Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Monsieur Dühroham megvonná a tagállamoktól a vétójogot

ifj. Lomnici Zoltán

2022.05.13. 12:50

 

A méltán hírhedt belga politikus, Guy Verhofstadt, aki higgadt, megfontolt, visszafogott stílusának köszönhetően méltán kiérdemelte a Monsieur Dühroham eposzi nevet, egy rendkívül fantáziadús EU parlamenti honatya. A szenvedélyes liberális nemrégiben az nyilatkozta, hogy hagyjunk fel az egyhangú szavazással és a döntéshozatali folyamattal. Mert emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió. Azaz szüntessük meg a vétójogot, amelynek alapvetően a tagállamok szempontjából az állam- és kormányfők tanácskozási fórumán, az Európai Tanácsban van jelentősége.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Ahogy az intézmény hivatalos oldalán fogalmaz, több olyan, a tagállamok által érzékenynek tartott kérdés van, amelyben a Tanácsnak egyhangúlag kell szavaznia. Ilyenek például:

  • közös kül- és biztonságpolitika (egyes jól meghatározott esetek kivételével, melyekhez minősített többség szükséges: ilyen például a különleges képviselők kinevezése)
  • polgárság (az uniós polgársághoz fűződő jogok kiterjesztése)
  • uniós tagság
  • a közvetett adózásra vonatkozó nemzeti jogszabályok harmonizációja,
  • uniós pénzügyek (saját források, többéves pénzügyi keret)
  • bizonyos igazságügyi és a belügyi rendelkezések (az európai ügyész, családjog, operatív rendőrségi együttműködés, stb.),
  • a nemzeti jogszabályok harmonizációja a szociális biztonság és a szociális védelem területén.

 

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés szabályozza a kérdést, tehát megszüntetése is az alapszerződéseket érinti. Ez meglehetősen bonyolult folyamat, rendes felülvizsgálati eljárás és egyszerűsített szerződésmódosítás keretében kerülhet rá sor. Szükség lehet tagállami ratifikációra, illetve konszenzusra is ebben a vonatkozásban.

A vétójog mellett az Európai Politikai Közösség gondolata borzolhatja mostanában elsősorban a csatlakozásra váró országok idegeit, mint ahogy korábban a „Mini-Schengen” képtelen ötlete ráncolhatta az új tagállamok vezetőinek homlokát. Kétsebességes Európa, amely hasonlítana foci-hasonlattal egy európai szuperligára. Játék gazdagoknak, hogy még gazdagabbak legyenek.

Ami jelenleg biztos, hogy az az EU, amelyhez Magyarország csatlakozott, szuverén, jogilag egyenrangú államok szövetsége. Minden, ami ezen túlmutat, a jelenlegi alapdokumentumokkal összeegyeztethetetlen!

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére