Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vissza a középkorba!

Pozsonyi Ádám

2022.06.28. 13:30

 

Visszamegyünk a középkorba! Ezzel viccelődött a baloldal az elmúlt időszakban. A DK is kiadott egy ilyen jellegű röpiratot, és a főpolgármester is szükségét érezte, hogy hangosan „öblögesse” a főispán szót.

Középkor! Micsoda rémületes kifejezés! A haladó elmét azonnal elönti a rettegés.

De vajon tényleg olyan félelmetes volt az a mai viszonyokhoz képest?

A középkorban a szabad költözködés jogát olykor akadályozták, vagy próbálták akadályozni – megjegyzem, főként a kései időszakban, mert nálunk a XIII. században harcolták ki, I. Károly (Róbert) szentesítette, majd a XVI–XVII. században törölték el –, de odáig semelyik ispán nem ment el, semelyik vármegyében, hogy megmondja, a röghöz kötött jobbágy mikor és mennyit zuhanyozzon.

És semelyik ispán, főnemes vagy tartományúr nem állt elő a – valamelyik multicégnél robotoló – jobbágyoknak azzal, mint például Robert Habeck, Németország zöldpárti alkancellárja és egyben gazdasági minisztere, hogy vegyenek példát róla, és nemcsak ne zuhanyozzanak, de ne is fűtsenek. Döbröginek minden bizonnyal ehhez nem lett volna pofája.

Az új középkor most van, az igazi középkor fenségessége nélkül!

Katedrálisok, székesegyházak és freskók nincsenek, helyettük van posztmodern vizelet festészet a galériákban, és LMBTQ-felvonulás.

De amíg a szeplőtelen fogantatás vagy a szentlélek eljövetele a szkeptikusok szempontjából is 50% – vagy igaz, vagy nem –, addig a Nagy Szent Egyenlőség elve szemmel láthatóan nem igaz. Nem beszélve arról, hogy az akkori szkeptikusokat az akkori elit nemcsak hogy eltűrte, elviselte, hanem egyenesen támogatta – Voltaire is királyi udvarok kedvence volt –, addig a mai ideológiák szkeptikusait kiközösítik, elbocsájtják állásukból, és igyekeznek tönkretenni.

 

„Fűtsenek kevesebbet, járjanak biciklivel és mosás helyett szellőztessék ki inkább a ruhákat!” Ezt javasolta az európaiaknak Frans Timmermans, a zöld átállásért felelős bizottsági alelnök az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának ülésén. És természetesen ne zuhanyozzanak öt percnél tovább, ahogy azt Robert Habeck, Németország zöldpárti alkancellárja javasolja.

„Spórolj és bosszantsd Putyint!” – mondta a német alkancellár.

Ne tisztálkodj, ezzel harcolj az eretnek ellenpápa ellen! Ilyet senki nem mondott a középkorban.

Áldott középkor! Az igazi!

Az akkori elnyomott és kizsákmányolt jobbágyság helyzetére jellemző, hogy Dózsa idejében (!) Werbőczy a Tripartitumban – mely mellesleg a gyakorlatban soha nem lett bevezetve –, megtiltotta, hogy a parasztok ezüsttel verjék ki a ruházatukat, s az ellen is szót emelt, hogy a jobbágyok a nemesek birtokain vadászgassanak.

Ó, boldog idők! Ó, boldog jobbágyság!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére