Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Népi gyógymódok

Pozsonyi Ádám

2022.04.29. 12:00

 

A választások után a haladó sajtó, és a magukat baloldalinak vagy liberálisnak valló emberek gondolkodása mily döbbenetes mód kezdett eltávolodni az arisztokratikus gőg irányába. A hatalom a népé csasztuska átszellemült dudorászását hirtelen felváltotta „a tömeg az hülye”, és a „valahogy korlátozni kéne, hogy az egyszerű emberek tömegei is véleményt nyilvánítsanak” hangoztatása. Sőt, a Medián most még azt is kimutatta egy táblázatban, hogy „Az iskolázottság emelkedésével csökken a Fidesz támogatottsága.”

Tömeg és elit. Ezen töprengek egy ideje, miközben a kiskanállal merítek a mézes csuporból. (Igazából nem is csupor, hanem üveg tartalmazza a mézet, szép nagy, félliteres darab, de így jobban hangzik, népiesebb, és a mondandómhoz jobban illik.)

Beteg vagyok. (Ebben a hónapban már másodszor.) És gyógyítom magam mézzel, mert az népi gyógymód. Egy nagyon reakciós ismerősöm irkálta az imént a messenger kis ablakában, hogy „Népi gyógymód. Az kell, nem az, amit a tudósok, meg az orvosmaffia stb. stb.”

Népi. Hm…

 

Ez az ismerősöm amúgy nagyon jobbos. Tradicionalizmus, szakralitás, legitimizmus, és még ami a csövön kifér. (Ja, és még kézműves. Azt ki ne hagyjam. Az nem hiányozhat.) Mint ilyen, a tömeget természetesen ő is lenézi, ahogy most a belvárosiak. A szakrális elit vezetésében hisz. A plebsz az rossz, fúj, nem alkalmas, satöbbi. Eme nézeteit rendszeresen meg is osztja velem, mint most is, miközben én betegen, fájós torokkal kavargatom a teában a mézet.

Ír mindenféléket, illeszt hozzá linkeket is, én meg csak felületesen olvasom el, mert közben jár az agyam. Vajon miért van az, hogy az embernek – főleg, ha sznob, és lenézi a tömeget – sose az jó, ami éppen van. Mivel ő „különleges” – az összes táplálkozási meg életmódbeli „igényesség” mögött általában a túlhajtott egó van –, a vezetésben a tömeget lenézi, az csak ne nyilatkozzon, ne szóljon bele, ne legyen véleménye, hallgass a neve. De ha gyógyításról van szó, akkor a plebsz, a tömeg módszerét követi, és nem a szűk elit – a tudomány, az orvosok – titkos módszereit.

Mari néni, ha hatalomról meg irányításról van szó, fogja be a száját, de amúgy „Mari néni száz éve még ezt ajánlotta isiász ellen”. És miért van az, hogy az elitnek mindehhez évekig tanulnia kell, a „népi gyógymódokat” meg mindenki elolvassa az interneten?

Mielőtt valami „igényes” belém kötne, a mézet szeretem. Odavagyok érte. Csak ez a általános felfogás és látásmód elgondolkoztatott kissé.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére