Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ferenc pápa liberális nézetei egyre több konfliktushoz vezetnek

888.hu

2016.07.11. 15:28

Ferenc pápa válással kapcsolatos kijelentései komoly vitákhoz vezettek a katolikus egyház berkein belül. A szituációt bonyolultabbá tette, hogy pápa maga is igyekszik kétértelmûen beszélni a kérdésrõl.

Még áprilisban adta ki a katolikus egyházfő "Amoris Laetitia" (A szeretet/szerelem öröme) című apostoli buzdítását, amely komoly vitához vezetett egyházi körökben. Az írásban a pápa arra buzdít, hogy az egyház álljon rugalmasabban az elvált katolikusokhoz, és ők is áldozhassanak.

Ahelyett, hogy a pápa állást foglalt volna a kérdésben, nyitva hagyta az összes lehetséges értelmezési lehetőséget az egyház tagjai számára. A konzervatív értelmezés szerint a dokumentum tartalma semmin sem változtat, míg a liberálisabb értelmezés szerint a szöveg több rugalmasságot biztosít – nagyobb a mozgástér a szexuális erkölcs terén.

Charles Chaput érsek, aki a hatodik legnagyobb gyülekezetet vezeti az USA-ban, a konzervatív szárnyhoz tartozik. Az érsek szerint az a személy, aki nem semmisítteti meg a házasságát az egyház előtt, többé nem vehet részt úrvacsorán, azaz nem áldozhat – hacsak nem tartózkodik a szextől új házastársával, mert amennyiben lefekszik vele, az az egyház szemében házasságtörés. Ez a hagyományos értelmezés és egyben az Amoris Laetitia egyik lehetséges értelmezése is. (Márfi Gyula veszprémi érsek szerint többször is előfordult, hogy voltak olyan idős emberek, akik összeköltöztek és testvérként szerették egymást. Tehát nem feltétlenül extrém esetekről van szó ilyenkor).

A liberálisabb papok viszont nem így tekintenek a szövegre. Christoph Schönborn bécsi bíboros szerint Ferenc pápa újraértelmezte az egyház eddigi tanítását. Eszerint bizonyos katolikusok, amennyiben "objektív értelemben bűnt követnek el", mint például újraházasodnak a válás után, továbbra is mutathatnak be áldozatot.

A legfőbb probléma, hogy a pápa közvetetten fogalmazza meg a gondolatait, hiszen nem mondja ki, hogy az eddigi gyakorlatot hatályon kívül helyezné. Ezt sosem tette meg közvetlen formában, azonban a pápa szerint a dokumentum új értelmezési lehetőségeket teremt.

Többen is megfogalmazták azt, hogy a dokumentum veszélyes, és komoly károkat okozhat az egyháznak. Sokan úgy tekintenek rá, mint a pápa személyes véleményére és nem úgy, mint útmutatásra.

A konzervatívabb papok szerint tarthatatlan az Amoris Laetitia alapján kialakult helyzet.

Egy aknamezőn járunk, és ez egy harc kezdetét jelenti, amely egészen addig fog tartani, amíg vissza nem térünk az eredeti állapothoz. A legfontosabb az egyház lelkipásztorainak egysége"

– mondta Gerald Murray atya, egy nagyszámú, New-York-i gyülekezet vezetője.

Némi túlzással a papok egy része szkizmát, egyházszakadást is vizionált a kérdés kapcsán. Ez ahhoz hasonló módon mehet végbe, ahogy nemrég az anglikán egyházzal is történt a homoszexualitás kapcsán.

Márfi Gyula veszprémi érsek lapunknak elmondta, hogy ő nem tart egyházszakadástól a kérdés kapcsán. Véleménye szerint a magyarországi gyakorlat általában nagyon emberséges, de ragaszkodnak a tradíciókhoz. Megerősítette, hogy maga a szöveg úgy van megfogalmazva, hogy valóban kiolvasható belőle mindkét álláspont. A dokumentum valamikor a következő napokban jelenik meg magyar nyelven.

(WallStreetJournal)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére