Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy szövetségi bíró megtiltotta az illegális bevándorlók visszafordítását az amerikai határon

888

2022.11.16. 20:30

Egy szövetségi bíró megtiltotta az amerikai hatóságoknak az illegális migránsok visszafordítását a határon. A bíróság arra utasította az amerikai kormányt, hogy állítsa le a menedékjogi eljárások megkezdését korlátozó, a határőrizet egyik végső kényszerítő eszközének tartott úgynevezett 42-es cikkely alkalmazását.

 

Emmet Sullivan washingtoni bíró keddi végzése szerint a határon át, akár illegálisan érkező családokkal és egyedülálló felnőttekkel szemben sem alkalmazható tovább az a szabály, amely a hatóság kezében az egyetlen eszköz volt eddig az érkezők visszafordítására a mexikói határon. Kísérő nélküli kiskorúakra eddig sem volt érvényes a rendelkezés.

 

A járvány kezdetén hozott jogszabály értelmében a járványhelyzetre hivatkozva megtagadható a menekültügyi eljárás bizonyos országokból érkezők esetében. A bíró a tilalmat 49 oldalas indoklásában „önkényesnek és szeszélyesnek” nevezte, amely szerinte nem vette figyelembe a jogszabály migránsokra gyakorolt hatását, valamint az egyéb alternatívákat.

 

Az igazságügyi minisztérium az ítélet kihirdetése után nem sokkal azt kérte, hogy életbe léptetésének hatályát december 21-re módosítsa a bíróság, vagyis öt hét haladékot adott a korlátozások megszüntetésére. A tárca szerint szükségük van öt hétre, hogy a Belbiztonsági Minisztérium megfelelően felkészülhessen, és továbbra is elláthassa az Egyesült Államok határának őrizetét.
A 42-es cikkellyel kapcsolatban ugyanakkor egy másik szövetségi bíró Louisiana államban idén májusban a most hozott ítélettel ellentétesen döntött, ami fenntartotta a menekültügyi eljárás korlátozását.

 

Amennyiben a kedden kihirdetett ítélet válik alkalmazandóvá, akkor az gyakorlatilag megszünteti a határőrizeti eljárás kényszerítő jellegét az Egyesült Államokban. A határvédelmi statisztika szerint a szabály 2020. márciusi életbelépése óta arra hivatkozva mintegy 2,4 millió feltartóztatott migránst fordítottak vissza az Egyesült Államok határőrei.

 

Az Egyesült Államok déli határain a határvédelem adatai szerint az elmúlt egy évben – 2021. október 1. és 2022. szeptember 30. között – összesen közel 2,4 millió illegális határátlépést regisztráltak Mexikó felől. Az érkezők mintegy 40 százaléka esetében tudták alkalmazni a 42-es cikkelyt, vagyis őket visszaküldték a határőrizeti hatóságok.

 

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére