Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bajnokok Ligája – Párizsi csatárcsillagokat kell semlegesítenie a bajoroknak

888.hu, MTI

2023.02.14. 14:15

Megkezdődnek a labdarúgó Bajnokok Ligája küzdelmei. Tavaly november végén találkoztak legutóbb a legjobbak, azóta túl vagyunk a világbajnokságon, nyilván ez is hatással lesz az erőviszonyokra. A nyolcaddöntőben nincsenek könnyű, előre lefutott mérkőzések, így a ma esti Paris Saint-Germain–Bayern München találkozó is az abszolút háromesélyes kategóriába tartozik. A 16 között egyébként 4-4 angol és német csapat képviselteti magát, köztük a magyar válogatott Szoboszlai Dominiket is Willi Orbánt, valamint az egyelőre sérült Gulácsi Pétert foglalkoztató RB Leipzig.

 

Lionel Messi formája alapvetően befolyásolja a Paris Saint-Germain játékátMTI/EPA/Mohamed Badra

 

A szereplők adatait között böngészett a statisztikákkal foglalkozó Gracenote, és kiemelte, hogy az elmúlt hat BL-idényből ötödször fordul elő, hogy a csoportkörben szerepelt összes angol együttes bejutott a legjobb 16 közé. Spanyolországot azonban csak a Real Madrid képviseli a nyolcaddöntőben, ez most először történt meg a BL történetében. Hatodszor fordult elő viszont, hogy a csoportkörben a mérkőzések átlagos gólszáma három fölé emelkedett, a mostani idény megközelítette, de nem érte el a rekordot, mely a 2019/2020-as szezonban született 308 góllal. A most zajló kiírás az örökrangsorban a harmadik 304 találattal, a 2017/2018-as idényben ugyanis 306 gól esett a csoportkörben.

 

Térjünk vissza a jelenbe, azaz Párizsba, ahol a PSG fogadja a bajor gárdát, amelyben a világ talán legerősebb támadósora – Messi, Mbappé, Neymar – szerepel, ám még mindig kérdéses, Mbappé játéka. Messi szinte biztosan bevethető, ugyanakkor nagy kérdés, milyen állapotban van az argentinok vb-győzelme után. A francia sztárcsapat nincs jó formában, a Monaco elleni vereség előtt 2-1-re kikapott a Marseille-től, és kiesett a Francia Kupából.

A Bayern ezzel szemben sorozatban három győzelmet aratott, és magabiztosan készülhet a PSG ellen. A német együttes százszázalékos teljesítménnyel, tizennyolc szerzett és két kapott góllal, az Inter és a Barcelonát megelőzve jutott be a kieséses szakaszba. Az eddigi menetelésben kulcsszerepe volt a német válogatott Leroy Sanénak, aki négy gólt szerzett, és két gólpasszt adott a csoportkörben, úgy, hogy sérülés miatt kihagyta az utolsó két találkozót – kedd este azonban biztosan ott lesz a pályán.

„Várom már a párizsi csatát” – idézte a Bayern honlapja a 27 éves szélsőt. – „Optimisták vagyunk, tudjuk, mik az erősségeink, ezekre kell építenünk, és arra, hogy a Bayern általában jól teljesít a BL-ben. Tisztában vagyunk azzal is, milyen sztárok futballoznak a párizsiaknál. Emlékszem, amikor fiatalabb voltam, alig hittem el, hogy ilyen kaliberű labdarúgók ellen játszhatok. A meccsek utáni este kábultan feküdtem a szobámban. Most már nyilván más a helyzet, tudjuk, mi a dolgunk, és a legfontosabb, hogy élvezzük a játékot.”

A két csapat legutóbb a 2020–2021-es kiírás negyeddöntőjében találkozott egymással, akkor Párizsban 1-0-ra győzött a Bayern, ám 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett góllal a franciák jutottak tovább. Ezúttal is izgalmasnak ígérkezik a párharc.

BL-menetrend, kedd:
Paris SC–Bayern München
(M4Sport),
Milan–Tottenham (Sport1).
Szerda: Dortmund–Chelsea (M4Sport), Bruges–Benfica (Sport1).
Minden mérkőzés 21:00-kor kezdődik.

 

Leroy Sane vajon betalál a párizsi hálóba? EPA/ANNA SZILAGY

 

 

Az UEFA és a francia szövetség a felelős a tavalyi BL-finálé előtti káoszért

 

Az UEFA a fő felelős a tavalyi párizsi Bajnokok Ligája-döntő előtti káoszért, amely kis híján tömegkatasztrófához vezetett, állapította meg az európai szövetség által felkért független bizottság. A jelentés megállapította, hogy elsősorban az UEFA, valamint a francia hatóságok felelősek azért, hogy a 2022. május 28-i párizsi BL-finálé 36 perc késéssel kezdődött. A liverpooli szurkolók ezrei – köztük nők és gyerekek – nem tudtak bejutni a Stade de France-ba, a francia rendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük.
„Szerencsére,senki nem vesztette az életét“ – áll a 202 oldalas jelentésben, amelyben hangsúlyozzák: „a mérkőzés rendezőjeként az UEFA a fő felelős a történtekért, amelyek majdnem katasztrófához vezettek.“
Az UEFA bocsánatot kért a Liverpooltól, amiért kezdetben a klubot hibáztatta. Az európai szövetség és a francia hatóságok eleinte a belépőkkel való visszaélésre gyanakodtak, szerintük sokan jegy nélkül vagy hamis jegyekkel próbáltak bejutni, de erre nincs bizonyíték.
A francia rendőrség is hibás, mert – többek között – nem volt képes megelőzni a tömeg összezsúfolódását a stadionhoz közeli helyeken, például a beléptető kapuknál, pedig erre számítani lehetett. A könnygáz használata is indokolatlan volt, ráadásul nem tudták megfékezni a helyi bandákat, amelyek külföldi szurkolókat támadtak meg.
Az UEFA annak ellenére számít felelősnek – állapította meg a jelentés –, hogy a döntő szervezését teljes mértékben átadta a Francia Labdarúgó Szövetségnek. A szervezet által kiadott közlemények is tévedésre alapultak: az állításokkal szemben nem a szurkolók késői érkezése miatt csúszott a kezdés, és az sem volt igaz, hogy angolok hamis jegyekkel akartak bejutni a stadionba. A független vizsgálóbizottság szerint ezzel az UEFA és a francia hatóságok a felelősséget próbáltak áthárítani.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére