Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fedezzük fel Magyarország közepét!

Pörge Béla

2017.10.06. 18:28

Aki Pusztavacsra gondolt a cím miatt, az elszámította magát, természetesen a sokkal érdekesebb Szarvasra és környékére látogattunk el.

Szarvas a történelmi Magyarország közepe. Budapestről leggyorsabban az M5-ös autópályán és a 44-es úton át érhető el. Nem a legpihentetőbb utak ezek a román, bolgár és egyéb balkáni kamionokkal megspékelve, így érdemes megpihenni Kecskeméten, esetleg Lakitelek környékén a Tiszánál.

A Tiszát elhagyva egészen Békésszentandrásig sok érdekesség nem vár ránk. A település Békés megye legnyugatibb pontja, legnagyobb nevezetessége a Szent András Sörfőzde.

Békésszentandráson főzik Magyarország egyik legjobb kézműves sörét, a Szent András Könnyét. A valódi különlegességnek számító áfonyás duplabak mellett további 13 fajta sör készül a kis sörfőzdében, a pilseni lágertől kezdve a baksörön és a búzasörön át a gyümölcsös sörökig széles a választék.

A főzde melletti Rózsa Sörkertben ezeket mind meg is lehet kóstolni, csapolva vagy üveges kivitelben egyaránt. Tökéletes időtöltés lett volna ez a szép napos időben egész délutánra, sajnos azonban autóval voltunk és én vezettem, így beértem annyival, hogy vettem néhány üveg sört, méghozzá igen jutányos áron. Helyben megvásárolva ugyanis barátságosabb az ára ennek a kézműves sörnek, mint Budapesten bárhol.

Bármilyen meglepő, de Békésszentandráson más is van a sörfőzdén kívül. A falutól északra folyik a Körös, melynek egy hatalmas holtága a településen található. Ennek köszönhetően festői fekvésű falu Békésszentandrás, ráadásul számos szabadidős tevékenységre is alkalmas. A holtág mellett egy kastély is áll, ami jelenleg eladó. Ha valaki esetleg megnyerte a lottót, akkor ne habozzon a megvételével!

Békésszentandrástól mindössze 5 kilométerre fekszik Szarvas, Békés megye talán legérdekesebb városa. A város nyugati szélén, a Holt-Körös partján egy arborétum és a Mini Magyarország makettpark található.

Önmagában az arborétum sem rossz, pedig nem voltak vele szemben nagy várakozásaim. Van benne emu, páva és persze rengeteg érdekes növény. A Mini Magyarország makettpark viszont minden képzeletet felülmúlóan szórakoztató!

A történelmi Magyarország szinte minden részéről gyűjtöttek nevezetességeket, ráadásul némelyikük zenél, vagy éppen harangozik. Emellett makettvasút is van a parkban, melyet a látogatók irányíthatnak. Igazán gyereknek éreztem magamat ott, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Szarvas viszont ennél is többet nyújt! Visszatérve a 44-es útra, kelet felé pillanatokon belül megérkeztünk a város belső részére. A kis, alföldi városkának szép a belvárosa, ahogy a Holt-Körös partja sem utolsó látvány. Ezeket mind felülírja a tény, hogy Szarvas közel ezer évig Magyarország közepe volt.

A város legfontosabb nevezetessége szintén a Körös partján áll, a 44-es úttól északra. A történelmi Magyarország közepét egy kis dombocska, és egy azon álló malom jelzi.

Büszke magyarként különleges érzés volt ezt a helyet meglátogatni, nehéz megindokolni miért, de önmagában ott állni és nézni a tájat – egyszerűen csodálatos volt.

Szarvason az eddig említett nevezetességek mellett szintén található sörfőzde, ezt most nem kerestük fel, de egy hosszabb látogatás során mindenképpen érdemes, korábban volt szerencsém megkóstolni az egyik terméküket, jó minőségű sört főznek ők is.

Fedezzétek fel ezt a környéket, mert kiváló időtöltés akár egy hosszú hétvégére is, és nincs messze Budapesttől. Az Alföld egyik legizgalmasabb része ez, és csak rátok vár!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére