Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Néger tünde, baj?

Pozsonyi Ádám

2022.07.22. 13:00

 

Olvasom az új Gyűrűk ura sorozat körül kialakult vitákat.

Mert a viták azóta vannak, mióta az első részletek nyilvánosságra kerültek a sorozattal kapcsolatban. „A sorozat a legdrágább, amit eddig forgattak.” Ezzel reklámozzák hónapok óta, és kultúrembert már önmagában ez kissé aggodalommal tölt el. Azt is megtudhatjuk a sajtóban megjelent hírekből, interjúkból, hogy a tervek és szándékok szerint ez a sorozat nem akar Peter Jackson zseniális művére alapozni. Nos, ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy – legalábbis az eddig megjelent előzetesek szerint – az utolsó filmkockáig minden Jackson művére épül. Hangulatok, helyszínek, jelenetek, díszletek, alakok és csúcspontok – mind egytől egyik a Gyűrűk ura 2001-es adaptációjára épít.

Persze, érthető. Ha van valami, ami hatásos, és adott elemekkel tudja hozni a maximumot, akkor attól nehéz eltérni, főleg, ha összekapcsolódott a közösségi tudattal, és ember fejében összeáll egy kép. Orvos fehér köpenyben hiteles, heavy metal zenekar szegecsekkel, feketében, és a Gyűrűk ura azokkal a fura régi omladozó romokkal, lehetőleg falevelekkel beborítva, meg a sejtelmes és monumentális szobrokkal, mindenképp valami vízesés vagy vízpart mellett, a háttérben lágy zenével.

 

Ez a Gyűrűk ura világa, és most már örökre ez is marad, épp ezért veszélyes, ha a sorozat másolja, lévén, ha betol a narratívába ideológiát, vagy bármit, ami nem oda való, akkor az egész egybe fog mosódni, és évtizedek múlva a fanatikus rajongókat meg a kultúráért rajongó kis fura megszállottakat leszámítva, a közösségi tudat azt tekinti majd alapállásnak.

Betol? Van-e okunk gyanakodni?

Nos, a fekete tündék és fekete törpök sokaknál kiverték a biztosítékot, ám egyes haladók, elfogadók és toleránsak azzal érvelnek, hogy Tolkien sehol nem írta le a szereplői bőrszínét, sőt, a nemi identitását sem, így miért ne lehetne egy tünde koromfekete, sőt, akár transz.

Kénytelen vagyok itt megjegyezni azonban, hogy Tolkien leírta a tündék bőrszínét:
„Amikor Maeglin fölnövekedett, arcra és alakra inkább nolda rokonságára hasonlított, de természetében és szellemében az apja fia volt. Ritkán szólt, csak ha valami közelről érintette, s olyankor hangjának hatalmával maga mellé állította azokat, akik hallották, legyőzte azokat, akik ellenálltak neki. Szálas volt és fekete hajú, a szeme is sötét, de fényes és tiszta, mint a noldáké, a bőre meg fehér.” (A szilmarilok)

De egyébként teljesen nyilvánvaló, hogy a nordikus mitológiára építő, egyértelműen európai utalásokkal, érzésekkel játszó mű esetében milyen lenne más? Arany sem írja le a Toldiban, hogy fehér ember, és ki gondolná Don Quijote-ról, hogy néger? Mellesleg a fekete tündével, amit a képen mutogatnak, nem csak az a gond, hogy fekete, hanem, hogy közönségesek, durvák a vonásai. A tündék finomak, légiesek. Az a képen ott egy közönséges arcú fekete ember hegyes fülekkel.

Mellesleg ezek a lények egy-egy fajhoz tartoznak. Olyan lehetetlen, hogy egyes tündék fehérek, mások feketék vagy pöttyösek.
Vagy mind ilyen, vagy mind olyan.
Itt már megint arról van szó, hogy létezik egy fehér kultúra, ami ráadásul nagyon hatásos, színesítsük hát el. Romboljuk le.
De lehetőleg úgy, hogy az emberek imádják, szeressék és lelkesedjenek!

„Tolkien nemigazán fedezte fel a másodkort – legalábbis A Gyűrűk Ura trilógiában nem –, úgyhogy számítani lehet arra, hogy az Amazon sorozatában találkozunk majd néhány ismeretlen arccal és lénnyel. E változtatások némelyike (amelyeknek meg kellett történniük, mivel a készítőknek nem áll rendelkezésre sok forrásanyag, amelyre hivatkozhatnának) azonban máris negatív visszajelzést kapott a rajongóktól.”
– olvasható az egyik interjúban.

Na, igen. Erről beszélek.

Azért feltenném a kérdést, hogy ha a fekete tündék meg törpök az előtörténet idején még megvoltak, akkor hová lettek később? Újmúlt KFT?

Szeptemberben jön ki a sorozat. Nekem erről csak egy Tolkien idézet jut eszembe:
„False hopes are more dangerous than fears”.
A hamis remények veszélyesebbek, mint a félelmek.

 

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére