Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország gazdasága Kínától függ

Georg Spöttle

2022.11.04. 11:35

A bajor gazdaságért felelős miniszter, Hubert Aiwanger arra figyelmeztetett a „Müncheni Kerekasztal” című TV műsorban, hogy a német gazdaság helyzete Kínától függ. Fontos termékeket, mint bizonyos gyógyszereket inkább Németországban kellene legyártani. A politikai kerekasztal-beszélgetés nem véletlenül most történt, hiszen Olaf Scholz kancellár csütörtökön indult el Pekingbe egy gazdasági delegáció élén. A CDU élesen kritizálta a kormányfő látogatását, holott Angela Merkel összesen 12 alkalommal látogatott el Kínába, amely Németország második legfontosabb kereskedelmi partnere az USA mellett. A Washington gerjesztette Kína-ellenesség mintha elérte volna a német konzervatív pártokat is.

 

 

„Amennyiben Kína rálépne a fékpedálra, akkor a német gazdaság kerekei leállnának.” – figyelmeztetett Hubert Aiwanger, a Szabad Választók konzervatív párt politikusa, egyben Bajorország gazdaságért felelős minisztere és miniszterelnök-helyettes, a „Müncheni Kerekasztal”-ban.
„Sok fontos gazdasági ágazat függ Kínától Bajorországban.”
– mondta a miniszterelnök-helyettes. Ez érvényes a munkahelyek nagy részére is. A bajor gazdaságban minden negyedik munkahely az exporthoz kötődik. „A Kínába irányuló export egy kicsit belassult.”, mondta Manfred Gößl, a Felső Bajorországi és Müncheni Gazdasági-és Kereskedelmi Kamara (IHK) elnöke.
„Holott az USA mellett Kína Németország második legfontosabb gazdasági partnere. Az import terén komoly előnnyel Kína áll az első helyen. Csak 2022 első felében, a Kínából beérkező áruk importja 45 százalékkal nőtt. Legfőképpen nyersanyagokról van szó, amelyeket eddig Oroszországból szereztünk be.”

 

Németország exportvilágbajnok (még?)

„A vita hevében nem szabad elfelejtenünk, hogy nem véletlenül lettünk exportvilágbajnokok.” – figyelmeztetett a Jessica Rosenthal, a Fiatal Szocialisták szövetségi pártelnöke. „A gazdagságunk nagy része és a szociális béke jelenleg Kínától függ. Azonban a függőség egy rossz dolog és meg kell vizsgálnunk a jelenlegi helyzetet.” – véli a politikus asszony, aki egyben az SPD parlamenti képviselője is. „Kritikus infrastruktúráknak amúgy sem lenne szabad privát kezekben lenni.” – utalt a hamburgi kikötőbe történő kínai bevásárlásra.
„Kiszállni a Kínával történő kereskedelemből nem életszerű és nem is tanácsos, ebben megegyeztek a kerekasztal beszélgetés résztvevői. Sokkal inkább az lenne a cél, hogy a cégek redukálják a Kínától való függőségüket és inkább más országok felé is nyissanak” – mondta Sabine Stricker-Kellerer gazdasági ügyvéd, aki első európai ügyvédként nyitotta meg irodáját Kínában és a nyolcvanas évek óta ad tanácsokat cégeknek, akik Kínával szeretnének kereskedni.

 

Kína megváltozott és Németországnak erre reagálnia kell

Hszi Csin-ping-gel az élén Kína változáson ment keresztül, erre figyelmeztetett Sabine Stricker-Kellerer valamint Peter R. Neumann, a londoni King’s College védelempolitikai professzora:
„Kína egyre önállóbb és függetlenebb lesz, ezzel egy időben kiterjeszti befolyását az egész világra. A nyersanyagkészleteket, amelyekre szükségünk van, az energiafelhasználás változása miatt Kína már évekkel ezelőtt lekötötte afrikai országokban. Európa és az USA közösen éppen hogy elegek ahhoz, hogy a gazdaság porondján Kínával szemben felléphessenek. Tíz év múlva már más lehet a helyzet.” – figyelmeztet Neumann professzor.

 

Függőség a gyógyszergyártás terén

Nemcsak a kritikus infrastruktúrák terén – mint kikötők vagy mobiltelefon-hálózatok – fontos Németország függetlenedése, hanem fontos termékek, például gyógyszerek gyártását több más országba kell kihelyezni. Hubert Aiwanger azt szorgalmazza, hogy fontos gyógyszereket Németországban állítsanak elő.
„Ezeket a dolgokat újra nálunk kell gyártani, még akkor is, ha valamivel drágábbak lesznek. Ezt pedig akár szubvencionálással is kompenzálni lehet.” – fogalmazott a miniszter.

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére