Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Foglalkozunk nőügyekkel: Veszélyben a férfiak – Boldog Nemzetközi Férfiak Napját!

Fodor-Horváth Zsófia

2022.11.19. 11:35

Itt a 888 podcastjának legújabb része, vendég: Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója.

 

Az első Nemzetközi Férfiak Napját 1999-ben tartották meg az ENSZ támogatásával. A világnap célja nemcsak az, hogy felhívják a figyelmet a fiúk és férfiak egészségére, hanem hogy hangsúlyozzák a nemek közötti egyenlőséget és felhívják a figyelmet arra is, hogy minden férfiak ellen szóló diszkrimináció elítélendő. Látva ezeket a célokat nem kérdés, hogy szükség van a világnapra, a férfiak ellen szóló diszkriminációból ugyanis bőven kijutott az elmúlt években. Az egyre inkább radikálissá váló nőjogi mozgalmak, melyek főként zárt gondolkodású logikára és kognitív torzításokra alapoznak, egy olyan romboló attitűdöt terjesztettek el, ami a férfiak körüli bizalmatlanságot erősíti vele együtt azt, hogy ha férfiakról van szó, akkor érdemes gyanakodni, mert „ezek a férfiak mindig csak azt akarják”. Ez az attitűd úgy forgatja ki a nemi egyenlőség ügyét, hogy közben a férfiakat berakja egy skatulyába, amin óriás betűkkel szerepel a toxikus maszkulinitás felirat és amiből kikukucskálni is csak bocsánatért esedezve lehet. Szerencsére hazánkban ez az attitűd még nem része a mindennapoknak, a jelenléte azonban érzékelhető és a különböző médiatermékeken keresztül nem szűnt meg importálódni. A klasszikus férfiszerep már rég a múlté, a radikális szemekben minden, ami férfias, az macsó, elnyomó, erőszakos, tehát rossz, jó pedig csak meghunyászkodva lehet.

Kimondhatjuk tehát, hogy veszélyben vannak a férfiak és a nemi szerepek mentén támasztott elvárások őket sem kímélik.

 

Férfit nevelni – kijelenthetjük, hogy ez a XXI. század egyik kihívása. Az elmúlt évtizedek békeidejében megtehettük, hogy a fiainkat ne a klasszikus, már meghaladott rideg elvárások mentén neveljük, aminek része az érzelmek elnyomása is: „katonadolog, mi van, sírsz, buzi vagy?”. Az elkövetkezendő években pedig úgy tűnik, kemény férfiakra lesz szükség, a biztonság érzetének megteremtése szempontjából talán még jobban, mint eddig. A gyereknek a szülei jelentik a biztonságot, az erős, stabil apafigurára most még inkább szükség van, mint eddig, ahogy a gyerekeinket is fel kell készítenünk egy olyan életmódra, amiben a kényelem, a kiszámíthatóság és a megszokott biztonság is háttérbe szorulhat. Hogyan lehet ezt úgy megtenni, hogy ne a mérhetően káros, érzelmeket elnyomó, tekintélyelvű nevelési eszközökhöz nyúljunk?

 

A Foglalkozunk nőügyekkel podcast legújabb részében férfias témákat jár körül Fodor-Horváth Zsófia pszichológus, a podcast házigazdája és Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója.

 

Hallgassátok!

 

Facebook

YouTube

Videa

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére