Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kötelezően boldog karácsony?

Fodor-Horváth Zsófia

2019.12.22. 09:30

Nyolc tipp, hogy feszültség nélkül teljen a karácsony.

Itt a karácsony és vele együtt az igazi ünnepi idegállapot: a meghitt pillanatokat a készülődés stressze keretezi, a rokonoknak való megfeleléssel és a „legyen minden tökéletes” hozzáállással. Íme pár tipp, hogy a szeretet ünnepe a nyugodt együttlétről szóljon.

  1. Ne essünk túlzásokba. Nem kell mindenkinek háromféle ajándék, a kicsi értékes mellé még valami nagy „semmi különös, de cuki” csak hogy jól mutasson a fa alatt. Az ételek esetében is a kevesebb több elv működik, úgyis lesz sütemény a nagymamáknál és minden vendégségben is. Ha a készülődés előtti napokat nem a levegőtlen túlfűtött plázákban vagy a konyhában töltjük robotolással, hanem esetleg betervezünk egy kis énidőt olvasással és forró fürdővel, az már kellemes hangulattal ágyaz meg a karácsonynak.
  1. Ne feledd: a látszat csal! Karácsony közeledtével ellepik a közösségi média felületét a szebbnél szebben díszített karácsonyfák, óriási mosollyal pózoló boldog párok és a tökéletes, egyenpulcsis családok. Ne hagyd, hogy megtévesszen a látszat, másnál is maximum a kép erejéig tökéletes minden. A közösségi médián keresztül teljesen torzított képek jutnak el hozzánk a valóságról, ami komoly önértékelési problémákhoz vezetnek a hétköznapokban is. A karácsony erre tökéletesen alkalmas, ha tudod, hogy hajlamos vagy mások (látszat) boldogsága miatt alulértékelni a saját életed, akkor inkább meg se nézd az Instagramodat.
  1. Engedd el! A karácsony sokak nyakába rengeteg elvárást rak: ez a szeretet ünnepe, a családról, a nyugalomról kell szóljon és hasonlók. Ezért minden kis apróság, ami ezzel ellenkező, sokszorosan tud hatni, sokkal nagyobb csalódásként élhetünk meg kis sérelmeket, amiket egyébként a hétköznapokon simán elengednénk. Ha épp beindulna az önsajnálat-generátor – „Pont most, pont velem történik!” –, vegyünk egy nagy levegőt. Nyugi, a karácsony is csak egy nap, engedd el!
  1. Nyújtsd el! A sok elvárás miatt sokan belemennek olyan helyzetekbe is, amik igazából nekik (de senkinek) nem jók: a szülők másod-unokatestvérének a meglátogatása nem biztos, hogy prioritás kell legyen, a muszájból történő családlátogatások csak tovább gerjesztik a feszültséget, miközben valójában nem jut idő a pihenésre. A távolabbi rokonok lehet, hogy nem férnek bele a karácsonyba, de a karácsonyi időszakba már inkább: nem kell kihagyni egy rokont sem, ha már december elejére is betervezünk egy-egy látogatást, de nem is zsúfolódik mindenki arra a bizonyos három napra.
  1. Sétálj! Néha nem árt kiszellőztetni a fejünket a bejgligőzből, de egy kisebb (nagyobb) séta remek alkalom lehet arra is, hogy a nagy családi összejövetelek közben kialakult feszültséget oldjuk kicsit. Összezárva a ritkán látott rokonokkal, sokan, kis helyen, szinte biztos, hogy előkerül egy kellemetlen téma, de az ember könnyen befeszülhet a zsúfoltságtól is vagy egyszerűen csak megunja a Reszkessetek, betörők!-et. Lépj ki egy kicsit, vidd le a kutyát vagy mutasd meg a környéket a párodnak. A nagy zabálások után még jól is fog esni egy kis mozgás.
  1. Nézz körül! A karácsony sokak számára nehéz időszak, van, akinek nincs kivel ünnepelnie, a magányt ilyenkor még nehezebben viseli, de a családosok esete sem sokkal könnyebb: mindent összehangolni, mindenkinek a kedvében járni gyakorlatilag lehetetlen küldetés – és akkor még nem beszéltünk a manapság egyre több mozaikcsalád szinte reménytelen helyzetéről. Mielőtt kifakadnál valakire, mert bunkó volt vagy csak idegesítően totyorog a pénztárnál, gondolj bele, hogy lehet nem jókedvében teszi. Ha neked nehéz, akkor lehet, hogy másnak is, és soha nem tudhatod mennyire.
  2. Mosolyogj! Na nem kényszerből, de próbálj meg néha nevetni – magadon is. Amikor reggel veszed észre, hogy elfogyott a kenyér, a gyerek feldöntötte a karácsonyfát és még rá is léptél egy elöl hagyott legóra, annyira könnyű lenne kiborulni, leordítani mindenkit és ezzel együtt elrontani az egész ünnepet. E helyett nevethetsz is a kialakult lehetetlen helyzeteken – mert mi a legrosszabb, ami történhet? Jobb úgysem lesz attól, hogy káromkodsz vagy felpaprikázva berúgod az ajtót, ha viszont nevetsz magadon, a feszültség úgy is tud távozni és még a hangulat sem romlik el.
  3. Éld túl! Ezen a három napon nem múlik semmi. Ha rossz a kapcsolatod a családdal, nem most fog megjavulni és ez igaz bármilyen krízisre. Nem minden alakulhat úgy, ahogy te szeretnéd, biztos lesz rengeteg feszültség, pár lenyelni való odamondás egy rosszindulatú rokontól vagy dugó az utakon, de ez is elmúlik. Ha nem látsz olyan megoldást, amivel aktívan tehetnél valamit azért, hogy jobb legyen az ünnep, akkor nagy levegő, és csak éld túl, pár nap az egész.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére