Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezt is megértük: a filmgyártás egyik európai központjává vált Magyarország

888.hu

2018.09.16. 08:51

Ryan Gosling, Harrison Ford, Jennifer Lawrence, Will Smith, Dakota Fanning, Arnold Schwarzenegger - csak néhány név a külföldi sztárszínészek közül, akik a közelmúltban nálunk készítették aktuális filmjüket. Magyarország mára egyértelmûen a filmgyártás egyik európai központjává vált.

Tavaly 285 produkcióra mintegy 400 millió dollárt, átszámítva nagyjából 110 milliárd forintot költöttek el filmgyártásra hazánkban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai szerint. Az összeg tartalmazza a magyar, a magyar koprodukciós és a bérmunkában készült filmek költségeit is. Ebből utóbbi a legnagyobb tétel, mintegy 90 milliárd forint – hangzott el az M1 Summa című műsorában.

Összehasonlításképp: 2004-ben a filmipar teljes bevétele mindössze 3 milliárd forint volt, de 2014 óta is közel kétszeresére nőtt a szektor teljesítménye. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója azt mondta az M1 Summa című műsorában, hogy hazánk a külföldi produkciók számára az egyik legvonzóbb európai helyszínné vált az utóbbi években.

A kontinentális Európában Magyarország a legvonzóbb forgatási helyszín. Csak London, illetve Anglia előzi meg Magyarországot, aminek azért mégiscsak köze van ahhoz, hogy ott az anyanyelv az angol véletlenül."

Az egyik legnagyobb vonzerőt az jelenti, hogy a filmkészítők hazánkban jelentős kedvezményekben részesülhetnek adó-visszatérítés formájában. Havas Ágnes szerint a támogatáson túl meghatározó az is, hogy hazánk fejlett filmes infrastruktúrával, valamint különleges adottságú helyszínekkel rendelkezik.

Magyarországon, illetve Budapesten olyan filmes helyszíneket találnak a külföldi produkciók, amiket nehezen találnak meg, mondjuk Hollandiában – ahol egyébként magasabb ez a bizonyos közvetett támogatás –, mégsem mennek oda annyian forgatni, mert Budapesten találják meg azokat az épületeket, tereket, amik nekik a Bécsben, Berlinben, Párizsban, Londonban, Buenos Airesben játszódó filmjeikhez szükséges” – világított rá.

A számítások szerint gazdaságilag is egyértelműen megéri hollywoodi produkciókat hazánkba csábítani. Minden itt forgatott filmnek nyújtott ezer forintnyi adó-visszatérítés 1248 forintnyi adóbevételt generál, és 3240 forinttal növeli a GDP-t. Egymilliárd forint adó-visszatérítés 555 munkahelyet segít létrehozni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére