Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Eljött a nap, amikor kiábrándultam a Star Warsból

Forisek Ádám

2017.12.24. 17:45

Még karácsony elõtt volt szerencsétlenségem megnézni Az utolsó jediket. Vártam azzal, hogy írjak róla, mert szeretem, ha ülepedik picit az "élmény", kicsit átgondolom, és alszom rá. Most, hogy ezen már túl vagyok, kijelenthetem, hogy a véleményem nem változott, pedig szerettem volna.
SPOILEREK!

 

Ha nem néztétek még meg a filmet, itt hagyjátok abba az olvasást – bár őszintén szólva nem érzek bűntudatot aziránt, hogy egy ilyen kaotikus filmet elspoilerezzek, még úgy sem, hogy én is gyerekkori rajongó vagyok, s így zsigeri gyűlöletet érzek minden spoilerező iránt. Úgyhogy következzen mindaz, ami szörnyűvé tette az Utolsó jediket, a végén pedig leírom az általános értékelésemet.

1. A Family Guy kaliberű humor. Értem én, hogy jópofiskodni akartak, de csak azt érték el, hogy azt érezzem, az Első Rendben idióta barmok szolgálnak, akiket infantilis trollkodással is le lehet győzni, és ez azért elég gáz.

2. Az Ébredő erő úgy tűnik, meg sem történt. Elpusztult az Első Rend bolygópusztító szuperfegyvere, de mintha mi sem történt volna: még mindig ők a legfőbb hatalom a galaxisban. Hogy a francba tudtak ekkora befolyást szerezni? Ehhez kapcsolódik a következő pont...

3. ...nevezetesen az, hogy az alapsztorinak így nincs értelme. A galaxis legerősebb szervezete másfél órán át küszködik és kínlódik, hogy elkapja a lázadókat? És komolyan senkinek nem jut eszébe, hogy odahívjon három csillagrombolót, elvágva Leiáék útját?

4. Gravitáció az űrben? A bombázók jelenetét nem tudtam hova tenni… szó szerint ledobnak bombákat egy csillagrombolóra. Az űrben. WTF?

5. Snoke a világ legnagyobb pazarlása. Egy dolog az, hogy ez a fickó gyakorlatilag az egész cselekmény indítómotorja, hisz ő szakította szét a Solo családot, és lángba borította a galaxist… de hogy egy olcsó, fantáziátlan és kínosan klisés trükkel nyírják ki úgy, hogy semmit nem tudunk meg róla, az elképesztően röhejes.

6. Luke és az elefántfejű tengeri tehén. Tényleg látnom kellett, ahogy Luke csöcsörészi azt a valamit?

7. Tök fölösleges mellékkarakterek. Mi szükség volt például Benicio del Torora vagy Gender Studies admirálisra? Mit adtak hozzá a cselekményhez?

8. Poe Dameron béna. Értem én, hogy kell egy Han Solo-klón, de ez a csávó nem Harrison Ford, ráadásul kb. jobban szabotálja az Ellenállást, mint akárki az Első Rendből.

9. Finn a Star Wars világának leghaszontalanabb figurája. De tényleg: csinált bármit is ez a faszi a filmben, ami egy kicsit is hasznos volt bárkinek? Változott volna bármi, ha mondjuk egész idő alatt kómában marad?

10. Rose, az ázsiai csaj. Mi az istenért volt szükség egy sztereotipikus, idegesítő, bénázó ázsiai csajra? Azt már elfogadtam, hogy a Star Warst a Disney-féle cukimukiság szintjére próbálják lehúzni, de hogy animét is akarnak belőle formálni, az új.

11. Erőltetett politikai töltet. A kaszinóbolygónak semmi értelme nem volt azon kívül, hogy a kapitalizmusról és az állatvédelemről oktassák ki a nézőt. Előbbi nem érdekel, utóbbi téma már közelebb áll hozzám, de könyörgöm: mi köze van ennek a Star Warshoz? Jó lázadó már csak PETA-aktivista lehet? Mit szóljon ehhez Han Solo, aki a Birodalom visszavágban még felvágta egy tauntaun hasát?

12. Phasma kapitány. Ezt a karaktert csak a trailerek kedvéért hozzák vissza. Valahogyan visszatért egy felrobbant bolygóról csak azért, hogy megint 10 percig lehessen képernyőn, abból beszéljen 10 másodpercet, majd megint kinyírják.

13. Az Erő átvedlett mágiává. Most már képes vagy vele akár az űrben is repülni, fittyet hányva a vákuumra, meg arra, hogy amúgy túléltél egy robbanást. És a legszebb az egészben, hogy ezt mindenki úgy kezeli, mintha mindennapos lenne. Még csak egy csodálkozó tekintetet sem látni senkinek az arcán.

14. Fénysebesség mint fegyver. Aláírom: képileg remekül kivitelezték, hangosan káromkodtam is egyet a moziban. Utólag belegondolva azonban eget rengető hülyeség. Miért nem csinálták ezt meg rögtön az első jelenetben? Fogtak volna egy droid által vezérelt X-szárnyút, és fénysebességgel belevezetik a csillagromboló hídjába. Voilá és máris megmaradt az összes bombázó.

15. Miért ölné meg Luke Kylo Rent? Luke az a faszi, aki hajlandó lett volna meghalni azért, hogy Vaderből előcsalogassa azt a kis parányi, mélyen eltemetett jóságot. Pedig azért ő majdnem 20 éven át volt Sith nagyúr, szóval valószínűleg több disznóságot csinált, mint Ben Solo. Most meg Luke lát valami kis homályos, lehetséges gonoszságot a saját unokaöccsében, és meg akarja őt ölni? What? Apropó…

16. ... Kylo Ren nem félelmetes. Ami azért kár, mert egy eredeti karakter volt. A vívódása frissítés volt Vader és Palpatine rideg magabiztossága után. Azonban visszájára sült el az egész: Kylo Ren ugyanis rendre veszít, és bár a hetedik részben még mögötte volt Snoke, aki félelmet és hatalmat sugárzott, a VIII. rész végére viszont Kylo lett a főgonosz. És tudjuk Kylo Renről, hogy gyenge, hiszen Rey már kétszer is megverte. Mi lesz a nagy drámája így a IX. résznek? Miért kéne félnie az Ellenállásban bárkinek Kylo Rentől? (ellenpéldaként, Vadernek három film kellett ahhoz, hogy elveszítsen egy csatát.)

17. Luke Skywalker vége. Érthető, hogy meg akarnak szabadulni tőle, hisz örök időkre nem ragadhat nosztalgiában a sorozat, de így? Végelgyengülés egy asztrális kivetítés után? Komolyan?

18. Rey háttérsztorija egy kalap sz@r. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy nem ismertük a vezetéknevét, és az is egyértelmű, hogy tudatosan építették fel a családi származása körüli misztériumot. Aztán elintézték azzal, hogy "ő csak egy kis senki". Világos, hogy ezzel azt akarták hangsúlyozni, hogy bárki lehet jedi, de ettől függetlenül ez az írói lustaság legocsmányabb példája. Ráadásul a nagy hiba ezzel a döntéssel az, hogy a nézőnek így már semmi oka nincs, hogy Rey kicsit is érdekelje. Hiszen így is ő a leghatalmasabb jedi, és semmi érdekes nem maradt a karakterét illetően. 

18 hibapont, és valószínűleg lehetne még sorolni.

Jó jelenet nagyon kevés volt a filmben, és a legdurvább az, hogy ezen hibák zöme nem is akkor kerül elő, amikor Star Wars-filmként beszélünk róla, hanem akkor, amikor úgy nézzük, mint egy önálló filmet.

A forgatókönyv ugyanis valami borzalmas, olyan tátongó logikai bakugrások vannak benne, hogy azt kell mondanom, még az előzmény-trilógia is sokkal koherensebb volt ennél. Lehet gyűlölni, de ennyire még Lucas sem vágta haza a Star Warst. Akik azt hitték, a Baljós árnyaknál nem születhet rosszabb film, azokra most keményen rákontrázott a Disney.

A karakterek legtöbbje kétdimenziós és a levegőben lógnak, s ami a legzavaróbb: motivációjukról semmi magyarázatot nem kapunk. Fogalmunk sincs, hogy Kylo Ren miért fordul 180 fokot – és ezt ne magyarázza senki se azzal, hogy "ez a vívódás", mert az nagyon nem így néz ki.

Mindennek pedig az a végkicsengése, hogy így már nem is nagyon érdekel engem a IX. rész. Hiszen nem történt más, mint hogy a hype-on felkapaszkodva összeollóztak valami hányadékot, abban bízva, hogy a név mögé bújva milliárdokat zsebelnek be. És ezt sajna pontosan jelzi a rendező, Rian Johnson hozzáállása is, aki a rajongói kritikákra gyakorlatilag azt válaszolta, hogy leszarja az egészet. Úgy, hogy ráadásul Mark Hamill jó előre figyelmeztette, hogy ez a forgatókönyv így nagyon nem lesz jó.

Szóval a költői kérdés adott: ha Hollywoodot ennyire érdekli ez a 40 éves, legendás franchise, akkor én mégis miért legyek kíváncsi a következő filmjeikre? Hiszen tökéletesen bebizonyították, hogy az ő szemükben mi nem rajongók vagyunk, hanem ostoba fogyasztók. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére