Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kubatov Gábor a 888-nak: „Ki kell követelni a békét Európában!”

Horváth K. József

2022.11.30. 14:00

„A kormány az emberek oldalán áll. Teljesen nyilvánvaló, hogy Brüsszel elhibázta a szankciós politikáját. Jól láthatóan attól a naptól kezdve, amikor a szankciókat bevezették, elszabadultak az energiaárak és ez mindent tönkretesz körülöttünk” – hangsúlyozta portálunknak Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, az FTC elnöke. Hozzátette: „Baráti körömben, politikustársaim között látom, hogy alig várják már, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a felek, hogy végre elkezdődjenek a béketárgyalások. Hogy valamilyen módon el lehessen érni, ne adj Isten, ki lehessen könyörögni, hogy béke legyen Európában.” A Fradival kapcsolatban kijelentette: „Nem vagyunk a csúcson.” 888.hu-interjú.

 

888.hu: A napokban feloldották a baloldali pártok külföldi finanszírozásáról szóló vizsgálati jelentés 30 évre szóló titkosítását. A jelentés drámai dolgokat tartalmaz. Magyarán azt, amiről külföldi finanszírozásként Márki-Zay Péter beszélt, az igaz. Mit szól ehhez?

Kubatov Gábor: Az egészben persze a tény az, ami hátborzongató, de a kérdés leginkább az, hogy ezért a pénzért cserébe mit kellett teljesíteni. Egészen példátlan Európában, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett civil szervezet több, mint 3 milliárd forintot tol bele a baloldal választási kampányába. Ha jól gondolom, akkor ez többszöröse a hazai kampányfinanszírozásnak. Ráadásul mára kiderült, hogy nem kint élő magyarok mikroadományaiból jött össze ez az irdatlan összeg, hanem mindössze 11 embert számláltak meg adományozóként. Ez fejenként így 272 millió forint, ami koránt sem nevezhető mikroadománynak. Zárójelben hozzáteszem, hogy az ellenzék így jóval több pénzből kampányolt, mint a jobboldal.

 

888.hu: A magyar összeg 800 millió forint körül van. A külföldről kapott pénzük pedig több, mint 3 milliárd forint.

Kubatov Gábor: Ez így igaz, de az a legfontosabb kérdés, hogy kik és mit kértek ezért cserébe. És csak a pártvezetőktől vagy a médiaszereplőktől is kértek valamit?

MTI/Koszticsák Szilárd

 

888.hu: Miután az ezalenyeg.hu is kapott pénzt, nem is keveset…

Kubatov Gábor: Ott milyen megállapodások köttettek a finanszírozókkal? Remélem ezeket az embereket megkérdezi majd a nemzetbiztonsági bizottság és megfelelő válaszokat tudnak adni. Ettől függetlenül én még olyat nem láttam, hogy valaki valakinek pénzt ad és azért nem kér semmit cserébe. Ezek a szervezetek politikai aktivitást várnak el, mert nem segélyszervezetek. Ez a döntő kérdés és Európában ez teljesen példátlan. Csöndesen mondom, az is példa nélküli, hogy egy titkosszolgálat erre rájön, kivizsgálja, és ott nem nyomokat, hanem bizonyítékokat talál.

 

888.hu: Márki-Zay Péter azt is mondta, tagadva, hogy az amerikai titkosszolgálat benne lenne, kijelentve, ha a CIA benne lenne, akkor Orbán Viktor már nem volna a helyén. Ez valami egészen botrányos kijelentés.

Kubatov Gábor: Nagy türelmet igényel Márki-Zay Péter kommunikációja. De nagy kérdés az is, hogy ez a folyamat mióta tart? Szóval, úgy látom, izgalmas időszak elé nézünk.

 

888.hu: A magyarok komolyan elgondolkodhatnak egyáltalán azon, hogy a CIA kibillentheti a kormányfői székéből az általuk nagy többséggel megválasztott Orbán Viktort?

Kubatov Gábor: Azt nem mondom, hogy erre utaló jelek nem voltak már a világban, mert voltak. Egy nagyhatalomról beszélünk. Minden nagyhatalomnak vannak ilyen fajta törekvései.

 

888.hu: Elég, ha Ukrajnára gondolunk, a 2014-es, Kijev főterén, a Majdanon történtekre…

Kubatov Gábor: Kicsit várjunk még, amíg nem derülnek ki további részletek. Az biztos, hogy az igazságra rövidesen fény derül, mint ahogy arra is, hogy – és azt gyanítom – nagyon kemény dologról van szó. Nehéz helyzetbe kerülhet az ellenzék.

 

888.hu: De hogy jóról is beszéljünk: nem olyan régen értek véget az amerikai félidős választások, és számunkra kedvező, hogy a Képviselőházban sikerül megfordítani az állást, republikánus többséggé alakítani az eddigi demokrata dominanciát. Hogy kommentálja a történteket ön, az amerikai választások jó ismerője?

Kubatov Gábor: Az alsóházi többség megszerzése is fontos dolog, meg az is, hogy 4,2 millió szavazattal többet kaptak a republikánusok, mint a demokraták. Azért ezek biztató jelek. Ráadásul olyan államokban is sikerült győzni, amelyek eddig nem kifejezetten republikánus dominanciával bírtak. Most kell egy jó kampányt vinniük. Mindamellett, hogy a mostani változás is elegendő lehet ahhoz, hogy közelebb vigyen minket az európai békéhez, az ukrán-orosz háború lezárásához. Szerintem ez a legnagyobb jelentősége az amerikai választásoknak.

 

888.hu: Emellett az is pozitívum, hogy Donald Trump bejelentette indulási szándékát az elnöki pozícióért. Arról lehet olvasni, hogy amennyiben nem Biden, hanem ő lett volna az elnök, akkor nem lenne most háború.

Kubatov Gábor: Mind a két republikánus jelölt remek ember. Én személy szerint nagyon kedvelem Trump különleges stílusát. De Ron DeSantis-ra, Florida kormányzójára is oda kell figyelni, aki szintén elnökjelölt lehet a republikánus oldalon. Higgyék el, fantasztikus beszédet mondott a választásokkor. Beszélt például arról, hogy a woke-mozgalmak képviselői hozzájuk hiába mennek . Aláhúzta, hogy ő a végsőkig ki fog tartani a normális értékrend mellett. Szóval, a republikánus oldalon csak jó jelöltek vannak, míg a demokratáknál nem látom azokat a fantasztikus arcokat, akik esetleg győzni tudnának. Most félidő van, kezdődnek hamarosan az előválasztások. Bizakodásra okot adó a jelenlegi helyzet.

 

888.hu: Ez számunkra azért is biztató, mert Orbán Viktor migrációellenes politikája visszaköszön. Már most bejelentették a republikánusok, hogy januártól lezárják az ország déli határát. Nem engednek be több migránst. Gondolom, ez nemcsak nekünk üzenet, hanem mindenkinek, aki a migráció alanyi jogúvá tétele ellen lép fel?

Kubatov Gábor: Európában is vannak biztató jelek. Az olaszok például nagyon komoly lépésre szánták el magukat ezen a téren. A kormány gyakorlatilag elkezdte védeni az olasz határokat. Ez egy jelentős fordulat. Az Ausztriában megszólaló politikusok közül ugyancsak sokan migrációellenesek már. Szépen, lassan alakul ez.

MTI/Máthé Zoltán

 

888.hu: Ha már választás, akkor lépjünk kicsit arrébb. Izraelben ismét miniszterelnök lett Benjamin Netanjahu, aki Orbán Viktor barátja. Mennyit számít az, hogy egy konzervatív politikus lett a vezetője Izraelnek, illetve az, hogy ilyen kitapinthatóan jó viszony van ezáltal Magyarország és Izrael között?

Kubatov Gábor: Érdekes módon az előző kormánnyal sem volt rossz a viszony. Nem volt baráti, de kiegyensúlyozottnak lehet mondani. Nyilvánvalóan Netanjahu-val lényegesen könnyebb a kommunikáció. Egyébként a magyar-izraeli kapcsolatok már jó pár éve harmonikusak. Elismerik Izraelben azt a törekvést, amit a magyar kormány képvisel. Békesség van, a keresztény és zsidó kultúra egymást erősíti. A magyar kormány, a Ferencváros, mint sportklub nagyon sokat tesz a kirekesztés ellen. Ne felejtsük el, hogy 2010. előtt, itt Magyarországon a Magyar Gárda masírozott az utcán. Meg Kitörés napi megemlékezéseket tartottak a Budai Várban. Ezek a kormányváltás óta megszűntek.

 

888.hu: Például a Fradi-pályán is elhangozhatott az a provokáció, hogy „Indul a vonat Auschwitzba”. Még Dávid Ibolya igazságügyi minisztersége idején, aki ugye szigort ígért a lelátói rendbontók ügyében hozzátéve, hogy „nem értek a focihoz”.

Kubatov Gábor: Izrael állam nyilván folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy Magyarországon a zsidó közösség békében él, ellentétben Nyugat-Európa számos nagyvárosával. Hozzátartozik ehhez az is, hogy a kormány elindított egy nagy templomfelújítási programot melyen belül számos zsinagógát renováltunk. Budapestiként a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga romos, elhanyagolt állapota engem személy szerint is bántott. Abból aztán mára egy fantasztikus hely lett. De, Szegeden és a Délvidéken is felújítottunk egy-egy zsinagógát. Ezek mind olyan lépések, amelyek vallási, gyülekezeti, kulturális szempontból is kiemelten fontosak. Emellett, persze, a szimbolikájuk is igen jelentős.

 

888.hu: Mint ahogy az antiszemitizmussal kapcsolatos „nulla tolerancia” is terjed, csak éppen nem beszélnek róla.

Kubatov Gábor: Erről nem beszélni kell, hanem csinálni.

 

888.hu: De szorosan Magyarországhoz kapcsolódik, ami egyáltalán nem hátrányos minőség.

Kubatov Gábor: Ez így van.

 

888.hu: Visszatérve Magyarországra, s ha már a választásokról beszéltünk, hadd kérdezzem meg: hogy értékeli az időközi választások eredményét, különös tekintettel Budapestre?

Kubatov Gábor: Budapesten vannak előremutató változások, ettől még nyilván nem vagyok elégedett. Tény azonban, hogy 13 időközi választásunk volt, ebből kilencet nyertünk meg, négyet pedig nem, noha azt is meg kellett volna. Ha azokat is megnyerjük, valószínűleg elégedett lennék. De ez akkor is komoly fordulat, jelez némi változást Budapesten.

 

888.hu: A minap arról beszélt, hogy a fejében már megvan, hogy milyen főpolgármester-jelöltet képzel el. Milyet?

Kubatov Gábor: Ez közösségi döntés, ezt a Fidesznek kell eldönteni. Az én javaslatom az lesz, hogy a külvárosból kell főpolgármester-jelöltet választani. Azért gondolom így, mert van egy felháborító dolog Budapesten, hogy mi külvárosiak beszedjük az adókat, és utána a belvárosban költik el a pénzünket. Ez engem rendkívüli módon zavar. Ráadásul torkig vagyok a belvárosi okoskodó, ámde tétlen balliberális értelmiséggel. Akik bár csinálnak néhány kulturális intézetet, színházat – viszonylag jól – de az összkép borzalmas, a teljesítményük kritikán aluli. Egy ilyen fővárosban, mint Budapest, ez megengedhetetlen. A következő dolog, olyan jelöltre van szükségünk, aki nem a balliberális értelmiség kegyeit keresi, ez ugyanis kontraproduktív. A liberálisok ugyan ezt elvárják, de cserébe soha nem tesznek semmit. Egy ember volt, Tarlós István a jelöltjeink közül, aki nem egyezkedett és kétszer megnyerte a választásokat.

 

888.hu: Még mindig választás. Április 3-án 54 százalékon állt a Fidesz, aztán alábbhagyott a lendület, egy hullámvölgy következett, ami napjainkra megszűnt. A párt visszakapaszkodott a biztos választók 54 százaléka közelébe. Minek köszönhető ez, miközben a háborús, az inflációs viszonyok nehezítik a jó politikai teljesítést?

Kubatov Gábor: Szerintem ennek két oka is van. Az egyik, és legfontosabb, hogy a kormány az emberek oldalán áll. Teljesen nyilvánvalóan elmondja, hogy Brüsszel elhibázta a szankciós politikáját. Jól láthatóan attól a naptól kezdve, amikor a szankciókat bevezették, elszálltak az energiaárak, az infláció és ez tönkretesz mindent körülöttünk. Visszafogja a gazdaságot , mert csak nagyon drágán tudunk termelni, ami veszélybe sodorja a munkahelyeket Magyarországon. A másik ok, hogy a baloldalon eközben semmi nem változott. Ugyanaz az ember vezeti az ellenzéket – Gyurcsány Ferencnek hívják –, és ugyanaz a megoldásuk mindenre, mint korábban. A politikai stílusuk sem változott semmit . Van az a mondás, hogy ha háromszor akarsz megoldani ugyanúgy egy feladatot, háromszor egymás után, akkor ne csodálkozz, hogy ugyanaz az eredmény fog kijönni belőle, mint amit korábban kaptál.

MTI/Kovács Tamás

 

888.hu: Plusz egy ráadás…

Kubatov Gábor: A baloldalon hiányzik a szellemi kvalitás, a kormányzóképesség. Ez az igazság. A közvélemény-kutatási adatokon is az látszik, hogy az emberek nem tartják őket komoly alternatívának velünk szemben.

 

888.hu: Fontos az, hogy Orbán Viktor rendszeresen és nagy nyomatékkal áll ki a béke mellett?

Kubatov Gábor: Fontos, mert mindenki ezt várja nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Gondolta volna, akár csak néhány évvel ezelőtt valaki , hogy olyan energiaárak lesznek, hogy a közintézményeket csak 18 fokig tudjuk felfűteni? Hogy a téli időszakra az elhibázott szankciók és az energiaválság miatt be kell zárnunk színházakat, kulturális intézményeket, múzeumokat, uszodákat? A baráti körömben, politikustársaim között azt látom, hogy mindenki alig várja már, hogy végre tárgyalóasztalhoz üljenek a felek, hogy elkezdődjenek a béketárgyalások. Hogy valamilyen módon el lehessen érni, ne adj Isten, ki lehessen könyörögni, hogy béke legyen Európában.

 

888.hu: A magyar biztonság, a békepártiság híre eljut a Lajtán túlra is. Számosan érkeznek és telepednek le nálunk Németországból, Hollandiából érkezve. Egész falvak lakossága gyarapszik a nyugatról békét, biztonságot kereső családokkal. Ennek milyen üzenete van?

Kubatov Gábor: Én nem szeretnék másokkal foglalkozni, az ő dolguk, hogy hogyan alakítják az országuk-, és a saját maguk sorsát. Azt tudom, hogy Magyarországon mi nagy áldozatok árán is elhatároztuk, hogy kerítést húzunk, hogy nem engedjük be a migránsokat, hogy nem fogjuk feladni a kultúránkat, meg a biztonságunkat. Nyilván ennek egyes következménye az, hogy aki velünk ért egyet, aki úgy gondolja, hogy Európában rossz irányba fordultak a dolgok, azok közül sokan átköltöznek Magyarországra. Mégpedig megdöbbentő számban.

 

888.hu: Korábban a magyarok vágyakoztak Nyugatra, most Nyugatról vágyakoznak Magyarországra…

Kubatov Gábor: Én magamon is érzem ezt, amikor Nyugat-Európában vagyok, hogy milyen jó hazatérni. Hogy Magyarországon biztonság van, este 11 óra után is lehet sétálni az utcán, ráadásul gyönyörű városaink vannak. Hogy nincsenek bűnbandák, mint Svédország egyes településein, vagy no go zónák. Hogy a gyerekeket el lehet engedni egyedül iskolába. Ezek olyan kuriózumok lettek Európában, amelyekre tíz éve még nem is gondoltunk. Németországban müezzinek hívják imára a nagyvárosokban az embereket. Furcsa lenne ezt Magyarországon megélni.

 

888.hu: A békéhez kapcsolódik a magyarok szankcióellenessége, amely nagyon valószínű, hogy a Nemzeti Konzultáció eredményében is meg fog mutatkozni.

Kubatov Gábor: Nagyon érdekes ez a dolog. Azzal ugyanis mindenki egyetért, hogy valamilyen eszközzel jó lenne kikényszeríteni a békét. Ez idáig rendben van. Azt mondták annak idején Brüsszelben, hogy a szankciók erre az útra fogják vezetni az oroszokat. De ez láthatóan nem így történt, balul sültek el a dolgok. Az oroszok több pénzt keresnek, többet, mint a szankciók előtt. Így aztán levonhatjuk azt a következtetést, hogy Európa finanszírozza a háborújukat. Magyarországon is az egekbe szöktek az energiaárak. Ráadásul, ha elhúzódik a háború, akkor sok nyugat-európai országnak nem lesz elég gáza, kőolaja, elektromos árama a termeléshez és a háztartások ellátásához. Ezért aztán érdemes volna újra gondolni a szankciókat, érdemes volna újra tárgyalni az egészet, mert valahogy ezt értelmesen rendezni kell. A magyar állam megpróbálja a háztartásokat az átlagfogyasztás támogatásával megvédeni, az átlagfogyasztás mértékéig tartja a rezsicsökkentést, az üzemanyagárakra a magánemberek számára ársapka van, mint ahogy az alapvető élelmiszerekre is. A hitel moratóriumot meghosszabbítottuk. Ez valószínűleg így helyes, de mennyivel jobb lenne, ha mind erre nem lenne szükség. Mindemellett a nyugdíjasok rendkívüli támogatást kapnak, egy év alatt 14%-kal növeltük a nyugdíjak reálértékét.

 

888.hu: Más országban miért nincs Nemzeti Konzultáció? Miért nem merik megkérdezni az embereket?

Kubatov Gábor: A legviccesebb az, hogy egyes országokban még pellengérre is állítanak bennünket, hogy ez micsoda hülyeség, pedig ez maga a demokrácia. Azt is gondolom, hogy Nyugat-Európában liberális médiatúlsúly van, hogy ott a konzervatív, a migráció- vagy szankcióellenes emberek nem mernek megszólalni.

 

888.hu: Ha a sportról kérdezem, akkor nem kerülhető meg az a kérdés, hogy a gyorskorcsolyázó Liu-testvérek elmentek Magyarországról. Itt hagytak bennünket, ami fáj a magyaroknak. Részint, mert ők is magyarok, ragyogóan beszélik a nyelvet, részint mert csodálatos sportsikereket hoztak nekünk. Ön egy nyilatkozatában arra utalt, hogy itt maradhattak volna, ha az edzőjüket meg tudja fizetni a korcsolyaszövetség.

Kubatov Gábor Nem ismerem mélységében a dolgokat, de azt látom, hogy nagyjából ez volt a helyzet kulcsa. A két fiú két fantasztikus srác. Kutyakeményen dolgoztak, közben jó fazonok, sok gyereknek példát mutatnak. Huszonévesen mégiscsak a világ tetején álltak már mind a ketten. Nyertek olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot. Kiváló karakterek. Azt mutatják a gyerekeknek, hogy érdemes a sikerért megszakadni, mert akkor jönnek az eredmények is. Példaképek. Azt hiszem, maradtak volna, csak ehhez Csang Lina edzőasszonyukat meg kellett volna tartani. Amikor korábban én találkoztam Ádóval és Sanyival, ők azt mondták, hogy csak vele akarnak dolgozni. Érdemes lett volna a szövetségnek elmenni a legvégsőkig, vagy még talán azon is túl, bár tényleg nem tudom, hogy mindent vagy többet is megtettek-e, hogy a fiúkat meg tudjuk tartani.

 

888.hu: Van esély arra, hogy visszacsábítsuk őket?

Kubatov Gábor: Politikus vagyok és fradista. Olyat még sohasem mondtam, hogy soha. Mindig és mindent meg kell tenni, hogy a dolgokat rendbe hozzuk. Tudja, küzdeni mindig, feladni soha…

 

888.hu: Ha sport és politika, akkor nem szabad elmenni Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ellenséges nyilatkozata mellett. Ezt mondta: „Nyilvánvaló, hogy ez egy, az adóforintjainkból felpumpált kirakatcsapat, tele olyan játékossal, akik mielőtt idejöttek, nemhogy Ferencvárosról, de valószínűleg Magyarországról se hallottak. És azért attól nem kell hasra esni, hogy közpénzcsilliárdokból összejön az európai középmezőny alja.”

Kubatov Gábor: Nagy türelmet igényel a politikus asszony viselkedése. Próbáltam vele tisztázni sok mindent, amikor megválasztották polgármesternek. Akkor azt kértem tőle, tárgyaljunk. Volt olyan kedves, el is jött hozzám. Akkor azt mondtam neki, arra kértem, hogy a Ferencvárost ne keverjük bele a politikába. De látom, látjuk, hogy ezt nem tudja megállni. Pedig a Fradi szerintem olyan ügy, ami a kerület jó hírét is viszi. Sokan nem is tudják, de a nemzetközi porondon mi nem Fradiként vagy FTC-ként szerepelünk, hanem mindig azt írják ki, Ferencváros. De a jelek szerint Baranyi Krisztinának ez mindegy... Szeretném lezárni az egész dolgot, mert csak bánt a mostani helyzet, méltatlan a Ferencvároshoz.

 

888.hu: De itt – tudjuk jó – közpénzről jóindulattal is nehéz beszélni.

Kubatov Gábor: Illene tudnia a polgármester asszonynak, hogy mekkorát téved, ha azt mondja: az állami pénzen felpumpált Ferencváros vagy adóforintokkal kitömött Ferencváros. Az európai szövetség, minden évben szigorúan monitorozza a klubokat, így a Fradit is. Az UEFA-nak és az Európai Uniónak van egy szigorú előírása, ami elég bonyolult, de most leegyszerűsítve mondom, konkrétan nem engedi, hogy 30 százaléknál több legyen egy-egy csapat költségvetésében például az állami pénz. Aki ezt túllépi, azt komoly szankciókkal sújtják, kizárják előbb az átigazolásokból, aztán nem engedik indulni a nemzetközi kupákban. Olvasott már bárki olyan hírt, hogy a Fradi ilyen büntetést kapott volna? Nem! Mert betartjuk az UEFA előírásait és egyébként 70 százaléknál is több a piaci alapú bevételünk! Ne felejtsük el, hogy a bejutásért, most ráadásul a továbbjutásunkkal bődületes pénz kapunk, kaptunk az UEFA-tól.

Ha összevetjük az állami támogatásokat és az ingatlanfejlesztési adó- és járulékbevételeket, akkor kiderül, hogy a Magyar Állam 17 milliárd forintot keresett az elmúlt tíz évben a Ferencvároson, ideértve a stadion fölépítését is. Ez olyan matek, amibe nehéz belekötni. Értem én Baranyi Krisztina ellenszenvét, mert azt gondolja, hogy politikai ellenfeleként nekem rosszul kell teljesítenem. De én annak örülök, hogy a Ferencváros a magyar államnak pénzt tudott keresni, nem is keveset. Azaz a Ferencvárost az állam nem támogatta, hanem a területünkön – a mi ötletünk alapján – komoly nyereséget jelentő beruházások zajlottak, beleértve a stadiont is. Hiába egyesek demagóg megközelítése, a Fradi mostanában – mindent figyelembe véve – nemhogy nem kerül egy fillérjébe sem az adófizetőknek, hanem mi fizetünk be az állam kasszájába milliárdokat!

 

888.hu: Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idején a Ferencváros éppen telekügyletekkel bajlódott. A telekeladás alapot jelenthetett volna arra, hogy a Fradi kikerüljön a pénzügyi slamasztikából, s egy olyan pályára álljon, ami a Kubatov-éra eredményességének irányába mutat. Gyurcsány azonban ezt megakadályozta.

Kubatov Gábor: Ha megnézzük, sok évtizedre visszamenőleg, a baloldal kormányzása idején a Ferencváros helyzete mindig nehéz volt. Olyan még nem fordult elő, ha a baloldal volt kormányon – ideértve a kommunista éveket is –, hogy a Ferencvárosnak könnyű lett volna. Mi nem kérünk többet, mint a többi klub, mindig csak annyit, hagyjanak minket normálisan gazdálkodni, meg élni. Most ez a szabadság megadatott. Nagy szerencse, hogy a munkatársaimmal tudunk is élni ezzel a szabadsággal, és ilyen teljesítményt sikerült nyújtani. Szerintem az egész magyar hazának nagy büszkeség, hogy az Európa Liga legjobb 16 csapata közé verekedte be magát a Ferencváros. Mindezt úgy, hogy a legkisebb költségvetésű klub mi vagyunk.

 

888.hu: És ugyancsak a Gyurcsány-időszak volt, amikor a Ferencváros három évig a másodosztályba kényszerült, noha minden ügyével kapcsolatos perét megnyerte. Kisteleki István akkori MLSZ-elnök, a Fradi kizárója most nyilatkozott. Szerinte rossz döntés volt a csapat kizárása, de igazságos.

Kubatov Gábor: Nem volt igazságos, sőt, jogszerűtlen volt, ezt bírósági ítélet is kimondta sok évvel később. Hagyjuk ezt az egészet, mert már elmúlt és ebből a kínzásból mi, ha évekkel később is, mint lehetett volna, de megerősödve jöttünk ki és csak erőt gyűjtöttünk arra, hogy utána ide tudjunk jutni.

 

888.hu: Kubatov Gábor neve jelkép a Fradi élén. A klub csúcsra járatásának szimbóluma. Meg lehet ezt az elmúlt 11 éves időszakot ismételni?

Kubatov Gábor: Én úgy tekintek rá, hogy nem vagyunk a csúcson. Még annyi minden van feljebb. Nem is gondolkodom ebben. Tavasszal három párharcra vagyunk az Európa Liga döntőjétől. Én azt nézegetem, hogy szépen, egyesével, hogyan tudnánk még tovább lépni.

 

888.hu: Ennek az impozáns teljesítménynek komoly velejárója a nemzeti öntudat kitapintható erősödése. Az a túlcsorduló érzés, amit a csapat tagjai a stadionban a szurkolókkal közösen produkálnak, régen nem volt jelen a meccseken.

Kubatov Gábor: Nem véletlenül éneklik a meccs végén a Himnuszt. Az azért nagyon megható. A nagy győzelmek után azt gondolják, hogy mi magyarok képesek vagyunk erőn felüli teljesítményre. Ez óriási dolog. Elég megnézni a labdarúgó-válogatottunkat, hogy úgy tudunk kimenni egy meccsre, hogy változott a hozzáállás. Most már azt kérdezzük: félünk a németektől? Nem! Féljenek ők. Félünk az angoloktól? Nem, nem félünk egyáltalán. Féljenek tőlünk ők.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére