Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyolc állítás a Valami Amerika 3-ról

Horváth József György

2018.02.17. 12:00

Tegyük tisztába a dolgokat.
1. Ilyen dinamikusan nem indult még magyar vígjáték

A film első fél órájában másodpercenként röpködnek az erősebbnél erősebb poénok, élénk kezdés, amivel azonnal megveszi a nézőket. Az első perctől fogva nincs kétség afelől, hogy ez a film vicces lesz. Persze ez a dinamizmus a film kibontakozásával lassul és vannak üresjáratok, néhol ötlettelen megoldások vagy megtorpanások, de ezek a dolgok nem vesznek el annyit az összképből, hogy ne mondhatnánk: ez egy nagyon szórakoztató vígjáték.

2. Talán a legjobb Valami Amerika-film

Az első, kultikussá vált részt 16 évvel ezelőtt vetítették a magyar mozik, a második rész pedig tíz éve, 2008-ban jött ki. A Valami Amerika-filmekben az a különleges, hogy bár ugyanarra a bájos bárgyúságra alapoznak, mégis mindegyik teljesen más. Az első rész magyar vígjátékként úttörő érdemei kétségtelenek. A második rész nekem már kicsit túl komolyan vette magát a sok énekléssel, a harmadik részben viszont pont ez az igazán szórakoztató, hogy nem akar többnek látszani, mint ami: egy magyar közönségfilm.

3. Mindenki rendben van

A Valami Amerika 3 vonultatja fel a legtöbb híres magyar színészt, de ennek ellenére sem válik agyatlan sztárparádévá, ahol mindenki csak nagyképűen beböfög valamit unalmában. Látszik, hogy a színészek lelkesek, mindenki alázatosan és profin végzi a munkáját. Stohl Andrást utálom, de le a kalappal, hogy bevállalta, hogy önironikusan saját magát alakítja a filmben. Profi volt és még vicces is. Nagy Ervinért sem rajongok, de kezdem belátni, hogy tényleg valódi kaméleon. Bármilyen szerepet el tud játszani, ami szintén ritka. A többi színész is hozza a kötelezőt.

4. A zene még mindig zseniális

Az előző két film betétdala is sláger lett, ez esetben sem lesz másképp. Majka és Curtis kitett magáért, Pásztor Anna zsenialitását pedig szerintem nem kell bemutatnom senkinek. De érdemes megemlíteni a Halott Pénzt is, akik szintén kellemes dalban kooperáltak a Valami Amerika 3 alkotóival.

5. Kicsit sok már a travishow

Bár a film alapvetően tényleg nagyon szórakoztató, nekem kicsit sok volt már az erőltetett, rájátszós "buziskodás" a börtönjelenteknél. A férfiak női ruhában koncepció elcsépelt, olcsó poén, 10 éve nem vicces.

6. Akciójelenetekben még mindig van hová fejlődnie a magyar filmgyártásnak

Jó, oké, ez nem egy akciófilm, mégis van benne pár látványosnak szánt jelenet, ahol ezerrel lövöldöznek. Vagyis próbálnak. De ha még egy agyatlan lövöldözést sem tudunk jól megkomponálni (érdekes módon 14 éve az Argóban sikerült), akkor inkább ne erőltessük. Sajnos ezek a jelenetek gagyik lettek, a színészek sem tudják mit és hogyan kéne csinálniuk. Kár a vaktöltényért.

7. Nehézkes a lezárás

Úgy érzem, hogy Herendi Gábor nem igazán tudta hogyan érjen véget a film, ezért az utolsó-utolsóelőtti jelenet és a megoldás kicsit nyögvenyelős lett és a csattanó is sejthető volt, de azért megállja a helyét. Ami viszont zseniális, az a Valami Amerika-filmek védjegyévé vált  filmvégi jelenetbejátszós reklámok. Bárcsak a tévében is így menne.

8. A ballib médiától ismét jött a szokásos lehúzás

Na vajon miért? Mert Filmalap és mert "nemzeti". Csak a szokásos, rosszindulatú sivalkodás. De ahogy másban, úgy ebben sem mozognak a valóság és az igazság talaján. Versenyt űznek abból, hogy lehúzzák a magyar közönségfilmeket. Náluk csak az a bejövős, amikor fiatal szír fiúk repkednek a Keleti fölött, meg amikor hányattatott sorsú feketék hüppögnek egy magyar filmben. Nekik csak az számít magyar filmnek, ami rendszerkritikus. Megvetően és lenézően írnak a Valami Amerika 3-ról is, azt sugallva, hogy aki ezt megnézi az már nem is ember. De miért lenne bűn a könnyed szórakozás? Szorongjunk inkább három órán keresztül, mint a Torinói lónál? Az ember nem röhöghet egy jót, de a ballib újságíró elalélhat Justin Trudeau LMBTQ-kacsás zoknijától? Na, hagyjuk már! Ki is beszél itt idióta humorról?

A Valami Amerika 3 egy jó film, önfeledt szórakozás, amit érdemes megnézni és várhatóan kasszasiker is lesz. Szurkolunk neki!

A 888 értékelése:  7/8

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére