Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ursula háborúzni akar

Georg Spöttle

2023.01.11. 12:00

Hétfőn még csak Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter ütötte a harci dobokat, kedd reggel azonban már kedvenc fogtündérünk, Guy Verhofstadt arról ábrándozott Twitter-oldalán, hogy bárcsak lenne egy bátor német Brüsszelben, aki intézne néhány „Leopard-2” harckocsit Kijevnek. Kedd délutánra meglett a német amazon Ursula von der Leyen személyében. Remélhetően nem SMS-ben egyeztet majd a támadófegyverek átadásáról Zelenszkijjel.

 

Hétfőn már komoly dinamikát látott az Ukrajnának szánt fegyverszállítások terén Habeck alkancellár. A német köztévé „Hírek Berlinből” (Bericht aus Berlin) magazinműsorában nem zárta ki, hogy a „Marder” harckocsik átadása után a következő lépés a „Leopardok” szállítása lehet.
„Figyelemmel kísérjük az aktuális helyzetet és egyeztetünk más kormányokkal is és ennek tükrében hozunk döntéseket, tehát semmi sem kizárt.”
mondta a zöldpárti (Die Grünen) politikus a „Hírek Berlinből” magazinműsorban. Közben a német tévénézőket kiverte a víz, mert az ország egyre jobban sodródik abba az irányba, hogy Moszkva hadviselő féllé nyilvánítsa.

A gazdasági miniszter rámutatott, hogy megnőtt a mozgástér a döntéshozatalban, amelyek páncélelhárító rakétákra és „Marder” típusú harckocsikra vonatkoztak. „Úgy vélem, ez a dinamika még növekszik, ameddig a háború dinamikája is növekszik.”
Érdekes, hogy az egykor pacifista Zöldpárt most a háborút akarja egyre vérsebbé tenni.

 

Guy Verhofstadt, aki Magyarországon kívül csak a fogorvosokat utálja a legjobban, szintén elkezdte a lobbizást és Twitter-oldala segítségével igyekezett nyomás alá helyezni Ursula von der Leyent. A fogtündér taktikája bevált, mivel kedd délután az ARD köztévé híradója a „Tagesschau” weboldalán már von der Leyent idézte: „Úgy gondolom, hogy Ukrajnának meg kell kapnia minden szükséges felszerelést, amelyekkel meg tudja védeni magát.”

Ursula von der Leyen Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vett részt egy sajtókonferencián. Az Európai Bizottság elnöke kifejtette, hogy támogatja azon országok elhivatottságát, akik hajlandóak lennének „Leopard 2” típusú harckocsikat szállítani Ukrajnának, a NATO-n és az EU-n belül jóváhagyni. Ezek az államok többek között Lengyelország és Nagy-Britannia. Von der Leyen szerint Ukrajna nemcsak szuverenitását védi, hanem az Egyesült Nemzetek által lefektetett alapértékeket is. Ha visszaemlékszünk, a politikus asszony szerint Ukrajna egy demokratikus mintaállam. Igaz, néha hadifoglyokat kínoznak és a náci háborús bűnösről, Banderáról akarnak stadiont elnevezni, de hát a jogállamiságba ilyen csacsiságok még beleférnek. Onnan csak a gyermekvédelmi törvényünk lóg ki.

A „Leopardok” átadása azonban nem egyszerű, mivel a törvény szerint csak a gyártó ország, tehát Németország engedélyével lehet továbbadni őket. Berlin (szerencsére) még vacillál. A britek viszont már hamarosan döntenek a „Challenger 2” páncélosok küldéséről. Stoltenberg pedig már bejelentette, hogy a napokban a NATO ismét tanácskozik a németországi Ramstein katonai bázison és döntenek egy újabb fegyvercsomag küldéséről Ukrajnának.

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére