Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ElkXrtuk spanyol operatőre: Világszínvonalú megoldásokkal találkoztam a forgatás során

Fábián Eszter

2021.05.29. 09:00

Interjút adott a 888-nak Josep M. Civit, az őszödi beszédről és annak következményeiről szóló, Megafilm Kft. által gyártott, ElkXrtuk című Kálomista-film katalán származású operatőre. A spanyol filmes dicsérte a magyar filmgyártást, és azt is elárulta, hogy mi fogta meg a történetben.

Korábban Pedró Almodóvar, Brian de Palma és most Kálomista Gábor... Miért vállalta ezt a munkát?

A rendező, Keith English – akivel már más projekteken is dolgoztam korábban, megmutatta a forgatókönyvet és felkért, hogy forgassuk le Budapesten. Izgalmas volt, hogy egy valós eseményeken alapuló politikai thrillert alkossunk.

Hogyan sikerült megragadni a magyar történelem ezen szeletét?

Informálódtam és adatokat gyűjtöttem a magyar eseményekről, amelyeket nagyon érdekesnek találtam. Amikor beszállok egy olyan filmbe, aminek valóságos az alapja, és nem fikció, akkor a képi és történelmi dokumentációt is átnézem, hogy hiteles legyen a látvány filmben.

Josep M. Civit Forrás: Megafilm

Ha jól értesültünk, Ön kamerával végigkövette az összecsapásokat Barcelona utcáin. Lát hasonlóságokat a katalánok 2017-2018-as és a magyarok 2006-os dühe között?

A katalán zavargások nagyon hasonlóak voltak, mint Budapesten: mindkét helyen volt egy kisebb csoport, amelynek tagjai elvesztették az önuralmukat, miközben a többség felelősen demonstrált. Ez a kontrollálatlan kisebbség nem tükrözi azt a többséget, akik a szólásszabadsággal és a békés demonstráció jogával élnek. A katalánok a békés és demokratikus küzdelmükről, valamint saját identitásuk elismerésének kivívásáról ismertek világszerte, legyen az Spanyolországgal szövetségben vagy attól függetlenül.

Készítene filmet a saját hazájában lezajlott eseményekről is?

Biztos vagyok benne, hogy egyszer kell filmet készíteni a 2017-2018-as barcelonai eseményekről is, de azt hiszem, előtte még el kell telnie némi időnek, hogy nagyobb távlatból, jobban ráláthassunk a történésekre.

Forrás: Megafilm

Mit gondol a spanyol rendőrök erőszakos fellépéséről, amelyet a katalán függetlenségi törekvések idején mutattak?

A rendőrség csak azok ellen intézkedik, akik provokálnak, káoszt szítanak és erőszakosak. Katalóniában javarészt hatalmas békés tüntetések voltak, mindenféle incidenstől mentesek. A katalán emberek nagyon békések és csak kevesen akarnak kitűnni és a címlapokra kerülni. Sajnos a média több figyelmet szentel az erőszaknak, és nem eleget a békésen tüntetőknek.

Dolgozott már korábban is magyar filmesekkel?

Nem, ez volt az első alkalom. Nagyszerű tapasztalat volt, mert a film, amit készítettünk, csodálatos alkotás lett, világszínvonalú megoldásokkal. A magyar stáb hatalmas szakmai profizmussal és technikai felkészültséggel dolgozott, mind a világítástechnika, a kellékek, speciális effektek és a gyártásvezetés terén.

Forrás: Megafilm

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére