Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Leopárd után most jöjjön a Sólyom

Georg Spöttle

2023.01.26. 12:00

Olaf Scholz német kancellár döntött és Berlin átad Kijevnek 14 darab „Leopard 2” típusú nehézharckocsit. Sőt azt is engedélyezi, hogy más államok is küldhessenek az ukránoknak német tankokat. A kezdeti öröm már eloszlott az ukrán parlamentben és Zelenszijék már írják is az új kívánságlistát.

 

Kuleba külügyminiszter és Andrij Melnyik miniszterhelyettes már F-16 Falcon (Sólyom) típusú vadászgépekről álmodoznak és buzgón írnak ilyen posztokat, hogy „a tüzérek után most hadd örüljenek a pilóták is, küldjetek F 16-ost, F 35-öst, Eurofightert, Grippent, mindent amitek csak van...”

 

Csak úgy megjegyezném, az F-35 Lightning lopakodó vadászgép ára 79,2 millió dollár, a mindössze 19 milliót érő F 16 olcsónak számít mellette. Melnyik egy pohár sörrel a kezében üdvözölte a németek döntését „Ma leiszom magam” című Twitter-posztjában.

 

Jó döntés, addig sem követelőzik tovább. Ő volt az, aki még ukrán nagykövetként a német köztévé (ARD) egyik élő műsorában azt üzente a németeknek, hogy „behányok tőletek, mindent kivilágítotok kék-sárgában, de nem adtok fegyvereket”. Pár órára rá Scholz bejelentette, hogy Berlin hajlandó fegyvert és lőszert szállítani Kijevnek.

 

A Bundeswehrben nem akkora az öröm, mint Kijevben, hiszen a német hadsereg elég legatyásodott állapotban van és a hadrendben lévő 315 darab „Leopard 2” harckocsiból nem mindegyik üzemképes. A vezérkar szerint a 14 harckocsi átadása még tovább csökkenti Németország védelmi képességét. A Bundeswehr eredetileg 2125 ilyen eszközzel rendelkezett, ám számukat fokozatos redukálták. Az elmúlt évek honvédelmi miniszterei, mint Ursula von der Leyen, Annegret Kramp-Karrenbauer és Christine Lambrecht nem tettek jót a hadseregnek, mivel szinte semmilyen beszerzés nem történt. „Hozzánemértésük” magasiskoláját az mutatta be a legjobban, hogy a vezérkar szerint egy háború esetén Németország két napig tudna védekezni, utána elfogyna a muníció.

A lőszerrel amúgy is gondok lesznek, mert jelenleg nincs elég muníció a „Leopardokhoz”, amit a Bundeswehr átadhatna a harckocsikhoz. Jelenleg a készletek felmérése zajlik, hogy milyen lövedék van régebbi készletekből, amelyik kompatibilis a tank 120 mm-es lövegével. A harckocsizók kiképzése is minimum hat hetet vesz majd igénybe, a parancsnokoké énnel lényegesen többet, mivel nekik a többi fegyvernemmel kell koordinálniuk harc közben, így a légvédelemmel, a gyalogsággal és a tüzérséggel. A tankok a frontvonal áttörésére vannak rendszeresítve, hogy utána a gyalogság területet foglaljon el, illetve vissza. Mivel a harckocsikat a levegőből támadják pl. drónokkal, helikopterekkel és rakétákkal, ezért fontos a légvédelmi támogatásuk is. A német vezérkar ezért fontosnak tartja, hogy a páncélosok parancsnokai olyan képzést kapjanak, amelyet a NATO országokban is megkövetelnek. Ezen oktatások hiányában a jármű és személyzete hamar odaveszne az ellenséges tűzben.

Jelen állás szerint a német tankok a nyárra lesznek hadrendbe állítva a fronton.

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére