Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Történelmi választás előtt áll Svédország

Biró András, a XXI. Század Intézet kutatója

2022.09.09. 15:05

Szeptember 11-én parlamenti választásokat tartanak Svédországban, amely történelmi lehetőséget kínál a konzervatív Svéd Demokratáknak (SD), hogy az új kormány tagjaivá válhassanak. Ennek legfőbb oka, hogy olyan szinten katasztrofális állapotok uralkodnak már az északi országban, hogy maga a svéd miniszterelnök, a szociáldemokrata Magdalena Andersson volt kénytelen elismerni néhány hónapja, hogy a bevándorlók integrációja megbukott s ezáltal párhuzamos társadalmak alakultak ki.

Az „új svédek” megdöbbentően magas arányban állnak a nők elleni erőszak és az antiszemita támadások mögött, a bandaháborúk és utcán való lövöldözések mindennapossá váltak, a bűnözési adatok egyre elborzasztóbb jelleget öltenek. Most mégis földrengésszerű változás jöhet a svéd bevándorláspolitikában, akár már a közeljövőben.

Lehullt a lepel

A bevándorlók integrációjának hiánya Svédországban természetesen nem újkeletű probléma, hiszen a Svéd Demokraták (SD) már lassan évtizedek óta próbálnak rávilágítani a probléma egyre kiterjedtebb jellegére. A párt támogatottsága érthető módon a 2015-ös migrációs válság után növekedésnek indult, amely vízválasztó év óta a svéd választók körülbelül negyede szimpatizál velük. Eddig azonban az országot fél évszázada uraló baloldal egy olyan kordont épített a Svéd Demokraták köré, amely a szalonképtelenség hamis látszatát keltette a választók körében. Ennek egyik meghatározó eleme volt, hogy „fasiszta”, „náci”, vagy „szélsőjobboldali” billoggal látták el a pártot, ami azzal egészült ki, hogy rendkívül antidemokratikus módon a választók negyedének-ötödének szavazatát semmisnek tekintették, és gyakorlatilag kizárták a politikai döntéshozatalból a pártot. Ezzel párhuzamosan az országot vezető baloldali elit évtizedeken át statisztikai kozmetikázással, szisztematikus elhallgatással és médiamanipulációval vezette félre a közvéleményt, és azt a benyomást keltette, hogy a kulturálisan muszlim hátterű bevándorlók integrációjával semmi gond nincs.

Azonban miután a svéd nagyvárosok lakosai saját szemükkel tapasztalták, hogy az etnikai alapú bandaháborúk, lövöldözések és robbantások mindennapossá váltak, és a vérbosszú alapon elkövetett merényletekben kiskorú gyermekek haltak meg (lásd például itt és itt), a svéd politikai elit egyre vállalhatatlanabb hazugságspirálba keveredett. Pedig a bevándorlás nemcsak társadalmilag, hanem gazdaságilag is egyre nagyobb terhet jelentett az ország számára, amit jól szemléltet, hogy két liberális közgazdász kutatása is arra világított rá a közelmúltban, hogy – a bevándorlók által dominált – Malmö munkaképes korú lakosságának harmada (konkrétan 75 ezer ember) önellátásra képtelen és segélyből él. A svéd rendőrség hiába listázta éveken keresztül az eufemisztikus módon a „különösen veszélyeztetett”-nek nevezett kerületeket (vagyis párhuzamos társadalmakat), a politikai döntéshozók a végletekig védelmezték a hamvába holt multikulturalizmust.

Éppen ezért hatott megdöbbentően, hogy 2022 áprilisának végén a szociáldemokrata svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson elismerte, hogy országa kudarcot vallott a bevándorlók integrálása terén, és bizonyos területek felett a kormány elveszítette erőszak-monopóliumát. A valóságtagadásról lehullt a lepel, ami egyben azt is jelentette, hogy a Svéd Demokratáknak mindvégig igaza volt.

Egy új kezdet

A migráció túlnyomóan negatív hatásainak közbeszéd szintjére való emelése pedig lebontotta a kordont a korábban szalonképtelennek tartott párt körül, és hirtelen több – egykoron jobboldali, ám mára jelentősen balra tolódott – párt fejezte ki együttműködési szándékát az SD-vel. Így jutottunk el oda, hogy néhány nap múlva egy egységes jobboldali tömb veszi fel a versenyt az országot fél évszázada domináló baloldali tömbbel, és ez a jövőben is valószínűleg már így fog maradni. A verseny rendkívül szoros: a legtöbb felmérés 50–50 százalékra méri a két tömb támogatottságát.

A svéd demokrácia egyedi jellegéből adódóan viszont a jobboldali fősodorba beemelt Svéd Demokraták elnöke, Jimmie Åkesson valószínűleg akkor sem lesz az ország miniszterelnöke, ha az általa vezetett jobboldali blokk megnyerné a választásokat. Ennek oka, hogy a vele egy blokkban induló többi párt (a Mérsékelt Egységpárt, a Kereszténydemokraták és a Liberálisok) vezetői kinyilvánították, hogy akkor is a Mérsékelt Egységpártot vezető Ulf Kristerssont támogatnák a pozíció betöltésére, ha pártja rosszabbul szerepel mint, az SD. Így tehát vagy a szociáldemokrata Andersson marad az ország vezetője, vagy Kristersson váltja őt a poszton.

Mindennek ellenére nem szabad lebecsülni, hogy milyen történelmi lehetőség előtt állnak a Svéd Demokraták, és ezáltal maga az ország is. Noha elvesztegetett évek állnak Svédország mögött, ám úgy tűnik, hogy a baloldal felelőtlen multikulturális társadalom-mérnökösködésének vége, és egy paradigmaváltás küszöbén áll az ország a bevándorláspolitika terén. Természetesen már olyan mély strukturális problémák alakultak ki a svéd társadalomban, amit nehéz lesz kezelni, és talán az is okkal merül fel, hogy túl késő van a változáshoz.

Azonban az üdvözítő kezdet lenne, ha egy esetleges választási győzelem – és a kormánykoalícióba bekerülés – esetén az SD olyan kulcspozíciókhoz jutna, mint a bevándorlásügyi- vagy rendvédelmi tárca. Egy ilyen forgatókönyv pedig megnyitná az utat a bevándorláspolitika szigorítása, a bűnözők hosszabb börtönbüntetése és a deportálások hatékonyabbá tétele előtt.

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére