Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Stockholmban átadták az idei Nobel-díjakat

888

2022.12.11. 09:48

A svéd fővárosban, Stockholmban szombaton átadták az idei Nobel-díjakat.

 

A svéd Svante Pääbo a emberi evolúció tanulmányozásával kapcsolatos munkásságáért kapta meg orvosi Nobel-díjat.

 

Alain Aspect, John Francis Clauser és Anton Zeilinger francia, amerikai és osztrák tudósoknak úttörő kvantumfizikai kutatásaikért ítélték oda a fizikai Nobel-díjat.

 

Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai kémikus kapta a molekulák építésére szolgáló klikk-kémia és a bioortogonális kémia kifejlesztéséért a kémiai Nobel-díjat.

 

Annie Ernaux francia írónő lett az irodalmi díjazott a nagyrészt személyes emlékeken alapuló írásaiért.

A közgazdasági Nobel-díjat pedig Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond és Philip H. Dybvig a bankok szerepének és pénzügyi krízishelyzetek kutatásáért részesült a kitüntetésben.

 

A stockholmi eseményt megelőzően Oslóban a Nobel-békedíjat vehették a világ legjelentősebb politikai kitüntetés nyertesei, illetve képviselőik. Idén a kitüntetésben a betiltott orosz Memorial emberi jogi szervezet, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja (CCL) és a bebörtönzött fehérorosz emberi jogi ügyvéd, Alesz Bjaljacki, a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezet alapítója részesült.

A díjakat októberben hirdették ki, amelyeket hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

 

MTI

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére