Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Testkamerákat követel a német tűzoltóság és a rendőrség a pokoli éjszaka után

Georg Spöttle

2023.01.02. 15:50

Az erőszakos szilveszteri támadások után a rendőrség és a tűzoltóság vezetősége hatásos segítséget vár a politikától, így a bevetések videódokumentációját és a petárdák betiltását. Soha nem látott erőszakhullám irányult a rendőrök és a katasztrófavédők felé. A tűzoltóknak és a mentőknek csak Berlinben 1700 esethez kellett kivonulniuk.

 

Az újév éjszakai támadásoknak, amelyek áldozatai tűzoltók és rendőrök voltak kell, hogy következménye legyen – követeli a Német Tűzoltók Szakszervezete. A járműveket el kell látni fedélzeti kamerával, úgynevezett „dashcam”-el, amelyek a szélvédő mögött kapnának helyet. Segítségükkel jobban dokumentálhatóak lennének a katasztrófavédők ellen elkövetett bűncselekmények – véli a szakszervezet Berlin-Brandenburg tartományi csoportja. A szakszervezet megemlítette a testkamerák fontosságát is, amelyeket jelenleg tesztelnek. Berlin Belügyi Szenátusa egy korábban tett ígérete szerint a berlini rendőrök és tűzoltók 300 testkamerát kapnak. Ezek segítségével lehet támadásokat és más eseteket dokumentálni. „Elképesztő, hogy mit éltek át kollégáink ezen a szilveszter éjszakán.” – nyilatkozta Lars Wieg szakszervezeti vezető.

 

Rengeteg baleset és bűncselekmény

A koronavírus-lezárások miatti két, petárdák nélküli szilveszter után Németország szerte rengeteg súlyos baleset és bűncselekmény történt, többek között petárdás támadások tűzoltók és rendőrök ellen. Egy 17 éves lipcsei fiatal kezében felrobbant egy pirotechnikai eszköz és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban elhunyt. Egy férfinek a kézfeje szakadt le és egyik szemére megvakult, amikor egy eszköz felrobbant a kezében. A legnagyobb balhék tipikusan a migránsok által lakott kerületekben voltak, ám a német sajtó csak bulizó fiatalokról, jobb esetben garázda személyekről ír. A híradók felvételein viszont egyértelműen látható, hogy mely körhöz tartoztak a tettesek. Egy hétemeletes ház pincéjének oltása közben a petárdáktól kis híján felgyulladt a tűzoltóautó és rakétákkal lőtték az oltáson dolgozó 20 tűzoltót.

A berlini rendőrség jelentette a legdurvább támadásokat a járőrök és a katasztrófavédők ellen. A tűzoltóság és a rendőrség soraiban összesen 33 sérült volt. A tűzoltók megdöbbentek az erőszak ily mérvű megnyilvánulásától és a támadások számától. Sörösrekeszeket és poroltókat vágtak a rendőrökhöz és tűzoltókhoz, oltás közben rakétákkal és petárdákkal lőtték a munkatársakat és kifosztottak mentőautókat. Több ember súlyos sérülést szenvedett a pirotechnikai eszközöktől. Az egyik éjszakai buszjárat szélvédőjébe valaki teljes erejével bevágott egy porral oltó készüléket. Itt szerencsére senki sem sérült meg csak az anyagi kár jelentős.

 

Petárdatilalmat követel a Német Rendőri Szakszervezet

A támadásokra reagálva az követeli a berlini rendőrség szakszervezete, hogy tiltsák be a petárdázást. „Meg kell akadályozni, hogy ezek az emberek még egyszer ilyen cselekményeket kövessenek el.” A tűzoltó szakszervezet is hasonlóan vélekedik: „Jövő szilveszterig ezt a problémát meg kell oldani.” A Német Tűzoltók Szövetségének elnöke, Karl-Heinz Banse a dpa hírügynökségnek azt nyilatkozta: „Nincs szükségünk keményebb törvényekre, csak azt szeretnénk, hogy ezeket a törvényeket alkalmazzák is. Nem elfogadható, hogy kollégáimat kis híján halálra gázolják, megtámadják és a bíróság pedig elbagatellizálja ezeket a bűncselekményeket.”

 

A CDU/CSU és az FDP is általános tilalom ellen szólalt fel

A konzervatív Keresztényszociális és Kereszténydemokrata Unió és a Liberálisok nem értenek egyet a pirotechnikai eszközök teljes betiltásával. „Bűnözők viselkedése nem vezethet ahhoz, hogy békés polgáraink se használhassanak ilyen eszközöket.” – nyilatkozta Thorsten Frei CDU politikus a Rheinischen Post nevű napilapnak. „Az önkormányzatok már most is kijelölhetnek petárdamentes övezeteket és megszabhatnak tilalmi időket és ez rendben is van.” Hasonlóan vélekedett az FDP parlamenti frakciójának vezetője, Christine Aschenberg-Dugnus a napilap riporterének. A Szociáldemokrata Párt (SPD) belügyi bizottságának szóvivője, Lars Castellucci a Bild-Zeitung-nak nyilatkozta, hogy pártja elítéli az erőszak minden formáját és a jogállamnak kell keményen fellépnie. Párttársa Dirk Wiese szerint bizonyos kerületekben kell csak betiltani a petárdázást.

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére