Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Riadót fúj a német húsipar és a Fritzek nem akarnak müzlit enni

Georg Spöttle

2022.11.24. 12:00

 

A német húsipar figyelmeztetett a fenyegető ellátási hiányra, különösen a sertéshús tekintetében. „Négy, öt, hat hónapon belül hiány lesz a polcokon.” – jósolta Hubert Kelliger, a Westfleisch-Nagyvágóhíd csoportos értékesítésének vezetője, aki egyben a húsipari szövetség elnökségi tagja is, számolt be a Die Welt német napilap. A jelenlegi helyzetben sok gazdálkodó csökkenti a hízósertések számát. Mások már teljesen feladták az állattartást. „Ez elkerülhetetlenül azt jelenti, hogy az elkövetkező hónapokban kevesebb termék lesz.” – jegyezte meg Kellinger. Elmondása szerint ez a fogyasztók számára nemcsak azt jelenti, hogy a polcok néha üresek maradnak, hanem az árak növekedését is. „Hogy ez 20, 30 vagy 40 százalék lesz-e, azt ma még nem lehet megmondani, de a húsok ára ismét jelentősen emelkedni fog.”

 

Németország Európa legnagyobb húsimportőre

Kellinger emellett bírálta a német kormánykoalíció politikáját a kérdésben. „A jelenlegi szövetségi kormány legszívesebben megszüntetné az állattenyésztést, és a németországi étrendet zöldségekre és zabpehelyre cserélné. A lakosság mintegy 90 százaléka azonban továbbra is húst fogyasztana. A pártprogramokat kidolgozzák, ám azok vágyálmok és a társadalmi valóság teljesen más. Németország jelenleg azon a ponton van, ahol már kiszámítható, hogy az ország mikor nem lesz képes többé ellátni magát. Németország már most is a legnagyobb húsimportőr Európában.”

A német Zöldpárt élelmiszeripari minisztere, Cem Özdemir szerint a németek egészségtelenül étkeznek. A politikus szerint sokkal kevesebb húst kellene enniük és azokat is fenntartható farmgazdálkodásból, nem pedig tömeges állattartásból. „Ez nemcsak egészségesebb, hanem védi bolygónk klímáját is.” – véli Özdemir. A Zöldek át akarják alakítani a német állattartást is és az olcsó, tömeges állattenyésztésről átállni a fajoknak megfelelő, fenntartható állattartásra. Azzal, hogy ez a hústermékek árát sokak számára megfizethetetlenné teszi, a Zöldek nem igazán törődnek. Sőt, még egy „állatjóléti” adót is be akarnak vezetni, amelyet a hús amúgy is borsos árához csapnának hozzá. Ebből finanszíroznák az ökológiailag jónak tartott farmokat.

A napilap olvasói nem szűkölködtek a kommentárokkal és volt, aki az NDK-hoz hasonlította a jelenlegi német gazdaságot, mivel ott gyakran előfordult húshiány. Másik olvasó véleménye: „Hiánycikk a brikett, amivel fűtenék, legalább hozzászokom a hideghez. Nem lesz hús sem, akkor azt majd diétának hívom.” „A Zöldek kommunisták, marxisták és maguk a gonosz.” – írta egy kritikusa Özdemirnek.

 

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére