Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szlovéniában hiába tartóztatnak fel egyre több migránst, mégis eltávolítják a határkerítést

888.hu/MTI

2022.08.30. 18:40

Szlovéniában idén 8212 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 80 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – közölte szerdán a belügyminisztérium. Az év első hat hónapjában ez a növekedés még 75 százalékos volt.

 

A legtöbb migráns Afganisztánból indult útnak, de arányuk az elmúlt hetekben csökkent. Idén 1565 afgán állampolgárt fogtak el a hatóságok, az előző év azonos időszakában ez a szám 998 volt.
Összességében a legtöbb illegális bevándorló az indiai szubkontinensről érkezett az országba: 962 bangladesi és 944 pakisztáni állampolgár, ami 520, illetve 815 fővel több, mint az előző év azonos időszakában. Nőtt az indiai migránsok száma is, a tavalyi 24-ről 729-re.

 

A menedékjogi kérelmek száma is jóval magasabb volt az idén, mint tavaly. 7196-an folyamodtak menekültstátuszért, a feltartóztatott migránsok 88 százaléka.

Az illegális bevándorlók többsége ugyanakkor még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot.

Eközben a szlovén hadsereg az elmúlt másfél hónapban több mint két kilométernyi pengés drótkerítést távolított el a Horvátországgal közös határszakaszról, és megkezdődtek az akadálymentesítési munkálatok azokon a határszakaszokon is, ahol nem regisztráltak nagy arányban tiltott határátlépéseket.

A Robert Golob vezette új baloldali kormány még júniusban jelentette be, hogy az év végéig teljesen eltávolítja a kerítést Horvátországgal közös határáról. A szlovén közszolgálati televízió (RTV) legutóbbi riportja szerint azonban a kerítés lebontása lassabban halad a tervezettnél.

 

 

Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a migrációs hullám miatt Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, valamint bővítették. Jelenleg 51 kilométer pengés drótkerítés és 143 kilométer panelkerítés húzódik a közös határszakaszon.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Bosznia-Hercegovinába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére