Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Foglalkozunk nőügyekkel: Nők a politikában

Fodor-Horváth Zsófia

2022.11.12. 12:25

Itt a 888 podcastjának új része, vendég: Őry Mariann, külpolitikai újságíró.

 

Aki követte az elmúlt hetekben az Európa-szintű politikai eseményeket, annak találkoznia kellett a hírekkel, melyek szerint Olaszországnak új miniszterelnöke van, Georgia Meloni, Nagy Britanniának pedig 44 napig úgy tűnt, hogy szintén női vezetője lesz, de aztán Liz Truss lemondott a kormányfői tisztségéről. Ha az Európai Unió országait nézzük, Finnországgal, Észtországgal, Litvániával, Dániával és Olaszországgal együtt most már öt olyan ország van, ahol nő a vezető jelenleg, Szlovákiának és most már Magyarországnak pedig női köztársasági elnöke van. Ezekről a mai napig kiemelten számol be a sajtó, de tényleg ennyire fontos ez? Férfiak esetében említésre sem kerül a tisztségviselő neme, a női vezetők esetében viszont az első dolog, amit kiemelnek.

 

Általánosító, közhelyes és sztereotípiákhoz vezető a gondolat, mely szerint „a nők másképpen gondolkoznak, mint a férfiak”, mégis nagyrészt igaz. A férfiak uralta politika világában frissítő erővel bírhat az, ha valaki másképpen gondolkozik – akár azért, mert ez a valaki nő, feleség vagy anya, esetleg mind egyszerre. A háborús kontextust senkinek nem kell bemutatni: a férfi politikusoktól pedig megszokhattuk a katonáskodást, azt, hogy ők meg akarják nyerni a háborút. Mi történik akkor, amikor jön egy nő és azt mondja: Ő nem a háborút, hanem a békét akarja megnyerni?

Új szemlélet, teljesen más fókusz: Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke ezt az új szemléletet, friss energiát hozta magával és nem úgy tűnik, mint aki engedni akar ebből – legalábbis hivatalában töltött első fél éve ezt mutatja. Aki az államfői tisztséget tölti be Magyarországon, azt könnyen minősíthetik azzal, hogy tisztsége és ereje csak szimbolikus. Novák Katalin első fél évében mindent megtett azért, hogy erre rácáfoljon, miközben személye a nők számára igazi és erőteljes szimbólummá vált: olyan feminizmust jelenít meg, amiben nem kell választani, amiben meg lehet élni nőként a női, az anyai és a karrier szempontokat is, anélkül, hogy állást kelljen foglalni valamelyik mellett, választani kelljen közülük. Bár a bizonyítványát nem állíthatjuk ki fél év után, azt mindenképpen elmondhatjuk róla, hogy aki ennyire aktív, a mosolyával ajtókat tud nyitni a magyar álláspont előtt, miközben nem ahhoz képest, hanem annak is köszönhetően kíván jó köztársasági elnöke lenni Magyarországnak, hogy nő, az biztosan magasra teszi a lécet, nőként pedig biztos lehet benne, hogy többen figyelik árgus szemekkel, ahogyan megugorja.

 

Lehet egy nő jó politikus, erős vezető? Szükségszerűen elférfiasodnak a nők a férfiak uralta politika világában? Ahhoz képest vagy annak ellenére lehet jó vezető valaki, hogy nő? Mi a helyzet a női politikusok „tipikusan női” tulajdonságának közéletre gyakorolt hatásaival? Vannak-e egyáltalán tipikusan női tulajdonságok vagy ezek csak üres sztereotípiák?

 

A Foglalkozunk nőügyekkel podcast házigazdája, Fodor-Horváth Zsófia pszichológus elemezte a nők helyzetét a politikában Őry Mariann külpolitikai újságíróval.

Hallgassátok!

 

 

Facebook

 

 

YouTube

 

 

Videa

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére