Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ünnepi sörcunami Budapesten

Nagy Gábor

2019.09.28. 11:08

Rendhagyó sörenciklopédia a 888-on.

Most hétvégén, szeptember 27. és 29. között szervezik Budapesten a Szent Vencel Napi Sörhétvégét – így nem csak Csehországban ünneplik meg méltó módon a sörfőzők patrónusát, I. Vencel fejedelmet (907-935), hanem Magyarországon is.

Vencelt a katolikus egyház sokáig nem ismerte el vértanúként, pedig ifjú öccse, Boleszláv fejedelem épp akkor gyilkoltatta meg, mikor templomba tartott. I. Vencel halálának napja, szeptember 28. a cseh államiság ünnepe is.

Mint az a Hetedik Lépcső rövid ismertetőjéből is kiderül, a Vencel-kultuszt IV. Károly német-római császár és cseh király virágoztatta fel Csehországban. A császár számos egyházi építményt emelt a 10. századi fejedelem tiszteletére, s neki ajánlotta a cseh királyok koronáját, a Szent Vencel-koronát is. IV. Károly volt az a német-római császár, ki ráébredt a cseh sör, a cseh sörfőzés és komlótermesztés rendkívüli jelentőségére, s szigorú törvényekkel védte azt. Az életével játszott például az a bátor utazó, aki akár csak egyetlen tő žatec-környéki komlót is megpróbált kicsempészni az országból. A sörfőzés korabeli nemzetstratégiai felértékelését jelentette az a gesztus is, amivel IV. Károly 1357-ben megtette Szent Vencelt a cseh sörfőzők és komlótermesztők patrónusává.

A cseh sörmesterek immár 17 éve ünneplik a cseh sör napját, illetve sok helyen már a cseh sör hetét, hiszen Csehországban idén is hét napig tartanak az ünnepi sörözések. Számos sörfőzde főz ilyenkor szezonális sört, a Cseh Sörfőzők és Malátázók Egyesülete évente ilyenkor választ két újabb tagot a hírességek csarnokába, ahova azok nyerhetnek bebocsáttatást, akik kiemelkedően sokat tettek a cseh sörfőzésért és malátatermesztésért.

Budapesten e fontos ügyet, mondhatni ünnepséget a Hetedik Lépcső és a Hrabal Söröző karolta fel leginkább. A Rákóczi út 13. és a 11. szám alatt megtalálható sörözőkben számtalan különlegességet fognak bemutatni: több mint 10 sörfőzde több fajta sörével készülnek a szervezők. Szemezzünk is a zseniális névsorral:

Szóval, aki teheti, igyon a hétvégén cseh sört. A részletekért kattintsatok IDE. Na zdraví!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére