Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet egy új kutatás szerint

888.hu

2023.01.06. 15:00

Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet, mivel egy új átfogó tanulmány szerint a klímaváltozás miatt gyorsabban olvadnak a vártnál.

 

A Science folyóiratban csütörtökön publikált nemzetközi tanulmány szerzői azonban azt is hozzátették előrejelzésükhöz, hogy amennyiben sikerül kordában tartani a globális felmelegedést, és a hőmérséklet csak néhány tized Celsius-fokkal nő, valamint teljesülnek a klímaváltozás nemzetközi célkitűzései, akkor a gleccsereknek kicsit kevesebb mint fele olvad majd el. Elsősorban a kicsi, de jól ismert gleccserek masíroznak a kihalás felé – írták a tudósok.

 

A nem túl valószínűként feltüntetett legrosszabb forgatókönyv szerint viszont, amennyiben négyfokos melegedés következik be, 2100-ra a gleccserek 83 százaléka tűnhet el.”

– figyelmeztet a tanulmány.

A kutatás a Földnek mind a 215 ezer gleccserét vizsgálta – a Grönlandon és az Antarktiszon található jégselfeken lévő jégfolyók kivételével – a korábbi kutatásoknál jóval összetettebb módszerekkel. A lehetséges forgatókönyveket számítógépes szimulációval dolgozták ki.

Az iparosodás előtti korszakhoz mérten a Föld jelenleg a 2,7 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklet felé tart, ami a szimuláció szerint azt jelenti, hogy az évszázad végére a gleccserek tömegének 32 százaléka, 48,5 billió tonna jég, azaz a gleccserek 68 százaléka tűnhet el.

 

Ez a világtengerek szintjének 115 milliméteres emelkedésével jár, pedig a jégselfek olvadása miatt már eleve nő a tengerszint.”

– magyarázta David Rounce, a tanulmány vezető szerzője.

 

Mindenképpen elveszítünk egy csomó gleccsert. De azon még változtathatunk, hogy mennyit.”

– hangsúlyozta a Carnegie Mellon Egyetem glaciológus és mérnökprofesszora.

 

Regine Hock, az Alaszkai Fairbanks Egyetem és az Oslói Egyetem glaciológusa, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy miközben „sok kis gleccser számára már túl késő”, a kutatás eredményei világosan mutatják, hogy globálisan minden foknyi hőmérséklet-emelkedés számít a gleccserek fennmaradása szempontjából.

Attól függően, hogy mennyire melegszik fel a Föld 2100-ra, a tudósok 38,7–64,4 billió tonnányi gleccserjég elolvadását prognosztizálták.

A legjobb esetben az elolvadó gleccser miatt megemelkedő vízszintet a jég olvadása további 90 milliméterrel, a legrosszabb esetben pedig 166 milliméterrel emeli, és ezzel a korábbi előrejelzésekhez képest 4–14 százalékkal nőhet a tengerek vízszintje.

A gleccserolvadás okozta 115 milliméteres vízszintemelkedés esetén világszerte több mint 10 millió – az Egyesült Államokban több mint százezer – ember lakóhelye kerül a vízszint alá.

Bár a tudósok szerint a tengerek szintjének megemelkedését főleg a jég olvadása okozza majd és nem a gleccserek játsszák benne a főszerepet, ugyanakkor a gleccserek olvadása a helyi lakosság vízellátási utánpótlását is veszélyezteti, áradásokat okozhat, és eltűnhet számos híres hegycsúcs jégsapkája is.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére