Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most akkor mégis lehet iPhone-t venni Oroszországban?

888.hu

2022.10.26. 16:00

Úgy tűnik, igen.

 

Idézzük bátran a Politico című lap márciusi cikkét, amelyben arról értekeznek, hogy az Apple kivonul Oroszországból. Így kezdődik:

Az Apple termékeit többé nem árusítják Oroszországban, válaszul az ország ukrajnai inváziójára.”

 

„Mélységesen aggódunk Ukrajna orosz megszállása miatt, és kiállunk minden szenvedő ember mellett.” – áll az Apple közleményében.
„Minden termékértékesítést szüneteltettünk Oroszországban.”

Az amerikai gigavállalat közölte azt is, hogy „leállított minden exportot az országbeli értékesítési csatornánkba”.

 

Most pedig nézzük meg a valóságot.

Van a TikTok-on egy amerikai fószer, aki Tom from Texas néven fut. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit keres egy amerikai Oroszországban.

A sztorija szerint három éve van együtt egy orosz lánnyal, akivel épp Mexikóban nyaralt, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Mivel nem tudtak az Egyesült Államokba utazni, kénytelenek voltak Oroszországba menni, ahol azóta is élnek.

 

 

Szabadidejében emberünk videókat készít arról, hogy milyen az élet a szankciók ezrei által sújtott Oroszországban. Ezekből kiderül, hogy egyáltalán nem olyan, mint az elhitetni próbálják velünk,

hiába mondja azt minden nagy cég, hogy kivonult, a valóság ezzel szemben az, hogy a termékeiket ugyanúgy lehet kapni, mint korábban.

 

És meg is érkeztünk az Apple-kérdéshez.

Tom új videójából kiderült, hogy többek között a legújabb iPhone 14 Pro készüléket és MacBookot is lehet vásárolni Oroszországban, igaz nagyon drágán.

 

@tomfromtx You wont believe how expensive these things are in Russia after the sanctions #expensive #russiansanctions #inflation ♬ original sound – Tom from Texas

 

Egy másik videóban a következő termékek láthatóak az orosz polcokon:

  • Nivea,
  • Total,
  • Palmolive,
  • Tide,
  • Budweiser,
  • Hoegaarden,
  • Nescafé,
  • Heinz,
  • Lipton,
  • Redbull,
  • Lay's,
  • Bounty,
  • Twix,
  • Orbit,
  • Halls.

Tom állítása szerint a nagy brandek mindössze 20 százaléka vonult ki az országból.

 

 

Érdekesség egyébként, hogy az oroszok jelenleg Dél-Amerikából importálnak sajtot, csak hamisított kóla kapható, a gyümölcslé-dobozok színét zöldről fehérre cserélték, mert állítólag nehéz hozzájutni a zöld festékhez a szankciók miatt.

 

@tomfromtx What changed in Russian supermarkets after the sanctions #rebranding #russiansanctions #russiansupermarket ♬ original sound – Tom from Texas

 

A McDonald's március 14-én függesztette fel tevékenységét Oroszországban az ukrajnai háború miatt. Azóta az oroszok csináltak egy sajátot, ami a Vkuszno – i tocska (Finom – és pont) elnevezést kapta. Érdekesség, hogy a szószokon filctollal húzzák ki a McDonald's-ra utaló feliratokat.

 

@tomfromtx It took Russia 6 months to rebrand Mcdonalds after the sanctions (not great) #rebranding #russianmcdonalds #sanctions ♬ original sound – Tom from Texas

 

Közben a Zara megtalálta a módját, hogy távozzon is az orosz piacról meg nem is.

A spanyol Inditex ruházati konglomerátum, amely olyan ruházati márkák tulajdonosa, mint a Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Oysho, Bershka és Stradivarius, előzetes megállapodást kötött oroszországi üzletágának eladásáról.

„Az Inditex előzetes megállapodást kötött az oroszországi üzletágának eladásáról a Daher csoportnak... A tranzakció feltételei – a kormány jóváhagyásától függően – lehetővé teszik az Inditex csoport által Oroszországban létrehozott jelentős számú munkahely megőrzését, mivel magában foglalja az üzletekhez kapcsolódó bérleti szerződések nagy részének átadását.”
– olvasható az Inditex a honlapján kedden közzétett közleményében.

Az Inditex március 5-én függesztette fel oroszországi tevékenységét, és a Daher céggel kötött megállapodás azt jelentené, hogy a vállalat teljesen kivonul az országból.

A vállalat azonban utalt arra, hogy márkái még visszatérhetnek Oroszországba a Daher céggel kötött „lehetséges franchise-megállapodáson keresztüli együttműködés” révén. A Daher egyébként egy közel-keleti cég.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére