő helyet biztosítsanak a legalább nyolc hónapig tartó eljárásnak. 1765 társfelperes, körülbelül 300 ügyvéd és közel 150 akkreditált média van 58 országból, a vádirat 348 oldal terjedelmű. Az első napok a talált jelzésekről és bizonyítékokról szólnak, a következő héten a szakértőkre és a biztonsági erőkre kerül sor.

A vádlottak tényleges kihallgatása csak novemberben kezdődhet meg. November 2-a és 5-e között a vádlottak személyisége áll a középpontban, február elején a támadásokra való felkészülés, március elején pedig a különböző vádlottak szerepe kerülhet sorra. Az ítéletet legkorábban 2022 tavaszán hirdethetik ki.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére