Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pszichológus válaszol: Szorongás, alvászavar, kognitív zavarok – mihez kezdjünk a poszt-Coviddal?

Fodor-Horváth Zsófia

2022.07.24. 16:16

 

Kérdezők:

 

„Mit lehet kezdeni a poszt-Coviddal? Szorongás, depresszió, alvászavar…”

 

„Kétszer is voltam koronavírusos, bár szerencsére mind a kétszer enyhébb tünetekkel megúsztam, de egy ideje úgy érzem, mintha nem lennék teljesen önmagam. Az alvászavar a legfeltűnőbb, felületesen alszom, hajnalban szinte mindig felébredek és utána szinte lehetetlen visszaaludnom. Napközben nehezen koncentrálok (bár ez lehet, összefügg az alváshiánnyal) és néha egyszerű szavak sem jutnak eszembe vagy olyan is van, hogy mást mondok, mintha egyszerűen nem lennék teljesen jelen egy beszélgetésben. Olvastam, hogy ez előfordul a fertőzés után, de mégis mit lehet ezzel kezdeni és pontosan hova érdemes ezzel fordulni?”

 

Fodor-Horváth Zsófia pszichológus:

 

Alvászavar, beszűkült gondolkodás, negatív automatikus gondolatok betörése, szorongás, koncentrációképesség romlása, memóriazavar és pánikroham – a koronavíruson átesettek közül sokan számolnak be hasonló tünetekről még hónapokkal a gyógyulás után is. Egyre több kutatás vizsgálja a poszt-Covid állapotot, így annak kezelési lehetőségeiről is egyre többet tudnak már a szakemberek. Nagyon fontos, hogy a fertőzés utáni mentális, pszichés tüneteket senki ne bagatellizálja el, szakszerű segítség nélkül ugyanis súlyosbodhatnak. Ha meg akarjuk érteni, hogy miért is alakul ki ez az állapot, érdemes komplexen vizsgálni a helyzetet.

Azok, akik a koronavírus miatt kórházba is kerültek, nemcsak a kötelező karantén okozta izolációt szenvedték el, hanem még az egészségügyi személyzettel sem kerülhettek szokásos orvos-beteg kapcsolatba. Az ilyen súlyos, hosszú ideig tartó izoláció, amely során nemhogy a fizikai érintésre, de még a szemkontaktusra is alig van lehetőség, önmagában megterhelő. Az intenzív osztályon pedig napi szinten szembe kellett néznie a betegeknek a halállal, annak rájuk leselkedő veszélyével. Az ilyen súlyos betegeknél a halálfélelem érzése mindennapos lehetett, ez pedig súlyosan terhelt érzelmi helyzet, ami poszttraumás állapothoz vezethet – melynek tünetei a fent is felsoroltak. A kutatások és a poszt-Covid ambulanciák beszámolói – és az érkezett levelek úgyszintén – azonban azt is mutatják, hogy nemcsak a kórházba került fertőzöttek, hanem a koronavíruson enyhe tünetekkel átesettek is tapasztaltak hasonlót – akár még súlyos mértékben is.

 

Amikor az érzelmi állapotunkat, hangulatunkat akarjuk megérteni, fontos ismerni egy körforgást, egymásra hatást: a fizikai állapotunk mindig hatással van az érzelmi állapotunkra, egy betegség – nemcsak a Covid, hanem bármilyen gyulladással járó betegség – közvetlenül is hatással van minderre. A szorongásra, depresszióra hajlamosaknál pedig az ilyen betegségek – főleg, ha elhúzódóak, ráadásul egyéb mentálisan szintén megterhelő helyzettel, mint a szociális izolációval terheltek – kialakíthatják vagy fokozhatják az említett állapotok tüneteit.

A koronavírus egy olyan kontrollvesztett időszakot hozott el mindannyiunk életébe, ami hosszúra nyúlt el, ráadásul a védőoltások megjelenése és a fertőzöttek számának csökkenése után sem lélegezhettünk fel: az orosz-ukrán háború kiéleződése, az ennek következtében súlyosbodó infláció és gazdasági válság gyakorlatilag retraumatizáló hatással bírtak. Bár a kutatások azt mutatják, hogy a koronavírus fertőzés önmagában „elég” ahhoz, hogy a fent említett tünetek kialakuljanak egyeseknél, ez a többszörösen kontrollvesztett, veszteségekkel terhelt helyzet is egy tényező, ami akár a kialakult tüneteket súlyosbíthatja. A hazai poszt-Covid ambulanciák lehetőséget nyújtanak a poszt-Covid szindróma teljes körű, organikus hátteret előtérbe helyező kivizsgálására. Amennyiben a jelentkező tünetek annyira zavaróak, hogy a mindennapi életet akadályozzák, hatással vannak a társas kapcsolatokra, nehezítik a munkavégzést, mindenképpen ajánlatos a felkeresésük. Súlyosabb esetben gyógyszeres terápiára is szükség lehet, ami a megfelelő pszichológiai, terápiás támogatással együtt tud a legjobban segíteni. A kutatások azt mutatják, hogy a relaxációs technikák segítenek az enyhe poszt-Covid tünetek esetében is, aki tehát enyhén, de tapasztalja a fertőzés utáni említett tüneteket, annak érdemes felkeresnie a módszerben jártas szakembert, hogy azokat elsajátítsa.

 

 

A 888 elindítja új sorozatát, melynek címe: A Pszichológus válaszol!

A sorozat új, a műfaj a régi: Várjuk Olvasóink üzeneteit, kérdéseit, melyekre lapunk pszichológus publicistája, a Pszicho-rovat szerzője, Fodor-Horváth Zsófia válaszol.

Írja le problémáját, kérdését, küldj el nekünk a [email protected] címre, vagy keresse a kérdés matricát a 888.hu és a nopara_blog Instagram oldalán, a Pszichológus pedig válaszol!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére