Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sokakban benne van a félsz

Georg Spöttle

2022.11.10. 18:00

A bűnügyi statisztikák nem tartalmazzák az összes elkövetett bűncselekményt és nem mutatják ki a békés polgárok félelmét sem. Egy új kutatás viszont prezentálta, hogy sokan rettegésben élnek, és ezek leginkább a nők.

Éjszaka egyedül a buszon vagy a földalattin, nem túl jó érzés – leginkább a nők vélekednek így, ahogy ezt egy közvélemény-kutatás adatai is alátámasztják, amelyeket a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke, Holger Münch és a szövetségi belügyminiszter Nancy Faeser (SPD) mutattak be. A megkérdezett nők több, mint ötven százaléka válaszolta, hogy éjszaka nem utaznak tömegközlekedési eszközökkel, mivel védtelennek, sőt, inkább veszélyben lévőnek érzik magukat. „Ez számunkra elfogadhatatlan” – nyilatkozta Nancy Fraeser az ARD TV-csatornának. „Valamit tennünk kell a növekvő félelem ellen. Több rendőri jelenlétre van szükség a tömegközlekedési eszközökön is és növelni kell a biztonsági kamerák számát is.”

Van, aki kést vagy könnygázt hord magánál

Szürkület után leginkább a nők kerülik a tömegközlekedést és 58 százalékuk bizonyos utcákat, parkokat is a környékükön. Férfiak esetében ez a szám csupán a fele. Önvédelmi célokra a lakosság 1,5 százaléka hord kést magánál és 4 százalék azoknak az aránya, akik könnygáz-sprayt tartanak zsebükben. Az abszolút számokat tekintve a kutatás készítői egy növekvő felfegyverkezésről beszélnek. A 45 000 fő megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás a BKA szerint a legnagyobb, amelyet Németországban a bűnözéssel kapcsolatban végeztek. Mindezek ellenére a belügyminiszter szerint Németország az egyik legbiztonságosabb állam a világon. A kutatás kimutatta, hogy az emberek többsége bízik a rendőrség munkájában és döntéseiben.

Másként látják ezt a migrációs háttérrel rendelkező polgárok. Közel ötven százalékuk úgy véli, hogy a rendőrökből hiányzik az empátia. Az őshonos németeknek ezt mindössze egy ötöde véli így. „Többet kell tennünk a rendőri állomány körében, hogy nyitottabbak és érzékenyebbek legyenek a migrációs háttérrel rendelkezőkkel szemben.” – vélekedett Faeser.

Nőtt a félelem az internetes bűnözéstől

Egyre többen tapasztalták meg Németországban, hogy a bűncselekmények egy része a virtuális térben történik. Az úgynevezett kiberbűnözés 66 százalékkal növekedett, miközben a lopások száma 37 százalékkal csökkent. A Bűnügyi Hivatal elnöke, Holger Münch szerint az emberekben nő a félelem, hogy az interneten válnak egy bűncselekmény áldozatává. „Ez az aggodalom jóval erősebb, mint az, hogy egyéb bűncselekményt követnek el ellenük. Leginkább az online becsületsértéstől vagy csalóktól tartanak internetes vásárlásokkor, ám veszélyesnek érzik a személyes adatukkal való visszaélést. Ami a hatóságokat aggasztja az az, hogy csupán 18 százalékát jelentik az ilyen típusú elkövetéseknek. Az analóg világban elkövetett bűneseteket sokkal nagyobb számban jelentik az áldozatok.” – mondta Holger Münch.

Kevesen jelentik a szexuális bűncselekményeket

Szexuális erőszak terén csak a jéghegy csúcsa látszik. A kutatás szerint mindössze 1 százalékát jelentik a rendőrségnek, miközben az autólopások 92 százalékáról készül feljelentés. A belügyminiszter szerint több szakemberre van szükség, akikhez bizalommal fordulhatnak az áldozatok. A feljelentések alacsony száma arról árulkodik a miniszter szerint, hogy a bűncselekmények elkövetői az áldozat közvetlen környezetéből kerülnek ki.

Minden második évben megkérdezik a lakosságot

A kutatás a megkérdezettek biztonságérzetét és a bűnözés terén az elmúlt két évben szerzett tapasztalataikat volt hivatott kivizsgálni. Közel 50 ezer emberrel készítettek interjút 2020 végén. Tehát akkor, amikor a koronavírus járvány még más hatással volt az emberekre, mint most és az Ukrajnában dúló háború is a jövő zenéje volt. „Mostantól minden két évben elvégzünk egy ilyen kutatást” – tett ígéretet Holger Münch.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére