Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

888

2023.02.15. 09:55

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

 

A Gyermekjogokért Egyesület, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete, a Szent István Intézet valamint Organikus Pedagógia Egyesület közös, az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a gyermekek védelmében az elmúlt időszakban előremutató lépések történtek, a kormányzati erőfeszítések ellenére azonban sajnálattal tapasztalják, hogy a gyermekek egészséges testi-lelki szellemi fejlődését biztosítani rendelt jogszabályok kijátszhatóak.

Emlékeztettek: hétfőn a sajtó a közvélemény „elé tárta” egy magát efebofilnak valló férfi videóját, aki azt állította (később az egészet viccnek minősítve), hogy 39 évesen egy 15 éves fiúval folytat szexuális viszonyt.

A férfi – folytatták – aki egy budapesti általános iskolában dolgozott pedagógiai asszisztensként (azóta elbocsátották), e viszonyt teljesen rendben valónak mutatta be, arra hivatkozva, hogy az a hatályos büntető törvénykönyv szerint nem minősül bűncselekménynek. Egy 14 év feletti gyermek ugyanis szabad akaratából felnőttel szexuális kapcsolatot létesíthet jogkövetkezmények nélkül – írták.

„A férfi saját szexuális orientációjáról beszélt, azonban egyetlen dologról nem ejtett szót: az érintett gyermek jólétéről és jogairól.” – áll a közös kommünikében.

A három egyesület és a Szent István Intézet úgy fogalmazott, hogy „e kérdések a hatályos büntetőjogon túlmutatnak, és megválaszolásra várnak, hiszen a gyermek jogai és érdekei egy felnőtt ember szexuális önmegvalósításához fűződő jogaival merőben ellentétesek lehetnek”.

A közleményben hangsúlyozták, hogy 18 év alatt mindenki gyermek és mindenkit megilletnek a gyermekjogok. Az ő védelmükben rögzítik a hatályos jogszabályok, hogy például ne vásárolhassanak alkoholt, ne drogozzanak, ne vásárolhassanak dohánytermékeket, ne is léphessenek be dohányboltba, szerencsejátékot ne folytathassanak, és – főszabály szerint – ne köthessék össze az életüket egy másik emberrel – sorolták.

A kommüniké emlékeztetett arra is, hogy mindezek az ENSZ 1989-ben elfogadott és – az Egyesült Államokon kívül minden részes állam által – ratifikált gyermekjogi egyezményéből is következnek, és – mint írták – „épp azért születtek meg e szabályok, mert egy gyermeknek életkorából fakadóan joga van a gyermekkorhoz”.

Joga van az ebből fakadó kiemelt védelemhez, joga van ahhoz, hogy „a testi integritását” a fogantatástól kezdve védjék, hogy a testi és lelki egészsége, integritása megfelelő védelemben részesüljön.

 

„Vajon ennek fényében az, hogy a büntető törvénykönyv szerint 14 év felett egy gyermek beleegyezését adhatja a szexuális aktusba, feljogosíthat-e egy felnőtt embert arra, hogy e hozzájárulást kihasználja?” – tették fel a kérdést a szervezetek, azt is felvetve: „attól, hogy valami nem bűncselekmény, rendben lesz-e vajon gyermekjogilag?”.

Álláspontjuk szerint a hatályos büntetőjogi szabályok átgondolást igényelnek, egyúttal társadalmi konszenzust sürgetnek abban, hogy – a hatályos büntetőjogtól függetlenül – a gyermekek jogaira „kompromisszumok nélkül tekintsünk” és hogy a gyermekek egészséges fejlődéshez való joga mindig megelőzze a felnőtt emberek szexuális vonzódáshoz való jogát.

Megfogalmazásuk szerint a gyermek fejlődése, felnőtté válásának folyamata nem absztrakt jelenség, hanem biológiai és lélektani valóság. „A felnőtt, érett személyiség egyik mutatója a homloklebeny, amelynek érettsége segít abban, hogy autonóm döntést tudjunk hozni, felmérjük a tetteink következményeit és kontrolláljuk az adott pillanatban ránk törő érzelmeket, azaz valódi beleegyezést tudjunk adni érzelmileg összetett kérdésekben is.” – közölték.

Álláspontjuk szerint egy felnőttet szexuális szereplőként beengedni a gyermek életébe mindezek hiányában „óriási sérülésveszély, ha nem önmagában sérülés”.

Meggyőződésük – írták –, hogy ezeket a traumákat gyermekkorban el lehet és el is kell kerülni, a gyermeket ilyen sérülésektől a társadalomnak meg kell védenie.

„A gyermekjogok mindannyiunkat köteleznek, nemcsak az államot, hanem minden felnőtt embert. A gyermekek jogai mindig meg kell, hogy előzzék a felnőttek igényeit. A gyermekjog nem kompromisszum.” – hangsúlyozták. Ezek alapján a szervezetek kezdeményezik a hatályos magyar jogszabályok vonatkozó felülvizsgálatát, azok következetes, a gyermekek legjobb érdekeit következetesen figyelembe vevő módosítását, ehhez gyermekjogi szakmai segítséget felajánlva – olvasható a közös közleményben.

 

 

MTI

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére