Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erről beszélt Orbán Viktor Szőcs Géza temetésén

888.hu

2020.11.14. 17:37

Szőcs Géza megtanította, a hatalmat arra kell használni, hogy a legnagyobb dolgokat vigyék vele véghez – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Piliscsabán, a november 5-én elhunyt Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, korábbi kulturális államtitkár, miniszterelnöki kulturális főtanácsadó temetésén.

A kormányfő búcsúbeszédében úgy fogalmazott, Szőcs Géza több volt, mint barát, kortárs költő, politikus, tanácsadó, ő mentor, stratégosz, lelki támasz volt.

Nem csupán a múltunk közös, de a jövőt is együtt terveztük, minden megbeszélésre zsáknyi ötlettel érkezett

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Szőcs Géza nem engedett sem a '48-ból, sem az '56-ból, sem a '89-ből, de nem engedett 2148-ból, 2256-ból és 2389-ből sem, bármiben lefogadta volna ugyanis, hogy Magyarország és a magyar nemzet nemcsak volt, hanem lesz is.

A miniszterelnök elmondta, ha igaz az, hogy a magyarok több történelmet csinálnak, mint amennyit el tudnak fogyasztani, akkor Szőcs Géza ízig-vérig magyar volt, több ötlete volt ugyanis, mint ahányat elbírt a politika, több szava, mint amennyi a költészetéhez kellett, és több története, mint amennyi a tankönyvekben elfér.

Orbán Viktor megjegyezte, Szőcs Géza szembeszállt a román és magyar kommunistákkal, a zavaros, átmeneti időkben pedig halk, de súlyos szavú költőként próbált irányt adni.

A kormányfő azt is felelevenítette, hogy 2010-ben, az első kétharmados választási győzelemüknél Szőcs Géza türelmetlenül szorgalmazta a keresztény nemzeti alkotmányt.

Mi csak sejtettük, de ő látta, micsoda viharok várnak ránk, és tudta, csak akkor bírjuk ki, ha kősziklára építjük a házat

– húzta alá.

Szőcs Géza (1953-2020) | Fotó: MTI

Orbán Viktor visszaemlékezése szerint négy évvel később, a következő kétharmadnál pedig azt mondta: „eljött az idő, hogy kormányprogrammá emeljük: mi, magyarok nem fogyhatunk el”. Ezzel gyakorlatilag a kormányzati filozófia középpontjába került a népesedés ügye – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki felidézte a költő életművéből azt is, hogy már 1995-ben sürgette, a magyarság térjen vissza a többgyermekes családmodellhez, különben kénytelen lesz telepeseket behívni.

Azt is javasolta, hogy kutassanak fel minden magyart a nagyvilágban, és ha még így sem lennénk elegen, olyanokat kell keresni, akik a leginkább hasonlítanak ránk

– emlékezett vissza Orbán Viktor.

Majd hozzátette:

Ha most ideképzelem, egy modern Julianus barátot látok, aki éppen indulófélben van, hogy megkeresse, ami elveszett.

Végül 2018-ban – folytatta -, a harmadik kétharmados győzelemnél Szőcs Géza arra vállalkozott, hogy a magyar géniusz nyomába ered, összegyűjti a magyar találmányokat, víziókat, és a haza szolgálatára bírja a magyar zseniket; ezt a munkát szakította félbe a halála, és ennek folytatását hagyta ránk.

Orbán Viktor idézte kulturális főtanácsadója politikai krédóját is, miszerint a magyar nemzet történelmi küldetést teljesít, amely mélyen összefügg a kultúrával.

Azt szerette volna, hogy tudásközpont épüljön fel e keresztúthazában, Kelet és Nyugat, Dél és Észak e sokat látott találkozási pontján. Hitt abban, hogy a magyar a legműveltebb nemzetek egyikévé lesz Európában

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor irigylésre méltónak nevezte Szőcs Géza pályáját és életívét, hozzátéve: „nekünk pedig már csak az maradt, hogy ne felejtsük el egyetlen szavát sem”.

Isten veled, kedves barátunk, Géza!

– tette hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére