Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

No Abrams, no party

Georg Spöttle

2023.01.19. 13:20

A NATO tagállamok a holnapi, Ramsteinben tartandó tanácsokozáson fogják megvitatni, hogy milyen fegyvereket és járműveket küldenek Ukrajnának. Annyi azonban már kiszivárgott a Pentagon berkeiből, hogy Zelenszkij kormánya nem kap „Abrams” nehéz harckocsikat.

 

Az indok jól hangzik, még ha egy-két helyen sántít is kicsit.
„Az Abramsba más üzemanyag kell, mint az Európában gyártott tankokba, például a Leopardba, a szervizelés sem megoldható az ukrán személyzet részére, mivel az komoly oktatást igényel és az alkatrészek utánpótlási lánca is sokkal hosszabb. A harckocsi súlya 60 tonna és ez túl nehéz az ukrán terepre, az ukrán hadsereg érdemben nem is tudná alkalmazni és egy logisztikai rémálom lenne lejuttatni a harckocsikat Ukrajnába.”
– nyilatkozta az amerikai vezérkar. Érdekességként, hogy a britek által beigért „Challenger 2” harckocsi 75 tonnát nyom, a „Leopard 2” 62 tonnát és nem jelentett gondot elszállítani őket Irakba és Afganisztánba. A Pentagon azzal is érvelt, hogy az általa beigért „Stryker” csapatszállító járművek, a 200 darab kanadai Senator páncélozott terepjáró és a brit páncélosok elegendő segítséget jelent Kijevnek.

 

(Photo by MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP)

 

Olaf Scholz német kancellár ezek után alaposabban megfontolja a „Leopard” harckocsik átadását, mivel az egyik feltétele az engedélynek az volt, hogy az USA, mint a NATO legerősebb tagja szintén szállítson támadó harcijárműveket az ukrán hadseregnek. Zelenszkij ukrán elnök pedig elkezdte a szokásos követelőzést és verbális támadást Berlinnel szemben.
„Ha valaki Európában azt mondja, hogy csak akkor szállít harckocsikat, ha ezt más Európán kívül is megteszi, akkor nem hinném, hogy ez egy jó stratégia.” – nyilatkozta Zelenszkij a sajtónak.

 

Németországon kívül 20 ország rendelkezik „Leopard 2” harckocsikkal, ám ezekből csak akkor adhatnak át egy harmadik országnak, ha ezt a német kancellár engedélyezi. Olaf Scholz pedig vagy valóban nem tud dönteni, vagy csak taktikázik és időt akar nyerni. A péntek nem lesz a legkönnyebb napja, mivel várhatóan a NATO tagállamok komoly nyomás alá helyezik a berlini kormánykoalíciót. Elképzelhető, hogy az is benne van a vonakodásban, hogy nem akarja a német kormány, hogy modern technika esetleg az oroszok kezére kerüljön. A harckocsi kompozit páncélzata a legjobbak között van a világon.

A páncélzatot borító speciális szivacsréteg és a festés alkalmas a radarsugarak elnyelésére és abszorbálja az infravörös sugarakat is, így a páncélos lopakodó üzemmódban tud haladni.

Zelenszkij már el is kezdte a tőle megszokott követelőzést és verbálisan támadta Scholz kancellárt, mert nem mer az USA nélkül döntést hozni. Scholz azonban kezd immúnis lenni az ukrán hisztivel szemben és nem reagált az elnök szavaira. Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke is sürgette Berlint Telegram oldalán és azt írta, hogy minden késlekedés ukrán életekbe kerül.

 

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére