Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezt üzeni Conchita Wurst

Sümeghi Lóránt

2018.04.22. 09:48

Milliónyi Conchita Wurst országa vagyunk, ami az eltitkolt fertõzõ betegségeket illeti.

Az osztrák énekes napokban tett bejelentése miatt kapott hideget-meleget: a homofóbok szerint betegsége méltó büntetés szexuális beállítottsága miatt, a ló másik oldalán pedig tisztelik bátorságáért és Freddie Mercuryhez hasonlítják. Azért az kérdéses, hogy miért gondoljuk bátornak azt, aki fenyegetés hatására, a lebukástól való félelem miatt vallotta be betegségét. Zenei munkásságának szubjektív ítéletéről pedig annyit, hogy a Queen a szárazföldre kimászott hal a popzene evolúciójában, melyre aztán az egész zenei irányzat fejlődése támaszkodhatott, míg Conchitára valószínűleg nem a zeneiparban nyújtott teljesítménye miatt fogunk emlékezni. Õ a szakállas nő, akit azért ismerünk, mert bátran vállalta magát olyannak, amilyen. Kivéve most, amikor mindezt gyávaságból tette.

Conchita puhára sikeredett előbújása mégis fontos, a figyelmet egy nagy problémára tereli: az eltitkolt és sokszor kezeletlen fertőző betegségekre és az ezekkel kapcsolatos tájékozatlanságra. Csak Magyarországon kétszeresére nőtt az elmúlt két évtizedben a HIV-fertőzöttek száma, a betegség viszont van, hogy egy évtizedig is tünetmentes, a fertőzött betegeket pedig csak a szűrés után veszik nyilvántartásba – tehát a nyilvántartott szám nem reprezentatív. Pedig a korai diagnosztizálás után a betegség még kezelhető, a gyógyszeres kezelés mellett fertőzésmentes állapot is elérhető.

Nemcsak a HIV-fertőzöttek, de az egyéb nemi úton terjedő betegségekkel fertőzöttek számának növekedése is elkerülhető lenne, ha kicsit több figyelmet fordítana mindenki a megelőzésre. Ha azt mondom, egészségtudatosság, valahogy többen a kondi-szoli-diéta kombóra asszociálnak, míg szűrővizsgálatra alig páran. A botox party egyre menőbb, ahogy a nemibeteg-gondozó kerülése is, egészen amíg már piros, viszket, fáj vagy leesik.

A kézlegyintős „ugyan már majd szedek rá antibiotikumot” attitűd se működik, főleg mert van már mindennek ellenálló szupertripper, a méhnyakrákot (és szájüregi, vastagbé-l, prosztata-, péniszrákot is) okozó HPV esetében pedig ez soha nem is működött. A nemi szemölcsöket is okozó HPV pár típusa ellen ugyan van védőoltás, de az sok más (szintén rákot okozó) típusa ellen nem ad keresztvédettséget, a HPV-fertőzöttek száma pedig lassan eléri a lakosság 80%-át, így „előbb-utóbb mindenki megkapja valamelyik típusát”, pedig ennek nem kellene így lennie.

Elég szürreális lenne, ha az első randin a virág mellett egy negatív szűrővizsgálati lelettel udvarolnánk szerelmünknek, ahogyan az is, hogy a felelőtlenség miatt jó esetben élethosszig is tartható betegséget, rossz esetben közvetetten a halálát, de legalábbis komoly műtétek sorozatát okozhatjuk párunknak. Utóbbi szürrealitása ellenére mégis ez a valóság.

Conchita Wurstra lehet most ujjal mutogatni, lehet gyávának és puhának is nevezni, de mielőtt sokan nyugtáznák a helyzetet azzal a tévképzettel, hogy „csak a buzik és a szexfüggők lehetnek nemi betegek”, gondolja mindenki végig saját kórtörténetét és jelentkezzen be egy szűrővizsgálatra. Addig is érdemes sapkát húzni uraim, a faszrák után ugyanis nem lesz mire.

Szűrővizsgálatokra itt, itt és itt is be tudsz jelentkezni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére