Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Film készült a józsefvárosi gettó Rocky Balboájáról

Horváth József György

2018.07.16. 19:00

Dokumentumfilmet készítettek egy józsefvárosi ökölvívó edzõrõl, Sipos Mihályról és tanítványáról, a kisváltósúlyú magyar bajnok Szabó Zoltánról. A Getto Balboa címû magyar dokumentumfilmet beválogatták a 24. Szarajevói Filmfesztivál nemzetközi dokumentumfilmes versenyprogramjába is.

A Gettó Balboa egy dokumentumfilm, ami a kőkemény valóságról szól, valós szereplőkkel"

– írja a filmről a BoxTv.

A történet lehengerlően emberi, nyers és megható. Igaz történetek, valós életutak, a véletlen és a szerencse találkozása, bűn, megváltás és megtisztulás. Bukás és győzelem. Mintha csak egy Rocky-filmet harangoznánk be. De ebben a filmben nem szerepel Sylvester Stallone, ez nem egy hollywoodi csodatörténet, ez a sztori a kőkemény magyar valóság egy szegletét mutatja be. De a valóság sokszor jóval nagyobb csodákat rejt, mint a fikció.

Adott egy alvilági figura, akinek az élete 180 fokos fordulatot vett miután lelőtték. És adott egy tehetséges fiatal ökölvívó, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a kislányának és családjának mindent megadhasson és emellett az ökölvívásban is sikeres legyen.

A ma már bokszedzőként tevékenykedő Sipos Mihály a VIII. kerület egyik rettegett alvilági figurája volt, akit mindenki ismert és akkoriban még nem a pozitív oldaláról. Majd 2006-ban lelőtték és ez teljesen megváltoztatta az életét, a vallás felé fordult és igyekezett a helyi hátrányos helyzetű fiatalokat segíteni. Megalapította a Szelídek Tanodáját, ahol ökölvívó edzéseket tartott és a „Sporttal a drog ellen” lett a jelmondata. Mihály nehezen talált támogatókat vagy csak rövid ideig tudták segíteni, de ő a nehéz körülmények ellenére is kitartóan edzette és támogatta a fiatalokat, időt és pénzt nem sajnálva. Amikor nem volt termük, ahol edzhettek volna, akkor a grundon vagy a saját lakásán tartott edzést a fiataloknak, hogy ne az utcán lézengjenek, és inkább hasznosan töltsék el az idejüket.

A filmet 2015 nyarán kezdték el forgatni Bogdán Árpád filmrendező vezetésével, Bordás Róbert operatőrrel és Józsa László producerrel, bízva abban, hogy ez a film segíthet rávilágítani egy olyan problémára, amivel igenis foglalkozni kell. Attila elmondta, hogy úgy érzik, nagy szükség van közösségi helyekre, edzőtermekre és természetesen Sipos Mihályhoz hasonlóan elhívatott emberekre, hogy ezeket a gyerekeket a megfelelő irányba tereljék és ne a drogok vagy a bűnözés irányába induljanak el, hanem a sport felé.

Az eredeti filmtervekben még nem szerepelt az ökölvívó Szabó Zoltán, őt a kamerák előtt fedezték fel az alkotók, Bogdán Árpád már az első edzésen eldöntötte, hogy Zoli is része lesz a történetnek.

Zoli már az amatőrök között is szép eredményeket ért el, négyszeres Budapest-bajnok volt, magyar bajnokságon kétszer volt második illetve harmadik helyezett. 2015 végén magánéleti okok miatt hagyta abba az amatőr ökölvívást. Ezután kezdett el újra Sipos Mihállyal – vagy, ahogy ő is hívja Misi bácsival – edzeni és ő javasolta, hogy vágjon bele a profi karrierbe, mert megvan hozzá a tehetsége és még pénzt is kereshet vele.

 

Misi bácsi ismertette össze Zolit a Toto Box Promotion vezetőjével, Kiss János Zoltánnal is, aki azóta is segíti Zoli felkészüléseit.

Így indult el Zoli profi karrierje 2016 elején, ami azóta is felfelé ível.
2016 áprilisában megszerezte a GBC Ifjúsági övét váltósúlyban, 2017-ben UBO Interkontinentális övet szerzett kisváltósúlyban, majd 2017 decemberében kisváltósúlyú magyar bajnok lett. Kétéves profi karrierje alatt 37 profi mérkőzést vívott már, amiből 25-öt megnyert.

Zolinak természetesen voltak vereségei, de ez mit sem von le az érdemeiből, főleg, hogy a hazai mezőnyben még nem talált legyőzőre. Vereségeit külföldön szerezte, amiről ugye tudjuk, hogy mindig nehezebb győzni, de még így is számos győzelme volt idegen pályán.

Időközben Zoli a józsefvárosi fiatalok példaképévé vált, fontosnak tartja, hogy felhívják a figyelmet a hátrányos helyzetű fiatalokra, illetve a fiatalok figyelmét a sportra.

Ezzel a filmmel azt szeretnénk megmutatni a gyerekeknek, hogy ők is képesek erre, nemcsak én. Csavargás helyett menjenek el a terembe, izzadjanak és szenvedjenek a sikerért"

– mondja a bokszoló.

A dokumentumfilmen keresztül a nézők beletekinthetnek Misi bácsi és Zoli hétköznapjaiba, a mindennapos kemény edzésekbe, a sikerekbe és kudarcokba egyaránt. Az volt a célja a film készítőinek és a szereplőknek, hogy a nézők láthassák, hogy honnan hova lehet eljutni megfelelő hittel, akarattal és támogatással.

Zoli is Józsefvárosban nőtt fel és köszönhetően Misi bácsinak, jelenlegi edzőinek és természetesen Zoli tehetségének és kitartásának már nagy külföldi gálákon léphetett szorítóba.

Az alkotók bíznak benne, hogy ez a film felhívja a figyelmet arra, hogy szükség van közösségi terekre, edzőtermekre, elhivatott edzőkre és anyagi támogatásra ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek kiutat találjanak, és sikeres sportolók legyenek.

Szükség van minél több Sipos Mihályra, hogy minél több Szabó Zoli születhessen!”

– fogalmazott Ponczók Attila, a film ötletgazdája és producere.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a hazai közönség mikor láthatja majd a filmet, mert beválogatták a 24. Szarajevói Filmfesztivál nemzetközi dokumentumfilmes versenyprogramjába, ezért ott lesz a film hivatalos premierje.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére