Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarországot másolja Wales

888.hu

2015.09.27. 17:00

A módszer egyszerû és tudományos: az tegye fel a kezét, aki nem akar szervet adományozni.

Évente hozzávetőleg ezer ember hal meg az Egyesült Királyságban szervátültetésre várva, mert nem áll rendelkezésre elegendő átültethető szerv. A szigetországban évek óta viták zajlanak a szervátültetés törvényi szabályozásának módosításáról a szervfelajánlások számának növelése érdekében.

Hallgatás beleegyezés

A jelenlegi walesi rendszer szerint a szervátültetéshez az elhunyt kifejezett hozzájárulására volt szükség, nyilatkozat hiányában a családtagok dönthettek. Az új szabályozás lényege, hogy a szervfelajánlásról nem nyilatkozók részéről hallgatólagos beleegyezést feltételeznek. Ezt hívják "opt-out rendszernek"; a nevét onnan kapta, hogy annak, aki nem szeretné felajánlani szerveit, ez ellen kifejezetten tiltakoznia kell, vagyis opt-outtal kell élnie. Nyilatkozat hiányában tehát sor kerülhet a beavatkozásra; kiskaput a család tiltakozása jelenthet, de csak arra alapozva, hogy az elhunytról megalapozottan feltételezhető, hogy nem járult volna hozzá szervei átültetéséhez.

De hogy jön ide a tudomány?

Bármennyire is furcsa, az ilyen opt-out típusú rendszerek bár egyszerűek, mint a faék, tudományosan megalapozottak. A pszichológia és közgazdaságtan házasításából létrejött viselkedési közgazdaságtan (behavioural economics) eredményeire is építenek.

Walesben tízből kilenc ember támogatja a szervátültetést, a tényleges felajánlók aránya mégis csupán 33 százalék. A törvény támogatói azzal a feltételezéssel élnek, hogy jelentősen növelhető a szervfelajánlók száma, ha az embereknek semmit sem kell tenniük, hogy donorrá váljanak, ugyanakkor kifejezetten tiltakozniuk kell ellene, ha nem kívánnak adományozni.

Komoly aggályok

Az opt-out rendszer ellenzői alapvető jogaik sérelmét látják az új rendszer bevezetésében. Szerintük az állam ezzel az emberek helyett hoz döntést, korlátozza az egyének önrendelkezési jogát. A walesi szabályozás azonban bármikor lehetőséget biztosít a tiltakozás kifejezésére, a kormány pedig nagy energiát fordít a lakosság felvilágosítására. Mi a helyzet idehaza?

Magyarországon a „feltételezett beleegyezés” modellje, vagyis opt-out rendszer 1999 óta van érvényben, annak is az ún. erős formája. Az erős forma azt jelenti, hogy tiltakozó nyilatkozat hiányában nem szükséges a hozzátartozók hozzájárulását kérni a szervátültetéshez. A várólistákon sajnos ennek ellenére is több ember található, mint ahány átültetésre alkalmas szerv rendelkezésre áll. Az opt-out rendszer egyfajta minimumkövetelmény, amelynek Magyarország már eleget tett.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére