Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

1400 éves monostort rombolt porig az Iszlám Állam

Bertha László

2016.01.20. 10:48

A Szent Illés monostor Moszul városában, a hajdani Asszír Birodalom fõvárosában, Ninivében állt.

Az Iszlám Állam dzsihadistái a földdel tették egyenlővé azt az 1400 éves monostort Irakban, amely a maga nemében a legrégebbinek számított az országban.

A pusztításról elsőként az Associated Press számolt be szerdán, az általuk közölt műholdfelvételeken csak egy halom törmelék látható az egykori Szent Illés monostor helyén, mely Moszul városában, a hajdani Asszír Birodalom fővárosában, Ninivében állt.

A monostor közel másfél évezredet vészelt át, az elmúlt évtizedek konfliktusai során csupán felületi károkat szenvedett. Ez a történelmileg is jelentős kolostor már az iszlám vallás születése előtt is állt, a részben felújított 27 ezer négyzetméteres kőépület 26 különálló helyiséggel rendelkezett, köztük egy szentéllyel és egy kápolnával.

A kolostor kapuján még a negyedik századi görög „Chi-Rho” szimbólum is olvasható volt, mely Krisztus nevét jelöli.

Moszul a hajdani Ninive, nemrég még egy multikulturális és többvallású mozaik volt a Közel-Keleten, ahol megtalálhatók voltak a muszlim felekezetek, a kurd ezidek, és mandeusok mellett a kaldeus és szíriai katolikusok, a szíriai ortodox és az asszír keleti keresztények, valamint a görögkeleti ortodoxiát és a római katolikus egyház tanításait követő arab hittársaik is.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére